قاضی مقیسه کیست؟/ قضاوت پرونده های مهم؛ از سیاسیون تا سحر تبر
صبح امروز ۳ تن از قضات دیوان عالی کل کشور مقابل پارک شهر مورد سوء قصد قرار گرفتند که در پی آن ۲ قاضی دیوان با نامهای حجتالاسلام محمد مقیسه و حجتالاسلام علی رازینی به شهادت رسیدند.
به گزارش منیبان، محمد مقیسه متولد سال ۱۳۳۵ در روستای کوچک مقیسه در اطراف سبزوار است. نام قاضی مقیسه شاید بیش از دیگران، مورد توجه رسانه های داخلی و خارجی باشد.
محمد مقیسه روحانی و قاضی ایرانی است. او رئیس شعبه ۵۳ و دادرس دیوان عالی کشور است.
او قاضی پرونده فعالان سیاسی و چهرههای رسانهای چون قدیانی، تاجزاده و... بوده است. او در سال 99 از دادگاه انقلاب به دیوان عالی کشور رفت. محمد مقیسه همچنین یکی از قاضیان پرونده اعضای سازمان منافقین بوده است.
محمد مقیسه متولد سال ۱۳۳۵ در روستای کوچک مقیسه در اطراف سبزوار است. او چند فرزند دارد.
قاضی مقیسه در کنار قاضی صلواتی، قاضی سراج و قاضی مسعودی مقام ۴ قاضی سرشناس قوه قضاییه در سال های اخیر هستند که دادگاههای مهمی به ریاست آنها برگزار شده است. اما در این بین، نام قاضی مقیسه شاید بیش از دیگران، مورد توجه رسانه های داخلی و خارجی باشد. او بعدها از ریاست دادگاه انقلاب تهران به دیوان عالی کشور رفت.
دادیار شعبه ۳ زندان اوین، ناظر زندان قزل حصار، دادیار ناظر و سرپرست زندان گوهردشت، دادیار زندان اوین، رئیس شعبه دادگاه حجاب و ماهواره در تهران از جمله سمت های قاضی مقیسه در ۲۰ سال اخیر محسوب می شود. محمد مقیسه از اوایل انقلاب یعنی سال شصت، در دادسرای انقلاب اسلامی آغاز به کار کرد و در سال شصت و چهار به عنوان ناظر زندان قزل حصار منصوب شد. قاضی مقیسه سابقه حضور بیش از ۳۰ سال در دادگاه انقلاب داشته و در محاکمه چهره های سیاسی و اقتصادی بسیاری نقش داشت.
قاضی مقیسه در فهرست تحریم های دولت ایالات متحده آمریکا هم قرار گرفت. قاضی مقیسه در طول ۸ سال دفاع مقدس، سابقه حضور در مناطق عملیاتی جبهه ها را نیز در کارنامه دارد.
مرکز رسانه قوه قضاییه درباره جزئیات ترور محمد مقیسه نوشته: صبح امروز فرد مسلحی نفوذی در دیوان عالی کشور در اقدامی برنامهریزی شده اقدام به ترور دو قاضی شجاع و پرسابقه در مبارزه با جرایم علیه امنیت ملی، جواسیس و تروریزم کرد. حجت الاسلام والمسلمین رازینی رئیس شعبه ۳۹ و حجت الاسلام والمسلمین مقیسه رییس شعبه ۵۳ دیوان عالی کشور بودند.
مقیسه کار خود را از سال ۱۳۶۰ با نام مستعار ناصریان در دادسرای انقلاب اسلامی آغاز کرد. او ابتدا دادیار شعبه بود و در سال ۶۴ به عنوان ناظر زندان قزلحصار منصوب شد. پس از بسته شدن زندان قزلحصار، مقیسه به دادیاری و ناظری زندان رجاییشهر (گوهردشت) پرداخت.
این قاضی با سابقه، ۳۳ سال در دادگاه انقلاب فعالیت داشت و یکی از قضات برجسته این دادگاه به شمار میرفت.
در روز ۲۱ آبان ۱۳۹۹، برخی رسانهها از برکناری محمد مقیسه از ریاست شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب خبر دادند. در مراسم تودیع و معارفه رئیس جدید دادگاههای انقلاب تهران، محسنی اژهای، معاون اول قوه قضائیه، از قاضی مقیسه تقدیر کرد، اما خبری از برکناری او منتشر نشد و تنها جانشینی احمد زرگر به جای غضنفرآبادی به عنوان رئیس جدید دادگاه انقلاب تهران اعلام شد.
اتحادیه اروپا در تصمیمی مورخ ۲۳ فروردین ۱۳۹۰ (۱۳ آوریل ۲۰۱۱)، ۳۲ مقام ایرانی از جمله محمد مقیسه را از ورود به کشورهای این اتحادیه محروم کرد. همچنین، در ۲۸ آذر ۱۳۹۸، وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا نام او را در فهرست تحریمهای خود قرار داد و در ۲۹ خرداد ۱۴۰۲، وزارت خارجه کانادا نیز نام محمد مقیسه را در فهرست تحریمهای خود گنجاند.
او پرونده های مهم زیادی را قضاوت کرده بود.
پرونده رهبران بهایی، برخی اغتشاشگران سال ۸۸ از جمله پروندههایی هستند که مقیسه مسئول رسیدگی به آن بودهاست. پرونده ابوالفضل قدیانی و مصطفی تاجزاده در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست مقیسه رسیدگی شدهاست. مقیسه هم چنین، مهدی هاشمی، فرزند مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی (رئیس سابق مجمع تشخیص مصحلت نظام) را به صورت غیر علنی در دادگاه انقلاب در سال ۲۰۱۴ میلادی محاکمه کرده بود.
قاضی مقیسه هم چنین در سال ۱۳۹۶، رئیس دادگاه رسیدگی به اتهامات پرونده موسوم به فساد بزرگ نفتی بود که پای بابک زنجانی را به این دادگاه کشاند.
رسیدگی به پرونده موسوم به شاخهای اینستاگرامی از حمله سحر تبر نیز به ریاست قاضی مقیسه انجام شده بود.