چرا ارثیه پدر و مادر به فرزند نامشروع نمیرسد؟
طبق قانون فرزند حاصل از رابطه نامشروع از پدر و مادر خود ارث نمیبرد. یکی از سوالات متداول آن است که چرا فرزند نامشروع ارث نمیبرد؟
به گزارش منیبان؛ ارث نبردن فرزند نامشروع یکی از موضوعات مهم است. وارث به رابطهای گفته میشود که میان شخص فوت شده و خویشان او وجود دارد و سبب میشود که بازماندگان شخص بعد از فوت وی از او ارث ببرند.
ارث نبردن فرزند نامشروع
با توجه به احکام فقهی و قانون، یکی از موانع ارث بردن، به دنیا آمدن فرزند از رابطه نامشروع و زنا است. بنابراین ارث نبردن فرزند نامشروع در قانون و احکام شرعی بیان شده است.
بر اساس ماده ۸۸۴ قانون مدنی، «ولدالزنا از پدر و مادر و اقوام آنان ارث نمیبرد.»
بنابراین ماده، فرزند حاصل از زنا و رابطه نامشروع و زن و مردی که با یکدیگر رابطه نامشروع دارند، نمیتوانند از پدر و مادر و خویشاوندان خود ارث ببرند.
محرومیت فرزند نامشروع از ارث به دلیل آن است که عمل زنا مانع ایجادشدن نَسَب قانونی و مشروع است.
شرایط ارث بردن فرزند نامشروع
طبق ماده ۸۸۴ قانون مدنی «ولدالزنا از پدر و مادر و اقوام آنان ارث نمیبرد؛ لکن اگر حرمت رابطهای که طفل ثمره آن است نسبت به یکی از ابوین ثابت و نسبت به دیگری بهواسطه اکراه یا شبهه زنا نباشد، طفل فقط ازیکطرف و اقوام او ارث میبرد و بالعکس.»
درصورتیکه مرتکب فعل زنا و رابطه نامشروع هنگام ارتکاب آن در اشتباه باشد و نداند عملی که انجام میدهد نسبت به او ممنوع است، زنا واقع نمیشود و در این صورت، طفل متولد از این رابطه «ولد به شبهه» نامیده میشود.
در چنین حالتی، فرزند با شخصی که در شبهه یا اشتباه بوده است، نسبت قانونی خواهد داشت و از او ارث میبرد.
اگر هم هر دوی زن و مرد در شبهه باشند، عمل انجام شده نسبت به هیچکدام از آنها زنا نیست و طفل متولد شده، دارای نسب قانونی با هر دوی آنها خواهد بود.