چگونه علیه آنگ سوچی کودتا شد؟

از زندان تا زندان؛ همه‌چیز درباره زنی که فرشته بود و شیطان شد

سخنگوی حزب حاکم میانمار اعلام کرد که مقامات بلندپایه این کشور و آنگ سوچی (رهبر این کشور) بامداد دوشنبه توسط نیرو‌های ارتش میانمار بازداشت شدند.

از زندان تا زندان؛ همه‌چیز درباره زنی که فرشته بود و شیطان شد
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان، به نظر می‌رسد که کار یکی از عجیب‌ترین شخصیت‌های میانمار به پایان رسیده است. آنگ سوچی بر اثر کودتای نظامیان این کشور برکنار و به زندان فرستاده شد.

زنی که روزی نماد مبارزه با ظلم و جور بود و از او با نام گاندی دوم یاد می‌کردند، بر اثر سکوت عجیبش در برابر کشتار مسلمانان روهینگیا به سرعت مسیر سقوط را طی کرد و سرانجام هم بر اثر کودتای نظامیان از کار کنار رفت.

در این گزارش مروری بر فراز و فرود این شخصیت سیاسی شرق آسیایی داریم:

خانواده سوچی را بیشتر بشناسید

آنگ سوچی در یک خانواده مشهور، فعال و سیاسی به دنیا آمد. پدر سوچی بنیانگذار ارتش نوین برمه (میانمار) و از مذاکره کنندگان استقلال برمه از انگلستان در سال ۱۹۴۷ بود. وی که یکی از قهرمانان استقلال برمه شناخته می‌شود، ۶ ماه پیش از اعلام استقلال این کشور کشته شد.

مادر آنگ سوچی نیز به عنوان یک چهره سیاسی در دولت جدید برمه حضور داشت و به عنوان سفیر به هند و نپال اعزام شد و فرصتی فراهم آورد تا آنگ سان در سال ۱۹۶۴ به تحصیل علوم سیاسی در دهلی بپردازد.

تحصیلات و سفر به خارج

آنگ سان سوچی در ۱۹۶۹ دوره کارشناسی خود را در رشته‌های فلسفه، علوم سیاسی و اقتصاد در کالجی در آکسفورد به پایان رساند. سپس به مدت ۳ سال در نیویورک زندگی کرد و در سازمان ملل به کار پرداخت.

او در ۱۹۸۵ دکترای خود را از دانشکده مطالعات مشرق‌زمین و آفریقا دانشگاه لندن دریافت کرد و در سال ۱۹۸۸ نه تنها برای نگهداری از مادر بیمارش بلکه برای رهبری جنبش دموکراسی‌خواهی میانمار به کشورش بازگشت.

فعالیت سیاسی و ماجرای حصر خانگی

از زندان تا زندان؛ همه‌چیز درباره زنی که فرشته بود و شیطان شد/ چگونه علیه آنگ سوچی کودتا شد؟

بازگشت آنگ سان سوچی به میانمار در ۱۹۸۸ هم‌زمان با استعفای نی وین، رهبر نظامی میانمار و حزب سوسیالیست آن بود. تظاهرات دموکراسی‌خواهانه مخالفان شورای نظامی حاکم که از سال ۱۹۶۲ بر کشور فرمانروائی می‌کرد در ۸ اوت ۱۹۸۸ به‌طور خشونت‌باری سرکوب شد. اما این تظاهرات هم چنان ادامه یافت.

در ۲۶ اوت ۱۹۸۸، او موفق شد یک راه‌پیمایی نیم‌میلیون نفره را با شعار حکومت دموکراتیک رهبری کند؛ ولی با این حال، حکومت نظامی دیگری بر سر کار آمد.

آنگ سان سوچی که تحت تأثیر فلسفه بدون خشونت ماهاتما گاندی و به ویژه مفاهیم آیین بودایی بود، با هدف مبارزه برای دموکراسی وارد سیاست شد. او به تأسیس «اتحاد ملی برای دموکراسی» کمک کرد. در ۲۰ ژوئیه ۱۹۸۹ پس از چند هفته از کشتار میدان تیان‌آنمن شورای نظامی حاکم بر میانمار آنگ سان سو چی و دیگر رهبران دموکراسی‌خواه را به حبس خانگی محکوم می‌کند.

آخرین دیدار با همسر

دیدار آنگ سو چی با شوهرش مایکل اریس در کریسمس ۱۹۹۵ بی اینکه بدانند، آخرین دیدار آن دو بود. چرا که آنگ‌سان در میانمار باقی‌ماند و به زندان فرستاده شد و شوهرش کشور را ترک کرد، ولی حکومت میانمار درخواست‌های بعدی شوهرش برای دریافت روادید را رد کرد.

همسر آنگ سو چی در ۱۹۹۷ از سرطان پروستات غیرقابل علاج خود آگاه شد. علی‌رغم درخواست مستقیم کوفی عنان (رئیس وقت سازمان ملل) و پاپ ژان پل دوم از حکومت میانمار برای دادن روادید، آن‌ها با بیان اینکه امکانات لازم برای نگهداری از مایکل اریس را ندارند از دادن روادید به او سر باز زدند. در عوض پیشنهاد دادند که آنگ‌سان سوچی برای دیدار او از کشور خارج شود.

او به‌طور موقت از حبس خانگی خارج شد تا بتواند از کشور خارج شود؛ ولی او که می‌دانست در صورت خروج دیگر اجازه ورود به کشور را نخواهد یافت از این کار امتناع کرد. اریس (همسر آنگ سوچی) در سال ۱۹۹۹ در روز تولد ۵۳ سالگی خود درگذشت.

پیروزی در انتخابات و نخست وزیری

شورای نظامی در سال ۱۹۹۰ در برابر فشار‌های سیاسی اجازه انتخابات ملی را داد. با وجود تنگنا‌های آشکار و پنهانی که نیرو‌های نظامی برپا داشته بودند، حزب اتحادیه ملی برای دموکراسی به رهبری آنگ سان سو چی نزدیک به ۸۰٪ کرسی‌های مجلس انتخابی را به دست آورد و نخستین نخست‌وزیر برگزیده مردم شد.

در ۱۴ اکتبر ۱۹۹۱ کمیته جایزه نوبل او را به عنوان برنده جایزه صلح نوبل به جهانیان معرفی کرد. اما به دلیل حبس خانگی، در دسامبر همان سال پسر ۱۸ ساله او «الکساندر اریس» از سوی او این جایزه را دریافت کرد.

کشتار مردم روهینگیا و سقوط اخلاقی مادر میانمار

پس از آزار روهینگیا در میانمار (در سال ۲۰۱۶) بسیاری از سیاستمداران از سکوت یانگ سوچی در برابر کشتار مسلمانان به دست ارتش و بودایی‌های افراطی انتقاد کردند.

یانگی لی، گزارشگر سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در میانمار، از آنگ سانگ سوچی، که رهبری این کشور را برعهده داشت، انتقاد کرد و گفت که آنگ سوچی از اقلیت مسلمانان روهینگیا حمایت نکرده‌است.

با وسعت کشتار مسلمانان، انتقاد‌ها نیز بیشتر و بیشتر شد و حالا از چشم همگی افتاده بود. سازمان عفو بین‌الملل از او به علت سکوت برابر آزار مسلمان روهنیگا انتقاد کرد و مدال افتخار او را پس گرفت.

در نوامبر ۲۰۱۸ سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرد که جایزه اعطایی خود را از آنگ سان سوچی پس می‌گیرد. پیشتر مجلس کانادا نیز شهروندی افتخاری او را لغو کرده بود.

همچنین بسیاری از دولت سوئد خواستند که جایزه صلح نوبل خود را از خانم سوچی بگیرد.

پایان کار بانوی اول میانمار، کودتا و برکناری آنگ سان سوچی

بامداد دوشنبه بود که سخنگوی حزب حاکم «اتحادیه ملی برای دموکراسی» در میانمار اعلام کرد که همزمان با تشدید تنش‌ها میان مقامات حزب مذکور با فرماندهان ارتش و تشدید نگرانی‌ها یک کودتای نظامی در این کشور به وقوع پیوسته و «آنگ سان سوچی» رهبر غیررسمی میانمار به همراه شماری از مقامات بلندپایه حزب حاکم بازداشت شدند.

سخنگوی حزب حاکم میانمار اعلام کرد که این مقامات بلندپایه بامداد دوشنبه توسط نیرو‌های ارتش میانمار بازداشت شدند.

سخنگوی حزب «اتحادیه ملی برای دموکراسی» با اعلام این خبر به خبرگزاری رویترز گفت: «می‌خواهم به مردم کشورمان بگویم که شتابزده واکنش نشان ندهند و از آن‌ها می‌خواهم که مطابق با قانون عمل کنند». وی در ادامه گفت پیش بینی می‌کند که او هم به زودی بازداشت شود.

بازداشت سان سوچی، رهبر حزب حاکم میانمار و شماری دیگر از مقامات این حزب پس از آن روی داد که ارتش این کشور بر درخواست خود جهت انجام تحقیقات در مورد بروز تقلب در انتخابات سال گذشته پافشاری می‌کرد.

گفتنی است، حزب «اتحادیه ملی برای دموکراسی» در انتخابات ماه نوامبر با اختلاف آرای چشمگیری پیروز شد، اما به اتهام عدم اعطای حق به رأی دهندگان در این منطقه پرتنش مورد انتقاد گسترده گروه‌های راست گرا قرار گرفت.

گروه اپوزیسیون و متحد با ارتش میانمار نتایج این انتخابات را به چالش کشید، و ارتش میانمار نیز چند هفته پیاپی ادعا می‌کرد که تخلفات گسترده انتخاباتی به وقوع پیوسته و اینکه ۸.۶ میلیون مورد تقلب پیدا کرده است.


ت ت
کدخبر: 1376 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین