نوه چگونه میتواند از مادربزرگ ارث ببرد!
از جمله خویشاوندان نسبی که بعد از فوت فرد، ممکن است زنده و در قید حیات بوده و مسئله ارثبردن او مطرح گردد، نوه است.
به گزارش منیبان؛ ارث بردن نوه از مادربزرگ یکی از موارد ارث است که بسیاری از افراد پیرامون آن سؤال میکنند. مطابق قانون مدنی کشور ما که عمدتاً برگرفته از مقررات شرع اسلام است، بعد از فوت شخص، دارایی بهجامانده از وی به برخی از خویشاوندان نسبی و اقوام سببی او، به ارث رسیده و میان آنها تقسیم میگردد.
ارث بردن نوه از مادربزرگ
برای اینکه نوهها ارث ببرند باید فرزندی از پدربزرگ یا مادربزرگی که فوت کرده باقی نمانده باشد و این یک قاعده کلی است. درصورتیکه فرزندی از متوفی باقیمانده باشد میراث به فرزند خواهد رسید و نوهها حتی اگر از فرزندی دیگر باشند میراثی نخواهند برد.
همچنین ذکر این نکته لازم و ضروری است ازآنجاییکه شرط ارث بردن رابطه خونی است، فرزندخوانده از پدر کسی که حضانت او را قبول کرده است ترکهای نخواهد برد.
البته پدربزرگ میتواند در وصیتنامه برای نوه خوانده سهمی مطابق با حداکثر یکسوم اموال را در نظر بگیرد؛ اما اگر وصیتنامهای در کار نباشد نوه خوانده سهمی از مادربزرگ یا پدربزرگ نخواهد برد.
نحوه ارث بردن نوه از مادربزرگ اینگونه است که اگر مادربزرگ فرزندی نداشته باشد و فرزند یا فرزندان قبل از او فوت کرده باشند نوه از او ارث خواهند برد. نوه دختری یا نوه پسری فرقی ندارد هرکدام بهاندازه سهم مادر یا پدر خود از مادربزرگ میراث خواهند برد.
آیا نحوه تقسیم ارث بین نوههای دختری و پسری با هم متفاوت است؟
نوه اگر دختر یا پسر باشد در تقسیم میراث فرقی نخواهد کرد؛ بلکه آنها بهاندازه سهم پدر یا مادر خود میراث دریافت میکنند. یعنی اگر مادربزرگ یا پدربزرگ فوت کند و قرار باشد ترکه (اموال بر جای مانده) او بین نوهها تقسیم شود به نوهای که مادر او فرزند متوفی بوده است نصف سهم یک نفر و به نوهای که پدر او فرزند متوفی بوده است سهم یک نفر کامل خواهد رسید، حال فرقی نمیکند که این نوهها دختر باشند یا پسر، در کل هرکدام بهاندازه سهم والدین خود ارث میبرند.
ماده ۹۱۱ قانون مدنی بهصراحت در این باره بیان میدارد: هرگاه میت، اولادی بلاواسطه نداشته باشد، اولاد اولاد او قائم مقام اولاد بوده و بدینطریق جزو میراثخوار طبقه اول محسوب و با هر یک از ابوین که زنده باشد سهم میبرد.
تقسیم ارث بین اولاد اولاد بر حسب نسل به عمل میآید؛ یعنی هر نسل حصه کسی را میبرد که بهتوسط او به میت میرسد؛ بنابراین اولاد پسر دوبرابر اولاد دختر میبرند. در تقسیم بین افراد یک نسل پسر دوبرابر دختر میبرد.