همکاری های جدید با روسیه در راه است!
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و موسی فکی محمد، رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا بر توسعه همکاریهای مسکو با کشورهای آفریقایی در عرصه های مختلف بویژه اقتصادی و صنعتی و انرژی تاکید کردند.
به گزارش منیبان، به نقل از بیانیه روز چهارشنبه پایگاه اینترنتی وزارت خارجه روسیه، لاوروف و فکی محمد در دیدار خود در مسکو خاطرنشان کردند که به رغم چالش های جهانی موجود، دو طرف برای تحکیم همکاریها بین روسیه و کمیسیون اتحادیه آفریقا به منظور دستیابی به اهداف مشترک شامل برقراری صلح و آرامش و تامین امنیت و ثبات و ایجاد شرایط برای توسعه پایدار عزم راسخ دارند.
در بیانیه گفته شده است: محور موضوعات مورد بحث، تجزیه و تحلیل وضع و دورنمای پیشبرد مشارکت چندجانبه بین روسیه و آفریقا بود و بر لزوم پیشبرد گفت و گوهای سیاسی و اجرای طرح های زیرساختی که بتواند بر شرایط زندگی مردم آفریقا تاثیر مثبت گذاشته و همکاریها را در عرصه های علمی و آموزشی و انسانی و فرهنگی گسترش دهد، تاکید کردند.
دو طرف موافقت کردند که اجلاس دوم روسیه و آفریقا در سال ۲۰۲۲میلادی برگزار شود و با توجه به شرایط کرونا، زمان احتمالی و مکان برگزاری این اجلاس را بررسی کردند.
طرف روسی برای توسعه و تحقق همکاریها بین اتحادیه آفریقا و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در چارچوب تفاهم نامه امضا شده بین دو طرف در اجلاس نخست روسیه –اتحادیه آفریقا در سال ۲۰۱۹ در سوچی ابراز امیدواری کرد.
لاوروف و فکی محمد در خصوص مناقشه های درقاره آفریقا ازجمله مسائل اتیوپی و لیبی و سودان گفت و گو کرده و بر لزوم حل و فصل جامع این مسائل تاکید کردند.
دو طرف از گسترش و انتشار تروریسم بین المللی و راهزنی دریایی و جرایم فراملی و مهاجرت غیرقانونی ابراز نگرانی کرده و طرف روسی در چارچوب طرف راهکارهای آفریقایی برای مسائل آفریقا، آمادگی مسکو برای توسعه کمک ها به آفریقا در اجرای ماموریت های صلحبانی و آموزش افراد شرکت کننده در این ماموریت ها و همکاری سازمان های مربوطه را اعلام کرد.
لاوروف و فکی محمد بر نقش کلیدی سازمان ملل و اتحادیه آفریقا در حل مسائل کلیدی قاره آفریقا تاکید و به اهمیت همکاری این دو سازمان در امور صلحبانی آفریقا اشاره کردند.
وزیر خارجه روسیه خاطرنشان کرد که روسیه به عنوان عضو دائمی شورای امنیت، به لزوم حمایت از ابتکارات آفریقایی برای حل و فصل مناقشات در این قاره توجه جدی خواهد کرد.
فکی محمد نیز از پیشنهاد روسیه برای گسترش شورای امنیت و حضور نمایندگان مناطق دیگر جهان ازجمله کشورهای آفریقایی در این نهاد قدردانی کرده و گفت که این اقدام می تواند به سازمان ملل برای مطابقت دادن با شرایط واقعی جهان کمک کند.
روسیه با اتحادیه آفریقا روابط گسترده دارد واجلاس نخست سران روسیه و اتحادیه آفریقا روز ۲۴ اکتبر سال ۲۰۱۹ (۲ آبان ماه سال ۹۸) در شهر بندری سوچی روسیه در ساحل دریای سیاه برگزار شد.
گسترش روابط روسیه با دیگر کشورها از جمله آفریقا که پتانسیل بالایی برای سرمایهگذاری دارد همواره برای غربیها با رهبری آمریکا باعث نگرانی بوده است مخصوصا اینکه مسکو درحال حاضر بزرگترین تامین کننده سلاح در آفریقا به حساب میآید و توافقات اجلاس اخیر و درخواستهای متعدد رهبران آفریقایی برای اختصاص اعتبارهای لازم برای خرید تجهیزات و تسلیحات روسی بیشتر، نگرانیها در غرب برای گسترش نفوذ روسیه را بیش از گذشته افزایش خواهد داد.
این نگرانی زمانی بیشتر میشود که یادآور شویم روسیه تا پنج سال پیش تنها با ۱۰ کشور آفریقایی توافقنامه همکاری نظامی امضا کرده بود حال آنکه در پنج سال گذشته هر روز بر تعداد این کشورها افزوده شد و حتی تا ۲۰ کشور رسیده است و همانطور که پوتین در بیانیه پایانی این اجلاس اعلام کرد روسیه برای گسترش همکاریها با همه کشورهای آفریقایی مصمم است.
فرصتهای سرمایه گذاری گسترده در قاره آفریقا و تمایل روسیه برای توسعه همکاریهای هستهای در قاره سیاه، از دیگر اهداف روسیه در آفریقا است همانطور که پوتین در دیدار با رهبر نامیبیا از آن سخن گفت و بر آمادگی کشورش برای تولید سوخت هستهای تاکید کرد.
مصر، اتیوپی، سودان، کنیا، اوگاندا، نیجریه، روندا، زامبیا و غنا از جمله کشورهایی هستند که روسها تمایل زیادی به گسترش همکاریهای هسته ای با آنها دارند.
روسیه به عنوان سه کشور نخست در تولید و صادرات نفت جهان و اولین کشور در تولید و صادرات گاز، به دنبال بازار خوبی هم در آفریقاست مخصوصا اینکه رقابت تنگاتنگی با آمریکا در زمینه کسب جایگاه نخست در مواد هیدروکربنی دارد.
سرمایهگذاری در بخش معادن آفریقا نیز گزینه دیگری پیشروی روسها برای بالا بردن تراز تجاری خود در قاره سیاه است چرا که آفریقای مرکزی، گینه، زیمبابوه، ماداگاسکار، جمهوری دمکراتیک کنگو و سودان همگی نیاز به سرمایهگذاری در این حوزه دارند.
اجلاس روسیه و آفریقا یک پیام روشن برای غربیها به رهبری آمریکا که روسها از آنها به عنوان شریک یاد میکنند، در پی داشته است آن هم اینکه مسکو در حال تلاش برای بهبود روابط خود با آفریقا در حوزههایی است که در آنها تجربه و دانش لازم را دارد و در حوزه نظامی نیز احساس میکند نه تنها چیزی کمتر از آمریکا برای ارایه به جهانیان ندارد بلکه در خیلی از زمینهها با وجود بودجه کمتر، فناوری و دانش بالاتری کسب کرده است.
با این وجود نباید از یاد برد که تراز تجاری روسیه با مجموع کشورهای آفریقایی (حدود ۲۰ میلیارد دلار در سال) نشان میدهد که مسکو راه زیادی برای رسیدن به چین، برخی کشورهای اروپایی از جمله فرانسه و حتی آمریکا در تراز تجاری با آفریقا دارد اما مشخص است که پوتین قدم در راهی گذاشته است که صاحبنظران از آن به عنوان بازگشت مسکو به آفریقا یاد میکنند چرا که پوتین پیشتر با انتقاد از سیاستهای غربی ها در آفریقا گفته بود: آنها برای اینکه هیچکس مانع سیاستهای یک جانبه غرب در آفریقا نشود، از گسترش روابط روسیه با کشورهای آفریقایی جلوگیری میکنند.