خطیب زاده خطاب به یونان: «چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی»/ ترور شهید خدایی با پاسخ دردناک جواب میدهیم
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اظهاراتی که برخی مقامات آمریکایی انجاممی دهند ملاک اظهارنظر ما نیست. آنچه برای ما مهم است این بوده که پیام ها، از مجاری مرسوم منتقل شود. ما در این مسیر ابتکارات را بیان کردیم. توقف یا مکث مذاکرات، به دلیل بی پاسخ ماندن ابتکارات ایران است.
به گزارش مُنیبان، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز ( دوشنبه 10 خرداد ماه) در نشست خبری خود گفت: سیاست خارجی دولت در حوزه همسایگی با تمرکز خاصی در چند ماه گذشته پیگیری شده و ثمرات این تحرکات در سطوح مختلف در سفر سران و روسای کشورها دیده و چیده میشود. در سفر مهم رئیس جمهور کشورمان به عمان حوزهای از همکاریها ورق خورد که سالها معطل مانده بود. 13سند در سفر امضا شد. در حوزه حمل و نقل و ترانزیت، انرژی و مراودات تجاری و مسائل سرمایهگذاری توافقات بسیار خوبی شد. در حوزه مراودات اقتصادی بسیاری از پروژهها و ابتکارات به اسناد لازم الاجرا تبدیل شد و امیدواریم با اجرای آن ورق خوردن روابطمان به سمت ارتقا و گسترش روابط با عمان را شاهد باشیم. سلطان عمان میزبانی شایستهای از رئیس جمهوری ایران داشتند. دیروز در پی برنامه ریزیهای فشرده سفر رئیس جمهور تاجیکستان را داشتیم و سفر و ملاقاتهای عالی بود و ۱۷ سند در حوزههای مختلف بین دو کشور امضا شد، لذا کانون توجهی که سیاست خارجی دولت بر منطقه قرار داده در این سفرها به منصه ظهور رسیده و اراده ایران بر ادامه این مسیر است.
وی درخصوص اظهارات رابرت مالی مبنی بر اینکه شانس رسیدن به توافق در حد پایین است؛ گفت: اظهاراتی که برخی مقامات آمریکایی با طراحی و یا پاسخ به پویایی های داخلی خود مطرح میکنند ملاک ما برای اظهارنظر نیست. اصولاً در حوزه مذاکرات وین کنش ما کاملا روشن است و واکنشی به اظهاراتی که با مصارف داخلی بیان میشود نداریم. آنچه برای ما مهم است پیامهایی است که از مجاری مرسوم بین ما و آمریکا در حال رفت و برگشت است و ایران در آن مسیر ابتکارات خود را ارائه کرده است. رفت و برگشتهایی بوده، البته متأسفانه ایالات متحده تا کنون پاسخهای مورد انتظار را نداده است. اگر آمریکا از تذبذب در رفتار فاصله بگیرد و تصمیم سیاسی را بگیرد و اعلام کند، قطعاً بن بستی نه تنها وجود ندارد، بلکه میتوان گفت درصد باقیمانده از توافق را نهایی کرد. الان مکث در گفتوگوها به دلیل بی پاسخ گذاشتن ابتکاراتی است که ایران و اروپا دادند و باید ببینیم چه زمانی ایالات متحده میخواهد تصمیم خود را اعلام کند.
خطیب زاده درخصوص گزارش اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بیان کرد: متأسفانه این گزارش بازتاب دهنده واقعیت گفتوگوهای ایران و آژانس نیست. بعد از توافقی که بین ایران و آژانس در تهران انجام شد به صورت مکتوب ایران پاسخهایی را به آژانس داشت و چند دور مفصل نشست حضوری برگزار شد که پاسخهای فنی و ارائه مستندات از سوی ایران صورت بگیرد. متأسفانه آنچه در این گزارش دیده می شود چیز جدیدی نیست و همانی است که گروسی در پارلمان اروپا پیش از دور سوم گفتوگوهای ایران و آژانس به صورت شتاب زده اعلام کرد. این گزارش از همان موقع و حتی قبل از نشست سوم ایران و آژانس جمع بندی شده بود و به نظر میرسد شتاب زدگی در این جمع بندی وجود دارد. گزارش منصفانه و متوازن نیست و بیم این میرود فشار صهیونیستها و برخی کنشگرها باعث شده مسیر گزارش معمول آژانس از فضای فنی به سیاسی منتقل شود و انتظار ما این است که این مسیر اصلاح شود.
خطیب زاده با اشاره به مذاکرات ایران و عربستان ادامه داد: دور ششم گفت وگوها با سعودی زمانش معلوم نشده و باید ببینیم توافقات صورت گرفته در چه سمت و سویی حرکت میکند. در حوزه حج توافقات عملی شده و امیدواریم حج آرامی را حجاج ما داشته باشند و وزارت خارجه به همراه نهادهای ذیربط تمام تلاشهای خود را به رغم ضیق وقت کرده که با همکاری از بخشهای مختلف عربستان بتوانیم حج آرام و مطبوعی را برای حجاج خود فراهم بیاوریم. باید ببینیم در حوزههای دیگر توافق چگونه پیش میرویم و بعد درباره آن صحبت میکنیم.
وی درباره احتمال صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام تصریح کرد: این گمانه زنی است آژانس باید تخصصی و با دقت گزارش تهیه کند و از مسیر اعتدال و فنی، خارج نشود. هر بار که اتفاقی در حال رخ دادن است، شاهد عملکرد ضد ایرانی اسراییل بودیم. باید تلاش کنیم که از مسیر درست خارج نشویم. گزارش اژانس هم باید فنی و منصفانه باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص خارج کردن سپاه از لیست تحریمی اظهار کرد: آنچه در رسانههای آمریکایی و غربی با طراحی گفته میشود از تاکتیکهای قدیمی است و موضوع جدیدی نیست. آنچه بین ایران و آمریکا در حال مذاکراه است موضوعاتی است که مرتبط با چرخه انتفاع اقتصادی ایران و باز کردن همه اجزای فشار حداکثری آمریکاست. در موضوع FTO برجسته سازی از سوی رژیم صهیونیستی و برخی رسانههای آمریکایی صورت گرفت و از آن زمان پاسخ ما روشن بوده که فروکاستن موضوعات به این مورد، موضع ایران نیست. برای ما آنچه نهایت این توافق باید به دست بیاورد انتفاع اقتصادی قطعی مردم ایران است.
خطیب زاده درباره مصادره دو نفتکش یونانی توسط ایران اظهار کرد: به دولت یونان توصیه میکنم به جای هیاهوها از مسیر قانونی و قضایی اقدام کرده و وکیل بگیرد و ما به عنوان وزارت خارجه کمک میکنیم که بتواند مسیر قضایی را پیگیری کند. من از همینجا اعلام می کنم خدمه کشتی در وضعیت خوبی هستند و تلفنها و ارتباط خود را با خانواده دارند و هیچ نگرانی درباره آنها نیست. آن وقتی که کشتی ما به صورت غیرقانونی ضبط شد، تلاش کردیم تمامی مجرای دیپلماتیک را به صورت فشرده فعال کنیم و وزیر خارجه ما با همتای یونانی تلفنی صحبت کرد و تلاش شد این مسئله حل شود، ولی متأسفانه دولت یونان نشان داد دستور طرف ثالث برای آن مهمتر بود. باید توجه کنند آمریکا خیرخواه روابط ایران و یونان نیست. روابط ما محترمانه بوده و باید در همین بستر ادامه یابد.
وی ادامه داد: ما در بسیاری از موضوعات با همسایگان اشتراک نظر داریم اینده افغانستان باید به دست مردم افغانستان رقم بخورد. دولت فراگیر باید در افغانستان تشکیل شود هیات حاکمه سرپرست فعلی افغانستان باید زمینه این موضوع را فراهم کند.
سخنگوی وزرات امور خارجه درباره تلاش ایران برای برقراری صلح در اوکراین گفت: ایران چند دور با وزیر خارجه اوکراین و روسیه، صحبت کرده است. امادگی خود را درباره تسهیل گفتگوها مطرح و در این زمینه تلاش کردیم. می خواهیم، بدون داوری تسهیل گری کنیم.
خطیب زاده همچنین یادآور شد: من درباره حضور ۸ میلیون افغانی در ایران تردید دارم. آمایش هفدهم توسط وزارت کشور در حال انجام است. وضعیت در مرز خوب نیست و برخی بیماریها، آمده است. با مردم صحبت کردم مردم افغانستان با شرایط نامناسب، به ایران آمدند. ما از هیات حاکمه افغانستان خواستیم، بیایند و برای بازگشت افغانستانی ها تلاش کنند.
وی درباره آتش بس در یمن بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران به صورت ویژه تلاش میکند که شاهد ادامه آتش بس در یمن و رفع محاصره باشیم. دکتر امیرعبداللهیان و نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور یمن با مقامات مختلف مرتبط صحبت کردند و گفتوگوی وزیر امور خارجه با گوترش و بورل بخش عمدهاش معطوف به یمن بود. کشورهای ائتلاف بیش از این نمی توانند این مسیر را تحمیل کنند، وضعیت مردم یمن به تراژدی تلخ تبدیل شده و امیدواریم شاهد ادامه آتش بس، رفع محاصره و گفت وگوهای یمنی – یمنی و دولت فراگیر در یمن باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به پیشنهاد ایران برای توافق بین اوکراین و روسیه گفت: جمهوری اسلامی ایران چند دور با وزرای خارجه روسیه و اوکراین صحبت کرده است و قبلا در سفر دکتر امیرعبداللهیان به مسکو پیام وزیر خارجه اوکراین تحویل لاوروف شد. ما آمادگی خود را برای تسهیل گفتوگوها اعلام کردیم و مسکو نظراتی دارد که کیف آمادگی مذاکرات را ندارد و اوکراین هم نظراتی دارد که روسیه مذاکرات را در راستای پایان جنگ ادامه نمی دهد. ما تلاش کردیم بدون اینکه داوری کنیم با توجه به روابط خوبمان تسهیل گری کنیم و هر زمان دو طرف آمادگی داشته باشند از این اتهام زنی دست بردارند در تهران میزبان گفتوگو باشیم.