مردی که یک تنه بار انتخابات را به دوش کشید
انتخابات 1402 اگرچه نگرانی های عمیقی چه از بعد میزان مشارکت و چه از نظر نحوه عملکرد رای دهندگان پدید آورد اما برخی نکات امیدوار کننده هم در دل خود داشت و بدون تردید انتخاب محمدعلی آل هاشم، امام جمعه تبریز برای مجلس خبرگان رهبری یکی از این نکات بود.
به گزارش منیبان، بررسی انتخاب آل هاشم در استان آذربایجان شرقی مهم است، نه به دلیل رویکردهای سیاسی او و نه به واسطه پست و سمت فعلیش بلکه بررسی انتخاب او نشان می دهد اگر مسوولان عملکرد درستی داشته باشند مردم نه تنها قدرشناس هستند بلکه تاریخ سازی می کنند. آل هاشم در حالی 850 هزار رای در آذربایجان شرقی آورد که نفر دوم 258 هزار رای کسب کرده است، یعنی اگر امام جمعه تبریز قرار بود در دایره همین انتخابات رای بیاورد اصولا رای او نهایتا باید 50 هزار بالاتر از رای نفر دوم می شد، یا این میزان رای آل هاشم در حالیست که نفر اول انتخابات مجلس شورای اسلامی در تبریز کمی بیش از 100 هزار رای داشت و پزشکیان کمتر از یکصدهزار رای آورده است.
اما چرا آل هاشم به این میزان محبوبیت رسیده است؟ مردم تبریز و آذربایجان جایگاه ویژه ای در سیاست ایران دارند، چه در زمان انقلاب مشروطه و چه دوران انقلاب اسلامی، تبریز پایگاه اصلی تغییر طلبی بود، انقلاب مشروطه به روایتی از تبریز آغاز شد و انقلاب 57 بعد از قیام 29 بهمن سال 56 در مسیر پیروزی قرار گرفت. از نظر اقتصادی آذربایجان شرقی یکی از مهمترین استان های کشور محسوب می شود تا جایی که یکی از مسوولان اتاق بازرگانی این شهر چند هفته قبل از تبدیل شدن این استان به تنها استان بیکار کشور خبر می داد. به لحاظ فرهنگی تبریز و آذربایجان جایگاه ویژه ای در کشور دارد، از شهریار و پروین اعتصامی تا قطران تبریزی و مشاهیر دیگر زاده و پرورش یافته این استان هستند، به لحاظ اجتماعی هم جایگاه آذربایجان شرقی مهم است، تنها استان بدون گدا، اولین استان دارای صندوق حمایتی و ... نشان می دهد مردم آذربایجان به لحاظ اجتماعی هم شان و شئون خاصی دارند، پس محبوبیت در این استان به مولفه هایی بیش از پوپولیسم نیاز دارد و امام جمعه تبریز خارج از چنین رویکردی به محبوبیت رسیده است.
آل هاشم در آذربایجان شرقی در قواره مردم آذربایجان شرقی مدیریت کرد، در استانی که تعصبات خاص مذهبی وجود دارد و در بگزاری مراسم مذهبی شهره خاص و عام است، او به رونق و البته عقلانیت در برگزاری مناسک مذهبی پرداخت با این حال خود را مالک دین و دنیای مردم این استان ندید، او به بهانه مذهب جلوی دیگر نیازهای مردم را نگرفت، در استان آذربایجان شرقی نه تنها هیچ کنسرتی لغو نشد که اتفاقا وضعیت برنامه های فرهنگی این چنینی مناسبی شد، او مثل همه مردم به سینما رفت و فیلم دید، در خطبه های نمازجمعه از مردم دعوت کرد فیلم ببینند، در شرایط التهاب فوتبال تبریز، به استادیوم رفت و کنار مردم به تماشای بازی تراکتور نشست، زمانی که یک عکاس تبریزی برنده یک فستیوال بین المللی شد با موبایل شخصی خود تماس گرفت و تبریک گفت، کنار مردم به نمایشگاه کتاب آذربایجان شرقی رفت و در دوران او موسیقی فولکولوریک "عاشیقلار" که بر اثر کج فهمی های برخی به محاق رفته بود و عاملی برای تخریب فرهنگ آذربایجان به شمار می رفت، احیا شد. آل هاشم نه تنها سمت و سوی هیچ گروه سیاسی را نگرفت بلکه محل رجوع و مامن گروه های سیاسی مختلف و با رویکردهای مختلف شد، نتیجه چنین رویکردی را هم می توان در تنوع انتخاب مردم در انتخابات اخیر دید، در تبریز در حالی غیر از پزشکیان، بقیه منتخبان و دور دوم رفته ها اصولگرا هستند که در شهرهای دیگر این استان اکثریت با اعتدالگراها و اصلاح طلبان است و هفت نماینده انتخاب شده برای مجلس آینده از این گروه سیاسی هستند. در مسائل اقتصادی، آل هاشم یک محیط امن برای فعالان اقتصادی پدید آورد، آذربایجان شرقی به واسطه همسایگی با اروپا، صاحب موقعیتی استرتژیک در اقتصاد ایران است و هرگونه تلاطم در اقتصاد آن منطقه، می تواند حتی تاثیرات سنگینی بر اقتصاد کشور بگذارد اما آل هاشم چه در دولت قبل و چه در این دولت اجازه تلاطم را نداد. آل هاشم اولین امام جمعه ای بود که میله های جدا کننده مردم و مسوولان در نمازجمعه را برداشت، او پس از نماز جمعه در مصلای تبریز نشست و با مردم حرف زد، روزهایی در هفته را صرف حضور در سطح شهر و بازار کرد تا ارتباط نزدیکتری با مردم بگیرد. ال هاشم مثل مردم به نانوایی رفت، مثل مردم سوار تاکسی شد، مثل مردم در بازار قدم زد و البته با سعه صدر پای صحبت ها و دردل مردم نشست. امام جمعه تبریز چنین کرد که چنین محبوب شد، تا جایی که بسیاری در انتخابات شرکت کردند تا فقط به آل هاشم رای دهند و نتیجه انتخابات هم چنین نظریه ای را اثبات می کند.
مردم آذربایجان با انتخاب آل هاشم پیام مهمی را مخابره کردند، این انتخاب می گوید مردم فرق سره و ناسره را می دانند، آنها می فهمند وقتی مسوولی برای رفع مشکلات آنها تلاش می کند باید حمایت شود، در واقع این انتخاب می گوید اگر مسوولان به وظیفه خود در قبال مردم عمل کنند، اگر به جای متهم کردن یکدیگر نه تنها باری از روی دوش مردم بدارند بلکه مسیر توسعه را فراهم آورند، مردم می آیند و رای می دهند و حمایت می کنند در غیر این صورت نتیجه دیگری حاصل می شود که در جاهای دیگر دیده شد. آل هاشم یک تنه بار این انتخابات را به دوش کشید تا نشان دهد مردم اگر خدمت و صداقت ببینند پای صندوق رای می آیند.