«تناقض» واژه حاکم بر عملکرد چند ماهه وزارت بهداشت!
درحالی که چند روز قبل وزیر بهداشت از آمادگی و عدم نگرانی بابت احتمال وقوع موج ششم کرونا خبر داده بود روز گذشته در اظهاراتی گفت:در برخی نقاط وضعیت واکسیناسیون مناسب اما در برخی مناطق از جمله قم که مسافران زیادی به آن رفت و آمد دارند هنوز وضعیت واکسیناسیون قابل توجه نیست، نگرانیم که موج ششم بیماری شروع شود.
به گزارش منیبان؛ گویی تناقض واژه حاکم بر عملکرد وزارت بهداشت جدید و جزء جدا ناشدنی این روزهای عیناللهی است. مروری بر مواضع وزیر بهداشت طی روزهای گذشته نشان از تناقض گویی وزارت بهداشت دارد، به طوری که تا چند هفته پیش این تناقض در زمان شروع واکسیناسیون دانش آموزان و ورود فایزر دیده میشد، و درحالی که مسوولان وزارت بهداشت از ممکن نبودن واردات واکسن فایزر صحبت می کردند به یکباره خبر واردات چند میلیون دز واکسن در رسانه ها منتشر شد و پس از آن عیناللهی در گفتوگو با رسانهها خبر از تزریق واکسن فایزر برای زنان باردار داد اما هنوز چند روز از انتشار این خبر نگذشته بود که وزارت بهداشت با تغییر موضع 180 درجهای واردات واکسن فایزر را منتفی دانست و در اطلاعیهای اعلام کرد که واکسیناسیون زنان باردار با واکسن سینوفارم انجام میشود.
*حمایت وزیر بهداشت از رفع انحصار از مجوز داروخانهها
چندی پیش نیز در یک اتفاق تاریخی پس از شکایت داروسازان جوان به دیوان عدالت اداری کشور، دیوان عدالت حکم به رفع انحصار در مساله تاسیس داروخانه داد. پس از گذشت مدتی طولانی بالاخره رای دیوان با ارائه آیین نامه تاسیس، ارائه خدمات و اداره داروخانهها توسط سازمان غذا و دارو در خرداد ۱۴۰۰ به حالت اجرایی درآمد. در این حین کش و قوسهای فراوانی پیش آمد اما در نهایت مرداد ماه ۱۴۰۰ رفع انحصار با ارائه ضابطه آیین نامه توسط سازمان غذا و دارو اجرایی شدن آیین نامه تقریبا قطعی شد و آرامش به جامعه داروسازی بازگشت.
پس از حذف انحصار از مجوز داروخانه، تعداد بسیار زیادی از داروسازان تقاضای مجوز تاسیس داروخانه در مناطق کمبرخوردارها و شهرستانهای دور افتاده را ثبت کردند. البته این اتفاق به مذاق ذینفعان حفظ انحصار خوش نیامده و با اقدامات گوناگونی مثل ارسال نامه به رئیس جمهور، سعی بر متوقف کردن آئین نامه جدید داشتند. اما هربار شخص وزیر جدید بهداشت، حمایت خود از رفع انحصار از مجوز داروخانهها را شفاف اعلام کرده و بر اجرای دقیق آئین نامهها تاکیده کرده بود.
*چرخش 180 درجهای از حمایت از آئین نامه جدید
اما یک خبر کوتاه کافی بود تا دوباره وضعیت جامعه داروسازی کشور بعد از بازه کوتاهی آرامش دچار اغتشاش بشود. دکتر عیناللهی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی که اخیرا طی دونامه در تاریخ 10 و 28 شهریور خطاب به سازمان نظام پزشکی حمایت خود را از آییننامه تاسیس، خدمات و اداره داروخانهها اعلام کرده و از لزوم اجرایی شدن آیین نامه صحبت به میان آورده بود؛ پس از جلسهای با محمد رییسزاده (از اعضای جدید هیئت مدیره سازمان نظام پزشکی) در یک چرخش 180 درجهای از حمایت از آئین نامه جدید رویگردانده و بر لزوم انجام کار کارشناسی جهت بازبینی در اجرای آییننامه تاسیس داروخانهها صحبت به میان آورد!
*عیناللهی: نگران موج ششم نیستیم
چند روز قبل درحالی که کارشناسان و متخصصان بهداشت و درمان از نگرانی بابت خطر موج ششم کرونا سخن میگفتند وزیر بهداشت طی سخنانی اظهار داشت که نگرانی بابت موج ششم کرونا وجود ندارد. وزیر بهداشت که در جمع دانشجویان مشهد سخن میگفت خاطرنشان کرد: از مردم تقاضا دارم که از ماسک استفاده و فاصله اجتماعی را رعایت کنند. امیدوارم با رعایت پروتکلها از سوی مردم نگرانی زیادی برای موج بعدی نداشته باشیم. برای موج ششم تمهیدات لازم انجام گرفته و بیمارستانها در حال آماده باش قرار دارند. پرسنل، پزشکان، پرستاران و کمیتههای علمی ما نیز در حال آمادگی هستند، اما در مجموع و با تجربیاتی که از قبل داشتهایم، نگرانی بابت درمان وجود ندارد.
این اظهارات وزیر بهداشت درحالی مطرح میشود که عیناللهی چندی پیش نیز از واکسیناسیون 70 درصدی جامعه خبر داده بود. موضوعی که با انتقاد متخصصان و رسانهها همراه بود و آنها اعلام کردند که این اظهارات وزیر بهداشت موجبات عادی انگاری جامعه را فراهم خواهد کرد و زمینه ورود به موج ششم کرونا مهیا خواهد شد.
عیناللهی: نگرانیم که موج ششم بیماری شروع شود
اما چند روز قبل وزیر بهداشت در سفر به شهر قم اظهارات خود درباره عدم نگرانی از موج ششم کرونا را پس گرفت و اظهار داشت: در برخی نقاط وضعیت واکسیناسیون مناسب اما در برخی مناطق از جمله قم که مسافران زیادی به آن رفت و آمد دارند هنوز وضعیت واکسیناسیون قابل توجه نیست، نگرانیم که موج ششم بیماری شروع شود و مشکلهایی را برای مردم ایجاد کند.
*فرایند عادیانگاری در کشور دیده میشود
درهمین راستا حمید سوری استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص برخی اظهارات و تصمیمات ضد و نقیض وزارت بهداشت به فارس گفت: اولا همان فرایند عادیانگاری در کشور دیده میشود و تاکید بیش از حد روی اثربخشی پوشش حداکثری واکسیناسیون؛ در حالی که هنوز حدود یک چهارم جمعیت کشور دو دز واکسن را دریافت کرده و اینکه به زودی جشن پایان اپیدمی یا پوشش واکسیناسیون را میگیریم، یک سری پالسهایی است که به جامعه میدهد که نگران نباشید، شرایط رو به عادی شدن است.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: بنابراین در صورتی که حتی کشورهایی که پوشش واکسنیاسیونشان بیش از 50 یا 60 درصد رسیده، هنوز چنین ادعایی را نداشته و ندارند. برخی سفرهایی در این مدت بین فاصله پیک پنجم تاکنون صورت گرفته است؛ در مرزهای شرقی نیز تردد غیرقانونی زیادی وجود داشت و هیچ کنترل بهداشتی صورت نمیگرفت و باعث میشود با حجم زیادی تردد کنترل نشده بین المللی همراه باشیم.
تداعی عادی بودن شهرها و یا رنگبندی اشتباهی که ما برای شهرها داریم و معنای کاذبی به مردم و حتی مدیران القا میکند، این نیز مزید بر علت است؛ یعنی وقتی میگوییم شهری در وضعیت زرد است این فقط بر اساس بستری است نه سطح خطر. در اپیدمی متغیرهای دیگری نقش دارند که متأسفانه اینها دیده نمیشود؛ بنابراین القا عادینگری به این رنگها نیز تشدید میشود. ما قبل از آنکه پیک یک اپیدمی را داشته باشیم، در هر کشور و جامعهای از جمله کشورمان یک نشانههایی را در این قضیه پیش از رخداد آن میبینیم.
*تیم واکنش سریع منحل شد/ میتوان پیک ششم را به تعویق انداخت
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: به طور معمول یکی از اقداماتی که لازم است برای پیشگیری این پیکهای بعدی انجام گیرد، اعزام تیمهای واکنش سریع و تحلیل درست و کامل آن پیکها و اتخاذ تمهیداتی است که آن طغیانها گسترش پیدا نکند.
سوری ابراز داشت: فعلا ما چون تیم واکنش سریع منحل شده، عملا چنین امکانی را نداریم.اینکه ما بتوانیم با پیش بینی درست شرایط اقدامات مداخلهای لازم را برای جلوگیری از وقوع پیک ششم یا تاخیر آن انجام دهیم اینها نیازمند آن است تا مطالعات بومی خود را به طور مستمر داشته باشیم و برآورد درستی از خطر در مناطق مختلف را انجام دهیم.
او تصریح کرد: بعد با پیش بینیهایی که میشود احتمال وقوع را به تعویق اندازیم. بنابراین رخداد پیک ششم یک امر محتومی برای کشور نیست و قابلیت پیشگیری دارد؛ به شرط رعایت بسیاری کارها و انجام مداخلاتی که در شرایط قبل از رخداد پیک بعدی باید انجام گیرد.
منبع: فارس