چه کسانی حکم شلاق برایشان اجرا نمی‌شود؟

شلاق یکی از مجازات‌هایی که حتی در قرآن به صراحت به آن اشاره شده است. این حکم نیز مانند سایر احکام استثنائاتی دارد که به بررسی این استثنائات پرداخته‌ایم.

چه کسانی حکم شلاق برایشان اجرا نمی‌شود؟
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان؛ یکی از مجازات‌هایی که هم به عنوان حد و هم تعزیر اجرا می‌شود مجازات شلاق است. شلاق همان معنای تازیانه را می‌دهد که در جرایمی مانند زنا، قذف، شرب خمر و غیره قابل اعمال و اجرا است. لذا، پس از صدور رای محکومیت متهم به اجرای مجازات شلاق چه اینکه متهم آزاد باشد چه در زندان باشد مجازات اجرا می‌گردد.

نحوه اجرای شلاق

نحوه اجرای شلاق باید به گونه‌ای باشد که ضربات به جلوی بدن و سر، صورت، گردن اصابت نکند. اجرای شلاق نباید به گونه‌ای باشد که به علت پیچیدن شلاق، قسمت‌های جلوی بدن مورد اصابت قرار گیرد.

مکان اجرای شلاق

چنانچه مجازات شلاق در فضای سرپوشیده اجرا شود، باید دمای هوای آن معتدل باشد و درصورتی‌که در فضای باز اجرا می‌شود، نباید دمای هوا بسیار سرد یا بسیار گرم باشد. در نقاط سردسیر حکم در ساعات گرم و در نقاط گرمسیر در ساعات خنک اجرا می‌شود.

عدم استفاده از دارو

استفاده از هرگونه داروی بی‌حسی و ضد درد پیش از اجرای شلاق ممنوع است.

تردید در شمارش شلاق

اجرای حکم شلاق با نظارت قاضی اجرای احکام کیفری انجام و توسط نماینده وی شمارش می‌شود. در موارد تردید در تعداد ضربات، تعداد بیشتر اجرا می‌شود.

ویژگی مامور اجرای حکم

مامور اجرای حکم شلاق نباید قرابت نسبی، سببی یا سابقه دوستی یا دشمنی با محکوم یا یکی از طرفین دعوا داشته باشد.

بیهوش شدن در حین اجرای حکم

در صورت بیهوش شدن محکوم هنگام اجرای مجازات شلاق، اجرای حکم متوقف می‌شود و تا بهبودی وی به تاخیر می‌افتد.

تعدد محکومیت

اگر فرد محکوم به شلاق، هم محکوم به شلاق تعزیری شده باشد و هم محکوم به شلاق حدی شده باشد، پس از اجرای محکومیت اولیه اجرای حکم دوم تا بهبودی محل اصابت ضربات شلاق به تاخیر می‌افتد مگر اینکه محکوم خواهان اجرای حکم دوم پیش از بهبودی باشد.

 استثنائات اجرای حکم شلاق چیست؟

اگر فردی که مشکلی دارد و این مشکل به تأیید پزشک معتمد رسیده است، محکوم به مجازات شلاق شود، حکم به دو صورت اجرا می‌شود. به این ترتیب اگر بنا بر تشخیص پزشک فرد کلا معاف از شلاق باشد، مجازات‌های دیگری جایگزین می‌شود. اما اگر توانایی تحمل دارد حکم شلاق به صورت ضغث اجرا می‌شود. منظور از ضغث این است که به جای ضربه زدن با یک شلاق، به صورت دسته‌ای شلاق می‌زنند که در این شرایط با اصابت دو یا سه ضربه به بدن محکوم، حکم مذکور اجرا می‌شود.

همچنین هنگام قاعدگی(عادت ماهانه) اجرای حکم شلاق امکان‌پذیر نیست. در حقیقت با تشخیص پزشک معتمد اگر فرد در این دوره قرار داشت از اجرای حکم شلاق دست می‌کشند و بعد از اتمام دوه نقاهت، حکم اجرا می‌شود.


ت ت
کدخبر: 61762 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین