کوبا و ایران قدرت و ایمنی واکسن سوبرانا ۰۲ را ارزیابی میکنند
یک منبع محلی کوبا روز چهارشنبه گزارش داد؛ کوبا و ایران در حال ارزیابی اثربخشی، قدرت و ایمنی داروی سوبرانا ۰۲، یکی از پنج کاندید واکسن علیه کووید ۱۹ که تولید شده در کوباست، هستند.
به گزارش منیبان، آژانس خبری "پرنسا لاتینا" روز چهارشنبه به وقت محلی نوشت: موسسه واکسن «فینلای» کوبا و موسسه پاستور ایران، روز ۸ ژانویه توافق نامه ای را برای انجام آزمایش بالینی فاز سوم داروی فوق امضا کردند.
فینلای در مورد اهمیت این روش توضیح داد که ممکن است در طول آزمایش، میزان بروز تغییر کند؛ بنابر این، انجام آزمایشهای فاز سوم که در سناریوهای دیگر با نرخ بروز دیگر همانطوری که ایران دارد، لازم خواهد بود.
در همین پیوند، به نوشـته روزنامه گرانما کوبا، این یک مرحله دیگر برای تأیید ایمنی و قدرت سوبرانا ۰۲ است؛ زیرا به هیچ عنوان بدون اثبات اثربخشی واقعی آن، مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.
«ادواردو اوخیتو» مدیرکل مرکز ایمونولوژی مولکولی کوبا، شک و تردید در مورد در دسترس بودن این ایمونوژن را برطرف و تصریح کرد که تمام محصولات لازم مرتبط با فاز سوم این آزمایش، قبلا تولید و منتشر شده است.
به گفته وی، مطالعات آینده در مورد آزمایشهای بالینی جدید و روند واکسیناسیون انبوه، به مقیاس های بالاتری نیاز دارند.
اوخیتو ادامه داد: از این رو به دنبال تولید بین یک تا دو میلیون دوز در ماه هستیم و این باید به ما اجازه بدهد تا همه کشور را ظرف تقریبا شش ماه واکسینه کنیم.
وی خاطرنشان کرد: برای انجام این کار و با توجه به اینکه جمعیت کوبا ۱۱ میلیون نفر است و یکی از برنامه های واکسیناسیون، سه دوز دارد، تقریبا به ۳۰ میلیون دوز نیاز داریم.
این مدیر گفت: اگر آن را به دو تقسیم کنیم، از آنجایی که ما از دو سیستم قادر به تولید در مقادیر زیاد صحبت می کنیم، می توان گفت که بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون دوز می تواند توسط هر سیستم تولید شود. بنابراین می توانیم بگوییم که هر دو سیستم، می توانند ظرفیت انجام واکسیناسیون گسترده را در مدت زمان کوتاهی داشته باشند.
کارشناس مذکور ادامه داد: در صورتی که برای آزمایش های بالینی در خارج کشور نیاز به ایجاد ظرفیت های تولیدی داشته باشیم، باید در مورد افزایش مقیاس تولید فکر کنیم و برای این کار سعی در ایجاد سیستمی داریم که دوز ها را ماهانه بین ۵ تا ۱۰ میلیون افزایش دهد.