پاسخ کوبنده ترکیه به حمله یونان
وزیر امور خارجه ترکیه امروز (چهارشنبه) گزارشها درباره حمله نظامی یونان به کشورش را نشانه «بیعقلی» آتن دانست.
به گزارش مُنیبان، «مولود چاووشاوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه امروز (چهارشنبه) گزارشها درباره حمله نظامی یونان به کشورش را نشانه «بیعقلی» آتن دانست.
چاووشاوغلو طی سخنرانی در یک همایش اقتصادی و سیاسی، گفت: «یونان از افزایش قدرت منطقهای ترکیه ناراضی است. آنها میخواهند ۱۶ کیلومتر بیشتر از حریم هوایی را در اختیار داشته باشند که نقض قوانین بینالمللی است».
به نوشته وبگاه شبکه «تیآرتی»، وی درباره اختلافات ترکیه و یونان توضیح داد: «آنها رویکرد غیرانسانی خود در قبال پناهجویان را ادامه میدهند و حقوق اقلیت ترکیهای در غرب تراس را نقض میکنند. ولی ما به دفاع از حقوق برادران ترکیهای قبرسی خود ادامه میدهیم».
رئیس دستگاه دیپلماسی ترکیه اضافه کرد: «یونان در قبال مسائل دریای اژه و شرق دریای مدیترانه رویکرد صادقانه و صمیمانهای ندارد و آتن مسیر به سمت عدالت را مسدود کرده است. حداقل ۱۶ جزیره از ۲۳ جزیره دریای اژه که باید طبق توافقنامهها عاری از سلاح و غیرنظامی میشدند، اکنون توسط یونان مسلح هستند».
چاووشاوغلو با بیان اینکه اروپا رویکرد دوگانهای در قبال روابط با یونان و ترکیه دارد، اظهار داشت: «اگر یونان بخواهد، ما هم آمادهایم تا اختلافات را حل کنیم اما نمیتوانیم چنین کاری را انجام دهیم زیرا یونان در مذاکرات اکتشاف [در شرق مدیترانه] شرکت نمیکند».
وی درباره گزارشها مبنی احتمال حمله نظامی نیز تصریح کرد: «ادعاها درباره اینکه یونان برای حمله به ترکیه آماده میشود، یعنی آتن عقل خود را از دست داده است. آتن به خوبی میداند که تقابل با آنکارا چه معنایی دارد».
طبق این گزارش، وزیر خارجه ترکیه درباره رویکرد آمریکا در اختلافات این کشور با یونان نیز گفت: «آمریکا میگوید پایگاههای این کشور در یونان علیه روسیه تأسیس شدهاند اما این قانعکننده نیست. آمریکا رویکرد متعادل خود بین یونان و ترکیه را از دست داده است. آنها تحریمهای [تسلیحاتی] را از دولت یونانی قبرس برداشتند، پس ما هم به قبرس شمالی کمک میکنیم».
چاووشاوغلو با بیان اینکه «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه با «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود درباره توافق صادرات غلات اوکراینی تلفنی صحبت کرد، گفت: «ما در ارتباط نزدیک با دو طرف هستیم. روسیه بعد از حملات [پهپادی به کشتیهایش در دریای سیاه]، یک خواسته امنیتی دارد. تمدید توافق غلات بسیار مهم است و باور دارم که میتوانیم به توافق برسیم».
این دیپلمات ترکیهای درباره روابط ترکیه با مصر نیز اظهار داشت: «ما دلیل آهسته بودن روند عادیسازی روابط [با قاهره] نیستیم. توافق دریایی اخیر ما با لیبی، علیه منافع مصر نیست. ما برای عادیسازی روابط با مصر صادق هستیم و از آنها نیز میخواهیم که باثبات و قوی باشند».
دولت ترکیه یونان را به استقرار تسلیحات در جزایر دریای اژه که وضعیت غیرنظامی طبق معاهده لوزان را نقض میکند، متهم کرده است. علاوه بر این، آنکارا و آتن نمیتوانند درباره تعیین حدود مناطق دریایی به توافق برسند و ترکیه، یونان را به نقض حقوق اقلیت اتباع ترکیهای متهم میکند.
پیش از این، «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان ادعاهای ارضی ترکیه علیه یونان و تهدیدات آن را غیرقابل قبول دانست و خواستار حل مشکلات از طریق گفتگو شد./ فارس