روسیه شکست خورد
روزنامه هیل پیشبینی کرده که روسیه در ماههای آتی حملات سایبری خود را تقویت کند و دلیلش را چیزی دانسته که آن را «شکستهای عمده روسیه در میدان نبرد» توصیف میکند.
به گزارش مُنیبان، روزنامه هیل پیشبینی کرده که روسیه در ماههای آتی حملات سایبری خود را تقویت کند و دلیلش را چیزی دانسته که آن را «شکستهای عمده روسیه در میدان نبرد» توصیف میکند.
با این حال، هیل معتقد است که افزایش حملات سایبری روسیه در روند کلی جنگ تاثیر چندانی نخواهد داشت، زیرا کرملین با ضدحملات کییف و متحدانش مواجه خواهد شد.
جیمز تورگال، معاون شرکت امنیت سایبری «اوپتیو» میگوید که اساسا تشدید حملات سایبری به نفع مسکو نیست و تنها چیزی که ثابت میکند این است که «آنها میتوانند هرج و مرج ایجاد کنند».
با این حال، بسیاری از کارشناسان نگران حملات سایبری «مخرب» روسیه علیه اوکراین و متحدانش بودهاند. در یک سال گذشته مسکو در چندین مورد حملاتی علیه زیرساختهای حیاتی اوکراین انجام داده است.
اما یک مقام آمریکایی در سال گذشته میلادی گفت که روسها در جنگ سایبری ضعیفتر از آنچه انتظار میرفت، ظاهر شدند. کارشناسان دلیل این عملکرد نه چندان موفق را تقویت قوای دفاع سایبری اوکراین در سالهای گذشته میدانند، اتفاقی که به کمک آمریکا و اتحادیه اروپا رقم خورد و نیروهای سایبری روسیه انتظارش را نداشتند.
جیمز لوییس، مدیر برنامه فناوریهای استراتژیک در «مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی» گفت: روسها در جنگ سایبری کمکاری نکردند، اما نتوانستند پدافند سایبری اوکراین را شکست دهند، بنابراین برای تخریب زیرساختهای حیاتی این کشور به حملات موشکی متوسل شدند.
روسیه در ماههای اخیر حملات موشکی ویرانگری علیه تاسیسات آبی و انرژی اوکراین انجام داده است، حملاتی که آینه حملات سایبری کرملین هستند. در ۲۰۲۲ شرکت مایکروسافت گزارش داد که حملات سایبری روسیه همزمان با حملات نیروهای نظامی این کشور به سربازان و ساختمانهای اوکراین صورت گرفت.
حال این احتمال میرود که نیروهای روسیه باز هم برای تقویت قدرت خود، حملات سایبری را در کنار حملات فیزیکی در میدان نبرد ادامه دهند. اما این استراتژی همیشه طبق انتظارات پیش نمیرود.
مایکل دنیل، مدیرعامل «ائتلاف تهدید سایبری» میگوید: یکی از چیزهایی که در جنگ اوکراین دیدیم این است که هماهنگ کردن حملات سایبری با حملات میدان نبرد دشوارتر از آن است که فکرش را میکنیم. وقتی حملات سایبری را مستقل از حملات میدان نبرد انجام دهید، کار راحتتری دارید، زیرا دستتان در انتخاب زمان و مکان مناسب برای حمله سایبری بازتر است.
فارغ از جنگ اوکراین، کارشناسان بر این باورند که روسیه «مستقیما» به کشورهای عضو ناتو و اتحادیه اروپا نیز حمله سایبری خواهد کرد. برخی هم معتقدند که مسکو از همین حالا این حملات را آغاز کرده است.
چندین کشور ناتو در ۲۰۲۲ گزارش دادند که هدف حملات سایبری یک گروه هکری تحت حمایت روسیه قرار گرفتهاند.
جیسون بلسینگ، محقق موسسه امریکن اینترپرایز میگوید: به نظرم در حال حاضر احتمال حمله روسیه به کسبوکارهایی که از اوکراین حمایت میکنند بیشتر است، زیرا با مختل کردن فعالیت آنان، کمکها به اوکراین هم متوقف میشود.
اما او باور دارد که این حملات چندان پیچیده و سطح بالا نخواهند بود، تنها در حدی که در فعالیت عملیاتهای تجاری اختلال ایجاد کنند. هیچ یک از حملات سایبری روسیه تا امروز به حدی نرسیده که ماده ۵ اساسنامه ناتو را وارد فاز اجرایی کند، مادهای که به موجب آن اقدام جنگی علیه هر یک از اعضای این اتحاد نظامی با واکنش تمامی اعضا مواجه خواهد شد.
وی افزود: به نظرم اتفاقی که میافتد، گسترش و تعریض مناقشه است، نه مشخصاً تشدید حملات سایبری.
با این حال، مقامات آمریکایی باور دارند که در سال جاری هم باید مانند سال گذشته هوشیار بوده و آماده حملات سایبری روسیه باشند. چند شرکت امنیت سایبری به دولت آمریکا هشدار دادهاند که با تداوم جنگ اوکراین، آمادگی عملیاتهای سایبری کرملین را داشته باشد.
مایکل دنیل باور دارد که حتی پایان جنگ روسیه و اوکراین هم به معنای توقف حملات سایبری روسیه نخواهد بود. او میگوید: اگر جنگ تمام شود، ممکن است روسیه همچنان از ظرفیتهای سایبری خود برای بیثبات کردن دولت مرکزی اوکراین و حمایت از جداییطلبان در شرق این کشور ادامه دهد./ ایسنا