زن اگه عده را نگه ندارد، چه عواقبی خواهد داشت؟
نگه داشتن عده برای زنانی که همسر خود را بنا به دلایلی همچون فوت، طلاق یا فسخ نکاح از دست میدهند، امری الزامی است و رعایت نکردن آن عواقبی برای زن دارد.
به گزارش منیبان؛ یکی از مسائل مهم در حقوق خانواده آن است که اگر زن و مردی تصمیم به جدایی بگیرند، زن باید مدتی را تحت عنوان عده نگه دارد و پس از سپری شدن این دوران میتواند ازدواج مجدد کند. در این مطلب به موضوع عواقب نگه نداشتن عده میپردازیم.
عواقب نگه نداشتن عده در نکاح دائم
طبق ماده ۱۰۵۰ قانون مدنی، ازدواج با زن شوهردار ممنوع است و عواقب آن سنگین است. از موارد مهمی که با توجه شود آن است که اگر زنی در عده باشد در حکم زن شوهردار است.
بر اساس این ماده، « هر کس زن شوهردار را با علم به وجود علقه زوجیت و حرمت نکاح یا زنی را که عده طلاق یا در عده وفات است، با علم به عده و حرمت نکاح برای خود عقد کند عقد باطل و آن زن مطلقا بر آن شخص حرام مؤبد (ابدی) میشود.»
بر اساس این ماده باید گفت، اگر مردی با زنی که در عده طلاق یا وفات ازدواج کند، ازدواج آنان باطل است. همچنین اگر مرد از اینکه زن در دوران عده قرار دارد آگاه باشد و با علم به این موضوع با او ازدواج کند، زن و مرد به یکدیگر حرام ابدی میشوند. حرام ابدی یعنی این زوج تا اخر عمر نمیتوانند با یکدیگر ازدواج کنند. البته این موضوع، در حالتی است که هنوز رابطه زناشویی میان زن و مرد واقع نشده باشد.
عواقب نگه نداشتن عده در نکاح موقت
زنانی که در نکاح موقت هستند بعد از اتمام این نکاح باید عده بذل یا انقضای مدت عقد موقت را نگه دارند. بنابراین زنان در این دوران در حکم زن شوهردار هستند. به همین جهت عواقبی که برای نگه داشتن عده نکاح دائم ذکر شد، برای نکاح موقت نیز قابل اعمال است.
در توضیح این موضوع باید گفت زن و مردی که در طول مدت عده زن در عقد موقت با یکدیگر ازدواج کنند، ازدواج آنان باطل است. همچنین اگر مرد، نسبت به اینکه زن در مدت عده است و اینکه ازدواج با وی در مدت عده حرام است، مطلع باشد و با این حال با وی ازدواج کند، به هم حرام ابدی میشوند.