کدام کشور مسئولیت بازسازی افغانستان را برعهده گرفت؟
کارمند ارشد علمی موسسه بین المللی آسیای مرکزی گفت: بازسازی اقتصادی افغانستان یکی از موضوعات کلیدی نشست «سمرقند» سازمان همکاری شانگهای خواهد بود چرا که پس از خروج کامل ناگهانی نیروهای خارجی از افغانستان نقش و اهمیت سازمان همکاری شانگهای در تثبیت اوضاع در این کشور به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت.
به گزارش منیبان، «شهرت قابلاف» کارمند ارشد علمی موسسه بین المللی آسیای مرکزی گفت: بازسازی اقتصادی افغانستان یکی از موضوعات کلیدی نشست «سمرقند» سازمان همکاری شانگهای خواهد بود چرا که پس از خروج کامل ناگهانی نیروهای خارجی از افغانستان نقش و اهمیت سازمان همکاری شانگهای در تثبیت اوضاع در این کشور به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت.
وی اظهار اشت: در این ارتباط، ابتکار «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان مبنی بر برگزاری منظم نشست های در سطح بالا در قالب «سازمان همکاری شانگهای وافغانستان» با مشارکت کشورهای ناظر سازمان یعنی آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، کامبوج، نپال، مصر، قطر و عربستان سعودی و همچنین سازمان های بین المللی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این کارشناس ازبک ادامه داد: نشست بین المللی با موضوع «افغانستان: امنیت و توسعه اقتصادی» که در ماه ژوئیه سال 2022 میلادی با حضور هیئت های بیش از بیست کشور خارجی و ساختارهای بین المللی در شهر «تاشکند» برگزار شد، کارآیی این قالب را اثبات میکند.
قابلاف خاطرنشان کرد: این نشست شفافیت سیاست خارجی ازبکستان و اهمیت حل و فصل مسئله بازسازی به هم پیوستگی تاریخی مناطق آسیای مرکزی و جنوبی را نشان داد. یکی از پروژه های بزرگ، یعنی ساخت خط ریلی «مزارشریف-کابل-پیشاور» با دسترسی به بندر «گوادر» پاکستان برای بازسازی اقتصاد افغانستان، توسعه تجارت بین کشورهای غرب و شرق و تغییر چشم انداز ژئوپلیتیکی منطقه کمک میکند. این ایده توسط رئیس جمهور ازبکستان مطرح شد.
این مقام ارشد علمی موسسه بین المللی آسیای مرکزی عنوان کرد: «نشست تاشکند» کارایی خود را ثابت کرده و می تواند در آینده نیز یک قالب برای مذاکرات و بررسی مسایل افغانستان مانند امنیت، جلوگیری از تهدیدات افراط گرایی و تروریسم، ایجاد یک دولت فراگیر، تامین حقوق و آزادی بشر، بازسازی اجتماعی-اقتصادی، اجرای طرح های زیربنایی و فرهنگی باشد./ فارس