عملیات جدید ترکیه در شمال عراق/ بغداد و اربیل بازهم سکوت کردند+جزییات
با گذشت ۱۰ روز از عملیات نظامی ترکیه در شمال عراق همچنان سکوت بر مواضع بغداد و اربیل در قبال این عملیات سایه انداخته است.
به گزارش منیبان، ارتش ترکیه اقدام به ایجاد یک اتاق عملیات مشترک در منطقه مرزی «شرناق» در جنوب شرقی ترکیه برای پیگیری مستمر عملیات نظامی در شمال عراق کرده است.
سه تن از مقامات ارشد نظامی ترکیه شامل «خلوصی آکار» وزیر دفاع، «یاشار گولر» رییس ستاد کل ارتش و ژنرال «اومید دوندار» فرمانده نیروی زمینی ارتش ترکیه روز شنبه از این اتاق عملیات مشترک بازدید کردند.
بر اساس گزارش رسانه های ترکیه، مقامات ارشد نظامی این کشور در اتاق عملیات مشترک از روند عملیات «پنجه برق» و «چنگال رعد» علیه عناصر حزب کارگران کرد ترکیه (پ.ک.ک) مطلع شدند.
این عملیات که از ۲۳ آوریل گذشته (سوم اردیبهشت ۱۴۰۰) آغاز شده همچنان در شمال عراق ادامه دارد.
«رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه در آغاز شروع این دو عملیات جدید نظامی در شمال عراق گفته بود که هدف این عملیات از بین بردن کامل تروریسم در جنوب مرزهای ترکیه است.
وی گفته بود که «پ.ک.ک» در آینده ترکیه، عراق و سوریه جایی نخواهند داشت.
ارتش ترکیه مدعی است که تاکنون این عملیات به کشته شدن تعدادی از عناصر تروریستی منجر شده و مواضع پ.ک.ک را در شمال عراق نابود کرده است.
آنکارا در عین حال در ۳۰ آوریل گذشته (دهم اردیبهشت ۱۴۰۰) کشته شدن دو تن از سربازانش را در جریان عملیات جاری در شمال عراق اعلام کرد.
برخی منابع کردستان عراق از جمله شبکه «روداو» نزدیک به حزب دمکرات کردستان عراق هدف از عملیات اخیر نظامی ترکیه را ایجاد پایگاه نظامی در شمال عراق دانستند.
پایگاه خبری این رسانه کرد زبان در گزارشی افزوده است که عملیات جدید نظامی ترکیه به بهانه ایجاد پایگاه نظامی در استان دهوک است.
براساس این گزارش، آنکارا درصدد تکرار سناریو مشابه سوریه در شمال عراق است و تعقیب عناصر «پ.ک.ک» بهانه ای بیشتر نیست.
وزیران امور خارجه و کشور ترکیه نیز در اظهاراتی از تصمیم کشورشان برای ایجاد پایگاه نظامی در ارتفاعات شمال عراق خبر داده بودند.
گزارش ها حاکیست که ترکیه درصدد ایجاد این پایگاه جدید در ارتفاعات «متین» در استان مرزی دهوک (شمال عراق) است.
تعدادی از نمایندگان پارلمان عراق نسبت به این عملیات جدید ترکیه در شمال کشورشان واکنش نشان داده و سکوت بغداد و اربیل را مورد انتقاد شدید قرار داده اند.
«محمد البلداوی» از فراکسیون الفتح به سکوت دولت نسبت به این نقض صریح تمامیت ارضی خاک عراق اعتراض کرده است.
وی گفته است که اعلام رسمی مقامات ترکیه برای ایجاد پایگاه در استان دهوک به منزله اعلام جنگ علیه عراق است.
«بدر الزیادی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق نیز از دولت و وزارت امور خارجه عراق خواست در قبال این تنش آفرینی اخیر ترکیه موضع جدی اتخاذ کنند.
وی گفته است که اظهارات مقامات ترکیه برای ایجاد پایگاه نظامی در شمال عراق، تنش آفرینی و نقض حاکمیت عراق و زیرپا گذاشتن تمامی قوانین و معاهده های بین المللی است.
سکوت بغداد و اربیل در قبال عملیات اخیر ترکیه باعث شده است که برخی ها از احتمال تبانی بین بغداد و اربیل با آنکارا خبر بدهند.
عده ای در عراق خواهان مقابله به مثل با ترکیه از طریق منع واردات کالا از این کشور شده اند.
براساس گزارش ها، ترکیه از ۱۹۹۲ تاکنون به بهانه وجود عناصر حزب کارگران کرد ترکیه، در شمال عراق عملیات نظامی مختلفی انجام داده است.
این عملیات های نظامی ترکیه در شمال عراق در یکسال اخیر رو به افزایش گذاشته که مهمترین این عملیات ها در این راستا پنچه ببر و چنگال عقاب در ۲۶و ۲۸ خردادماه ۹۸ و عملیات چنگال عقاب دو در ۲۲ بهمن ماه ۹۹ است.
ترکیه پایگاه های متعددی در شمال عراق دارد که گفته می شود با هماهنگی با دولت محلی اقلیم کردستان عراق و با هدف آموزش نیروهای پیشمرگ کرد، آنها را ایجاد کرده است، اما دولت های مرکزی عراق در دوره های حیدر العبادی و عادل عبدالمهدی همواره به وجود این پایگاه ها به دلیل اینکه بدون هماهنگی با بغداد، ایجاد شده اند، اعتراض داشته اند، تا جایی که در دوره العبادی کار به شکایت عراق از ترکیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد کشیده شد.
مهمترین پایگاه نظامی ترکیه در خارج از مرزهای اقلیم کردستان عراق در منطقه «بعشیقه» در استان نینوا در سال ۲۰۱۵ بدون هماهنگی با دولت مرکزی عراق ایجاد شد و هنوز به شدت مورد انتقاد بغداد است.
منابع عراقی می گویند که ترکیه در هر بار عملیات نظامی که به بهانه تعقیب عناصر «پ.ک.ک» انجام می دهد تا عمق دهها کیلومتری خاک عراق نفوذ می کند.
پاره ای گزارش ها حاکی است که عملیات نظامی اخیر ترکیه باعث شده است که نیروهای ترکیه تا نزدیکی تلعفر و سنجار در شمال عراق نفوذ کنند و کانال خبری «صابرین نیوز» نزدیک به گروه های مقاومت عراق گفته است که ترکیه می کوشد در تابستان امسال به سنجار و تلعفر برسد.
تلعفر و سنجار از توابع استان نینوا در غرب موصل در فاصله حدود ۶۰ کیلومتری از مرزهای شمالی عراق واقع شده اند.