این کد دستوری را برای دریافت کالابرگ بزنید یارانه 400 هزاری قطع می شود!

​کجای سیستم بانکی ما شبیه بانک های معتبر روز دنیاست که این یک مورد هم باید مانند آنها باشد؟ شفافیت مالی شان؟ اتصال شان به سامانه های بین المللی بانکی؟ تسهیلات آسان شان؟ بهره های اندک شان؟ یا چی شان؟!

این کد دستوری را برای دریافت کالابرگ بزنید یارانه 400 هزاری قطع می شود!
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان، طرح کالابرگ که در مدت اخیر سراسری شده است،کالابرگ الکترونیکی خرداد ۱۴۰۲ افزایش یافت و طرح جدید  از سیزدهم خرداد ماه کلید خورد.  هنوز برای برخی مشمولان ابهاماتی دارد. از جمله پرسش‌هایی که همچنان برای برخی نگرانی ایجاد می‌کند این است که دریافت کالابرگ باعث قطع یارانه نقدی می‌شود؟

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با صدور اطلاعیه‌ای از افزایش ۲۰ درصدی اعتبار یارانه همه خانوار‌های سه دهک اول درآمدی و شارژ یارانه ۸۰ هزار تومانی در حساب اعضای خانوار خبر داد و اعلام کرد که طرح ملی کالابرگ اکترونیکی با افزایش ۲۰ درصدی اعتبار یارانه در راستای پوشش کامل سه دهک اول درآمدی و تحقق برنامه حمایت دولت برای تامین سبد غذایی خانوارها، از امروز برای همه خانوار‌های دهک اول، دوم و سوم اجرا شد.

طرح کالابرگ پس از مدتی اجرای آزمایشی در برخی استان‌ها، مدتی است که سراسری شده. از خرداد ماه به این سو، برخی مشمولان عضو کمیته امداد و بهزیستی در صورتی که به جای دریافت یارانه نقدی از  کالابرگ الکترونیکی  استفاده کنند، ۲۰ درصد به مبلغ یارانه آن افزوده می‌شود. در واقع این افراد باید معادل حداقل ۷۰ درصد از مبلغ یارانه را با کالابرگ خرید کنند که مشمول این افزایش شوند. اما با وجود توضیحات چندباره مقامات مسئول هنوز برخی این نگرانی را دارند که در صورت استفاده از کالابرگ، یارانه نقدی آنها قطع می‌شود.

 در سال‌های گذشته، دهک‌بندی با توجه به میزان درآمد خانوار انجام می‌شد، اما پس از آن تصمیم بر این گرفته شد که غربالگری دهک‌ها بر اساس «آزمون وسع» صورت گیرد.

در این باره در پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان توضیحاتی ارائه شده است. غربالگری در آزمون وسع بر اساس مولفه‌هایی مانند تعداد اعضای خانوار، جنسیت سرپرست خانوار، تعداد خودرو، مجموع ارزش خودرو، تعداد ملک اظهاری، تعداد سفر‌های خارجی، گردش حساب، شغل افراد و ... انجام می‌شود. همچنین، مواردی مثل معلولیت و بیماری‌های خاص هم در این غربالگری مد نظر قرار می‌گیرند.

پیشتر، اطلاعاتی هم در مرکز آمار ایران درج شده بود که نشان می‌داد کدام خانواده با چه میزان درآمد به چه دهکی تعلق دارد. اگر هزینه کل یک خانوار به طور متوسط ۳.۳ نفره، حدود ۷۰۰ تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان در ماه باشد، این یعنی در دهک اول قرار می‌گیرند و جزو ۱۰ درصد فقیرترین خانوار‌های کشور هستند. در ضمن، اگر هزینه خانوار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان باشد در دهک دوم و اگر هزینه دو میلیون تومان باشد، در دهک سوم قرار می‌گیرند.

چطور بفهمم دهک چندم هستم؟ این سوالی است که هر شهروند ایرانی شاید بارها از خود پرسیده باشد؟ چند سال است که بخشی از یارانه هایی که به سوخت، برخی مواد خوراکی، آب، برق و سایر اقلام از این دست اختصاص می یافت، در قالب طرح هدفمندسازی یارانه ها، به طور مستقیم و نقدی به حساب سرپرست خانوار ها واریز می شود. پس از آن دهک بندی جامعه برای پرداخت یارانه در دستور کار قرار گرفت. به این صورت که سه دهک پردرآمد جامعه از دریافت یارانه کنار گذاشته شدند و هفت دهک باقی‌مانده یعنی اقشار کم‌درآمد مشمول دریافت یارانه نقدی  هستند. در پی این تصمیمات، سوال مهمی که برای اغلب خانواده ها به وجود آمد این بود که چطور بفهمیم دهک چندم هستیم؟ در ادامه این مطلب روش فهمیدم دهک خانوارها توضیح داده می شود.

طرح کالابرگ پس از مدتی اجرای آزمایشی در برخی استان‌ها، مدتی است که سراسری شده. از خرداد ماه به این سو، برخی مشمولان عضو کمیته امداد و بهزیستی در صورتی که به جای دریافت نقدی یارانه از کالابرگ استفاده کنند، 20 درصد به مبلغ یارانه آن افزوده می‌شود. در واقع این افراد باید معادل حداقل 70 درصد از مبلغ یارانه را با کالابرگ خرید کنند که مشمول این افزایش شوند. اما با وجود توضیحات چندباره مقامات مسئول هنوز برخی این نگرانی را دارند که در صورت استفاده از کالابرگ، یارانه نقدی آنها قطع می‌شود.

مقامات سازمان هدفمندی تا کنون چندبار تاکید کرده‌اند که ارتباطی میان استفاده از کالابرگ و قطع یارانه وجود ندارد. دلیل افزایش 20 درصدی مبلغ یارانه نیز تنها تشویق مردم به بهره‌گیری از کالابرگ به جای دریافت نقدی یارانه است. مقامات دولتی نیز استفاده از کالابرگ را کاملا اختیاری توصیف کرده‌اند.

استقبال کم از طرح کالابرگ

با وجود این طرح تشویقی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی چند پیش اعلام کرد: استقبال مردم از طرح کالابرگ الکترونیکی خیلی مطابق با انتظار ما نبوده است.

صولت مرتضوی، افزود: فرایند کاملاً به روال طبیعی ادامه پیدا می‌کند و قرار است تغییراتی بر حسب دستور آقای مخبر به عمل آوریم که در حیطه کارشناسی است تا پس از انجام و تایید مراجع صاحب‌نظر، ابلاغ شود (ایسنا).

 در تیر ماه البته پولی به حساب گروهی از یارانه‌بگیران، واریز نشد. این چندمین ماه متوالی بود که با واریز یارانه نقدی بسیاری از یارانه‌بگیران یا مبلغ کمتری دریافت کرده‌اند و یا اینکه از لیست یارانه‌بگیران حذف شده‌اند. در گذشته، نه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نه سازمان هدفمندی یارانه‌ها دلیل اصلی این مساله را عنوان نکرده‌اند اما برخی از مقامات این دو سازمان قبلا اعلام کرده بودند که لیست یارانه‌بگیران شناور است و ممکن است دهک درآمدی خانوار تغییر کند.

این تغییر دهک هم دو نتیجه در پی دارد. ممکن است خانوارهایی که در دهک اول تا نهم قرار داشتند وارد دهک دهم شوند و از لیست یارانه خارج شوند. یا ممکن است دهک درآمدی آنها از سه دهک اول خارج شده و وارد دهک چهارم تا نهم شوند و مبلغ یارانه آنها آب برود.

یکی از دلایل کم واریز شدن یارانه تیر ماه هم می‌تواند تغییر دهک‌بندی درآمدی خانوارها باشد. اینکه افراد از دهک اول تا سوم وارد دهک‌های درآمدی بالاتر شده باشند.

دلیل دیگر کم واریز شدن یارانه ماهانه، قسط وام کروناست که به نظر می‌رسد هنوز تمام نشده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد اقساط وام کرونا دی ماه ۱۴۰۲ به پایان می‌رسد.

در همین رابطه چندی پی طیبه حسینی، سخنگوی ستاد هدفمندی یارانه گفت: برنامه‌ای برای قطع و افزایش یارانه نقدی نیست و تنها چنانچه خانواری به واسطه فعالیت اقتصادی خود جزو دهک دهم شناخته شود، مشمول قطع یارانه می‌شود.

آنگونه که خبرآنلاین گزارش داده، او با اشاره به رفع مسدودی مبالغ یارانه معترضین افزوده است: سرپرستان خانواری که یارانه نقدی آنها در اردیبهشت ماه سال قبل قطع شده بود و درخواست بازبینی در سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت کرده بودند، چنانچه در بازبینی انجام شده توسط وزارت رفاه تا پایان سال گذشته جزء دهک‌های اول تا نهم قرار گرفته باشند، مبالغ مسدودی در حساب سرپرستان خانوار رفع انسداد و قابل برداشت خواهد بود.

البته در مورد این چالش در تیر ماه ظاهرا مشکل دیگری هم وجود داشته. آنگونه که ایمنا گزارش داده است، بروز خطا و اشتباه در کسر مبلغ یارانه تحت عنوان خرید به صورت کالابرگ باعث شد که مبلغ کمتری به حساب برخی مشمولان واریز شود.

نهایتاً این افراد با مراجعه به سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها اعلام کردند که خریدی نداشته و این کسر وجه اشتباه بوده است. در نهایت با پیگیری سازمان هدفمندی و مشخص شدن صحت ادعای مراجعان، مبالغ کسر شده به حساب افرادی که خریدی نداشته‌اند واریز شد.

اگر دهک‌بندی تغییر کرد چه کنیم؟

اما اگر دلیل قطع یارانه تغییر دهک‌بندی باشد مشمولان می‌توانند به موضوع اعتراض کنند. متقاضیان بازبینی دهک‌بندی اعلام شده، باید برای ثبت یا پیگیری درخواست خود به سامانه اعلامی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به نام حمایت مراجعه کنند یا با تلفن گویای ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرند.

ثبت‌نام از افرادی که تاکنون از دریافت یارانه نقدی جا مانده‌اند یا متقاضی جدید دریافت یارانه هستند نیز همچنان ادامه دارد. این افراد می‌توانند با مراجعه به تارنمای پنجره ملی خدمات هوشمند نسبت به ثبت‌نام خانوار خود اقدام کنند.


ت ت
کدخبر: 168006 تاریخ انتشار
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    در رسانه های دیگر بخوانید
    ارسال نظر

    پربیننده‌ترین
    اخبار روز سایر رسانه ها