مدیر عامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس:
تا سال ۱۴۰۴، ۳۷ موزه در زمینه دفاع مقدس خواهیم داشت
صبح امروز سه شنبه 3 خردادماه 1401همزمان با چهلمین سالروز حماسه آزادسازی خرمشهر، روز مقاومت و پایداری و روز دزفول قهرمان، نخستین همایش روز ملی موزه ها و یادمان های دفاع مقدس تحت عنوان میراث دفاع در سالن همایش های بین المللی موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.
به گزارش منیبان از روابط عمومی و امور بین الملل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، در این مراسم سردار کارگر رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس، علی دارابی قائم مقام وزارت میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سعید اوحدی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت میراث فرهنگی، علی اصغر جعفری مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، حجت الاسلام حیدر مصلحی، سفرای کشورهای بولیوی، یمن و افغانستان، روسای موزه های ملی و جمعی از روایتگران، فرهیختگان و خانواده های شهدای دوران دفاع مقدس حضور داشتند.
همچنین مدیران کل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در استان ها و مدیران کل بنیاد حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس در استان ها و روسای موزه های دفاع مقدس به صورت زنده و اینترنتی در این همایش شرکت داشتند.
جعفری درابتدای این مراسم ضمن گرامیداشت ایام آزاد سازی خرمشهر و یاد و خاطره شهدای دوران دفاع مقدس و عملیات بیت المقدس، گفت: امروز در سراسر کشور بالغ بر دوهزار و دویست و 27 برنامه برگزار می شود که همایش میراث دفاع یکی از همین برنامه هاست.
مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس افزود: با تدبیر سردار کارگر و دارابی، روز سوم خرداد که آخرین روز هفته میراث فرهنگی است به عنوان روز موزه ها و یادمان های دفاع مقدس در نظر گرفته شده است.
جعفری همچنین ضمن اشاره به یادمان های مناطق عملیاتی دفاع مقدس به عنوان میراث ملموس دفاع مقدس، از نقش حضرت امام رحمه الله علیه ، فرهنگ ایثار و شهادت، سبک زندگی رزمندگان اسلام، تاریخ شفاهی و دلاورمردی های رزمندگان جبهه حق به عنوان وجوهی از میراث ناملموس دفاع مقدس نام برد و گفت: آنچه موجب افتخار، تاریخ ساز و هویت بخش است، میراث ناملموس دفاع مقدس است.
وی گفت: تا افق ۱۴۰۴ در مجموع ۳۷ موزه در زمینه دفاع مقدس و استکبارستیزی خواهیم داشت. بخشی از این موزهها افتتاح شدهاند. همچنین در این میان یادمانهای شهدا و هر یک از گلزار شهدا نقش مهمی ایفا میکنند و ما امیدواریم موزهها نقش محوری خود را در معرفی و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ایفا کنند.
در ادامه این مراسم علی دارابی قائم مقام وزارت میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به اینکه امروز سوم خرداد و سالروز گرامی داشت آزادسازی خرمشهر و آخرین روز از هفته میراث فرهنگی است، گفت: گفتمان دفاع مقدس بازخوانی و مرورش نیاز مبرم جامعه ما و نیل جوان به دنبال واکاوی حقیقت و درستی راهی که طی شده است.
وی ادامه داد: آخرت گرایی، ایثار، شهادت طلبی، اطاعت از رهبری، عمل به وظیفه تعدادی از شاخصههای گفتمان دفاع مقدس شاخصهای هستند. افرادی مانند حاج قاسم سلیمانی مرد این میدان بودند.
وی خاطرنشان کرد: میراث دفاع مقدس امتداد تمدن پرافتخار ایران است که وظیفه صیانت از آن را برعهده داریم. فهرست این میراث از ثروتهای مهم فرهنگی ایران زمین شناخته میشود. میراث ملموس، میراث نا ملموس و منظر فرهنگی سه بعد میراثی دفاع مقدس هستند. ما تا کنون توانستهایم فهرست زیادی از این آثار از جمله انگشتر حاج قاسم سلیمانی یا یادمان دهلاویه را ثبت کنیم.
وی افزود: در این سال ها موزههای استانی دفاع مقدس به ترتیب افتتاح و به بهره برداری رسیدند. این موزهها یک سرمایه بزرگ بوده و صرفا ویترین اعتبارات جامعه نیستند بلکه شکستها و پیروزیها و مولفههای تمدنی را به نمایش میگذارند. شعار جهانی موزهها در سال جاری قدرت موزه ها بود چون موزه ها در برقراری صلح اثر گذاراند.
وی گفت: ما میراث و آیین شهدای گمنام را ثبت کردهایم و به دلیل باورهای اعتقادی خودمان، تفحص پیکر شهدا را به یک آیین و مناسک تبدیل کردهایم و همواره مردم از این شهدا استقبال کرده اند. در حالی که در کشورهای دیگر عموما تفحص قربانیان و سربازان جنگ اینگونه نیست.
در ادامه این مراسم از «اطلس گردشگری انقلاب اسلامی و دفاع مقدس»، «شماره ۱۵۷۸» که به موزههای دفاع مقدس اختصاص دارد و «لوح ثبت ملی و فرهنگی شهید گمنام» به عنوان میراث ناملموس معنوی با حضور سردار کارگر، علی دارابی و علی اصغر جعفری و حجت الاسلام حیدر مصلحی و سعید اوحدی، رونمایی شد.
تقدیر از روایت گران و فعالان فرهنگی در حوزه دفاع مقدس ؛حاج محمد حسین حسینی یکتا از روایان عرصه دفاع مقدس، سعید علامیان نویسنده و فعال فرهنگی، گروه مهندسین مشاور کلوان از طراحان موزه بین المللی طبس، مرتضی شعبانی مستندساز و کارگردان، احمد ابوالفتحی از بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس بخش بعدی این برنامه بود.
در انتهای این مراسم سردار کارگر با بیان اینکه، عملیات بیتالمقدس بیبدیل و بزرگترین عملیات دوران دفاع مقدس بود که روند و سرنوشت جنگ تحمیلی را تغییر داد، اظهار داشت: امروز روز سوم خرداد، سالروز حماسه بزرگ عملیات پیروزمندانه بیتالمقدس است که ضرورت دارد یاد و خاطره تمامی رزمندگان، جانبازان و آزادگان دوران دفاع مقدس بهویژه حماسهسازان عملیات غرورآفرین بیتالمقدس را گرامی داریم.
سردار کارگر فاتحان اصلی و پیروز دفاع مقدس را مردم به فرماندهی حضرت امام خمینی (ره) دانست و افزود: وجود امام راحل در دوران دفاع مقدس و حضور آحاد مردم در کنار نیروهای مسلح در جبههها، به ویژه در عملیات بیتالمقدس بینظیر بود.
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با بیان اینکه ملت غیور و همیشه در صحنه «ما میتوانیم» را در عملیات بیتالمقدس به منصهظهور رساندند، گفت: آزادسازی خرمشهر نماد عملیات بیتالمقدس بود؛ این عملیات در زمان خودش دستاوردهای بسیاری داشت و برای آینده و امروز ما نیز الهام بخش بود. همانطور که حضرت امام خامنهای (مدظلهالعالی) در بیانات خود فرمودند که خرمشهرها در پیش است؛ خرمشهرهایی که ممکن است از عملیاتی که در خرمشهر انجام گرفت، سختتر باشد.
سردار کارگر اشاره به جنگ نرم و جنگ اقتصادی که دشمن علیه کشور ما به راه انداخته است، تصریح کرد: با وجود اینکه دشمن از همه طرف به ما هجوم آورده است؛ اما خوشبختانه با همان روحیه دفاع مقدسی و جهادی، ملت غیور ما پیروز میدان بوده و خواهد بود.
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در ادامه دفاع مقدس را جزو هویت هر ایرانی دانست و از نگاه ارزشمند وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ترویج فرهنگ ایثار و شهادت قدردانی کرد و افزود: در طول هشت سال گذشته آثار دفاع مقدس، موزهها و یادمانهایی که در مناطق عملیاتی است را بهعنوان میراث فرهنگی ثبت ملی کردیم. امروز نیز یادمان شهدای گمنام بهعنوان میراث ناملموس ثبت شد. میراث ملموس نیز خود یادمانها هستند که در سراسر کشور با توافقی که با وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صورت گرفته است، به صورت شایسته ثبت و حفظ خواهدشد.