اسلحههای آمریکا تمام شد؟
یک روزنامه انگلیسی در گزارشی به بحران کمبود تسلیحات در کشورهای غربی و تاثیر مستقیم آن در تامین تجهیزات و مهمات مورد نیاز اوکراین در جنگ با روسیه اشاره کرد.
به گزارش منیبان، انگلیس، در حالی که جنگ در اوکراین پنجمین ماه خود را سپری میکند آمریکا و کشورهای اروپایی با کمبود تسلیحات مواجه شدهاند و این موضوع بر توانایی غرب برای تامین نیازهای تسلیحاتی اوکراین در جنگ با روسیه تاثیر گذاشته است.
روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» در گزارشی با اشاره به این موضوع نوشت: «کاخ سفید در ماه می گذشته دستور ساخت 1300 موشک ضد هوایی استینگر را صادر کرد تا جایگزین موشکهایی شود که پیشتر به اوکراین ارسال کرده بود اما مدیر اجرایی شرکت رایتون (Raytheon) اعلام کرد که ساخت این تعداد موشک زمانبر خواهد بود».
پاریس نیز پیشتر 18 توپ هاوترز به کییف ارسال کرده بود. این تعداد، شامل یک چهارم از مجموع این نوع از توپهای پیشرفتهای است که فرانسه در اختیار دارد. شرکت فرانسوی نکستر (Nexter) که سازنده این نوع از توپهای پیشرفته بوده، اعلام کرد که برای ساخت توپهای جدید دست کم به 18 ماه زمان نیاز دارد.
جنگ اوکراین کمبود شدید ذخیره مهمات در غرب را فاش کرد
روزنامه فایننشال تایمز در گزارش خود نوشت که جنگ در اوکراین، کمبود شدید ذخیره تسلیحات و مهمات در کشورهای غربی را نشان داد. این کمبودها به خصوص در تسلیحات اساسی همانند مهمات توپها که محوری اساسی در جنگ اوکراین به شمار میآید، بروز کرده است.
بر اساس گزارش فایننشال تایمز، با توجه به کمبودهایی که این کشورها در ظرفیت تولید، اشتغال و زنجیره تامین و کمبود تراشههای رایانهای دارندف جبران کسری تسلیحات دفاعی در این کشورها، زمان زیادی را نیاز خواهد داشت.
سستی غربیها در برابر تهدیدهای نظامی احتمالی
مقامها و کارشناسان در عرصه نظامی معتقدند که این کمبود تسلیحات نشان دهنده سستی کشورهای غربی در زمینه آمادگی در برابر تهدیدهای نظامی احتمالی پس از پایان جنگ سرد بوده و نتایج این سستی نیز در زمان کنونی و تلاش غرب برای حمایت نظامی از اوکراین جلوه پیدا کرده است.
همچنین این کارشناسان تاکید کردهاند که وسواس غرب در مورد سلاحهای پیشرفته، باعث منحرف شدن از اهمیت ذخیره سازی تسلیحات و مهمات اولیه شده است.
اوکراین به طور مداوم از کمبود تسلیحات در جنگ با روسیه شکایت میکند
بازگشت جنگ صنعتی
«جیمی شیا» مدیر سابق برنامهریزی سیاسی پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) گفته است که اوکراین این واقعیت را آموزش داد که پیروزی در جنگها اغلب از طریق سلاحهای کلاسیک، نیروی زمینی و تصرف سرزمین به دست میآید.
وی در ادامه گفت: «توازن نظامی که در گذشته شاهد تغییر آن از قدیم به جدید بودهایم در حال حاضر نیاز به آن دارد که به دوران قبلی خود بازگردد».
فایینشال تایمز در ادامه گزارش خود نوشت: «فقدان تسلیحات و مهمات ممکن است بر توانایی غرب در تامین تسلیحات مورد نیاز کییف در جنگ با روسیه تاثیر بگذارد».
«الکس ورجنین» کارشناس امور نظامی با تاکید بر این موضوع که جنگ روسیه و اوکراین، بازگشت به جنگ صنعتی بوده، میگوید: «مجموع تولید سالانه خمپاره توپ 155 میلیمتر در آمریکا تنها نیاز کمتر از دو هفته نظامیان اوکراینی در میدان نبرد را تامین میکند».
وقوع بحران کمبود راکت و خمپاره همانند بحران سال 1915
فایننشال تایمز در ادامه گزارش خود نوشت: «حادثهای که در حال حاضر در خصوص کمبود سلاح و تامین تسلیحات اوکراین توسط غرب میدهد شبیه بحران بزرگ کمبود خمپاره و راکت در جنگ جهانی اول است.
در جریان جنگ جهانی اول در سال 1915 ارتش انگلیس در جنگ خندقها، به استفاده گسترده از توپخانه و خمپاره روی آورد که این موضوع سبب شد تا ذخیره مهمات توپخانه ارتش انگلیس به پایان برسد و این کمبود به تلفات گسترده در ارتش انگلیس منجر شد و در پی آن نیز نخست وزیر وقت انگلیس استعفا داد.
«بن والاس» وزیر دفاع انگلیس نیز پیشتر هشدار داد بود که در صورتی که جنگ روسیه با اوکراین طولانی شود، ذخایر تسلیحات کشورهای غربی برای مقابله با تهدیدهایی که با آن مواجه است، کافی نخواهد بود.
فایینشال تایمز نوشت که ذخیره مهمات ارتش انگلیس سال گذشته و در جریان یک رزمایش هشت روزه به پایان رسید و این موضوع نشان داد که باور این موضوع سخت است که غرب به دنبال مصرف کردن تسلیحات قدیمی خود با ارسال سلاح به اوکراین بوده است.
دلیل این کمبود چیست؟
فایننشال تایمز در ادامه گزارش خود به دلیل این کمبود تسلیحات در زرادخانه کشورهای غربی پرداخت و نوشت اگر مجموع بودجه دفاعی روسیه در سال گذشته را جمع بزنیم به 66 میلیارد دلار میرسیم. چین نیز طی سال گذشته 293 میلیارد دلار بودجه دفاعی اختصاص داده بود. این حجم از هزینه دو کشور چین و روسیه در زمینه تسلیحاتی و دفاعی در مقایسه با بودجه کشورهای عضو ناتو که بیش از 1.1 تریلیون دلار بوده، بسیار کم به نظر میرسد.
با وجود بودجه هنگفت ناتو در زمینه دفاعی، بخش عمدهای از این بودجه برای تولید سامانهها و تسلیحات پیشرفته همانند جنگندهها اختصاص یافته است که کشورهای غربی نز تا کنون در جنگ اوکراین از جنگندههای پیشرفته خود استفاده نکردهاند.
غرب 20 سال گذشته درگیر خاورمیانه بوده است
فایننشال تایمز در ادامه گزارش خود نوشت که غرب در طول 20 سال گذشته بخش عمدهای از بودجه و تسلیحات نظامی خود را برای جنگ در خاورمیانه اختصاص داده و از آمادگی برای جنگهایی که به تانکها و توپخانههای سنگین احتیاج دارند همانند نبردی که هم اکنون در اوکراین در جریان بوده، غافل مانده است.
یکی دیگر از دلایل کمبود تسلیحات در کشورهای غربی و خالی شدن انبارهای آنها از مهمات این بوده که این کشورها چند دهه بر تولید تسلیحات پیشرفته، تقویت صنعتی و کارآیی مالی تولیدات جنگی متمرکز بودهاند.
فایننشال تایمز نوشت که کاهش مهمات باعث شد تا انگلیس اخیرا به خرید توپهای هاوترز از طرف سوم که گفته میشود یک بازرگان بلژیکی بوده، اقدام کند تا بتواند آنها را به اوکراین ارسال کند.
از سوی دیگر در آمریکا، وزارت دفاع این کشور در حالی که در دهه نود از 51 شرکت مختلف تسلیحات خریداری میکرد، در حال حاضر تنها 5 شرکت بزرگ به تامین تسلیحات پنتاگون میپردازند.
فایننشال تایمز در ادامه گزارش خود به گفته یکی از مستشاران نظامی غربی اشاره کرد که گفته بود عقل حکم میکند که غرب هرگز دوباره وارد جنگ صنعتی نخواهد شد در نتیجه، تقریبا هیچ کشوری توانایی افزایش تولید ملی تجهیزات دفاعی کلیدی خود را حفظ نکرده است.
این نشریه انگلیسی در پایان گزارش خود نوشت که بسیاری از کارشناسان نظامی، جنگ در اوکراین را به دقت زیر نظر دارند تا به دیدگاه روشنی درباره ساختار جنگهای نوین دست پیدا کنند. درس نخستی که این کارشناسان تا کنون به آن دست یافتهاند، اهمیت و ضرورت حفظ انبار تسلیحات اساسی در زرادخانههای این کشورهاست.