وزیر پیشین امور خارجه:
افراطی ها در نهایت به یک نقطه مشترک میرسند
وزیر پیشین امور خارجه گفت: شجاعت و واقعگرایی در سیاست داخلی و خارجی ضروری است.
به گزارش منیبان؛ در یک گفتگوی جامع و بیپرده، محمد جواد ظریف، وزیر پیشین امور خارجه ایران، به بررسی موضوعات مختلفی از جمله سیاستهای خارجی و داخلی و تجربیات شخصی خود پرداخت.
ظریف اظهار داشت: «من قبلاً راجع به آرزومندی صحبت کردهام و اعتقاد دارم باید واقعگرا باشیم. حتماً موانعی خواهد بود و من همواره در مورد این موانع صحبت کردهام. اما بالاخره دوستان ما در داخل و بقیه در خارج یک آزمایشی را انجام دادند. ترامپ و خارجیها با آرزوهای واهی از برجام خارج شدند و آن آرزوها محقق نشد. حتی در سالهای آخر ریاست جمهوری ترامپ، او تلاش میکرد اما اطرافیانش اجازه نمیدادند او برگردد.»
وی در ادامه افزود: «در کتاب "پایاب شکیبایی" که حالا به چاپ ششم رسیده، از همه کسانی که کتاب را خواندهاند سپاسگذاری میکنم. در آن کتاب نوشتم که ترامپ میخواست گفتگو کند و به جایی برسد اما اطرافیانش موافق نبودند. بولتون، نتانیاهو و پومپئو همگی در کتابهای خود در مورد کارشکنیهایی که انجام دادند، نوشتهاند.»
ظریف تاکید کرد که ترامپ فکر میکرد حکومت ایران ظرف سه ماه سرنگون میشود و دیگران نیز چنین تصوری داشتند. او در پاسخ به کسانی که میپرسند اگر ترامپ بازگردد چه اتفاقی میافتد، اظهار داشت: «نمیتوان با قطعیت گفت، اما ایران ابزارهای خوبی دارد که باید از آنها استفاده کند.»
در بخش داخلی، ظریف به تلاشهای دولت دوازدهم برای بازگشت به برجام اشاره کرد و گفت: «این حرفهایی که میزنند که برجام لاشه است و متعفن، شوخی است. همه تلاش کردند به برجام برگردند ولی شجاعت لازم وجود نداشت. برخی از افراد از ابتدا علیه برجام بودند و حتی آمادگی نداشتند اسم آن را بیاورند. آخرین بار آن را توافق ۲۰۱۵ نامیدند، انگار که برجام اسم لعین و کثیفی است.»
وی افزود: «توقعی نمیرفت که این افراد فداکاری کنند و به توافق برسند. همیشه میخواستند همه جوانب را در حاشیه عمل قرار دهند. شما اگر خطر نکنید به نتیجه نمیرسید. مولانا گفته است: "خونکان قمار بازی که به باختر چه بودش، به نماند هیچش اما حوس قمار دیگر".»
او ادامه داد: «در سه سال گذشته، دوستانی که در مناصب کار بودند، آمادگی قربانی شدن نداشتند و همیشه راه مطمئن و امن را میرفتند. اما شما باید خطر کنید. حوزه خدمت، حوزه پهلوان شدن، پولدار شدن و قدرتمند شدن نیست، بلکه حوزه قربانی شدن است.»
ظریف در پایان اظهار داشت: «در بعد داخلی، ما نمیتوانیم بر اساس آرزو عمل کنیم. دوستان ما آرزوهایی داشتند که اگر به قدرت برسند، میتوانند آسمان را به زمین و زمین را به آسمان برسانند و به یک برجام بهتر برسند. اما این آرزوها اثر ندارد. سه سال قانون را بردند مجلس و ما هم که در دولت بودیم، قانون را نقض نکردیم. ولی این قانون قابل اجرای کامل نیست و من تعهد میدهم که هیچ وقت این قانون نتواند اجرا بشود مگر این که نخواهیم به توافق برگردیم.»
وی افزود: «به قانون کشور احترام گذاشتیم و آنجایی که لازم بود اجرا کردیم. مسئله بازرسیهای آژانس نیز توسط شورای امنیت ملی مصوبه داده شد. ولی سه سال است که قانون اجرا میشود و ما نتوانستیم به توافق برسیم چون هیچ کسی جرأت تصمیمگیری نداشت. تحریمها کمر اقتصادی مردم را میشکند اما باعث تغییر سیاست نمیشود.»
در پایان این گفتگوی صریح، ظریف تاکید کرد که باید با عقلانیت در برابر خلق و خوی زیادهخواهی و زیادهطلبی آمریکاییها عمل کنیم. این عقلانیت به معنی وادادگی نیست بلکه به معنی ستیزهجویی هم نیست.