حکم جالب بردن مهر و تسبیح از مسجد

برداشتن و بردن مهر، تسبیح، ظروف و ... از مسجد چه حکمی دارد؟

حکم جالب بردن مهر و تسبیح از مسجد
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان، در این مقاله با احکام برداشتن مهر و تسبیح و امثال آن از مسجد آشنا می شوید. حکم برداشتن مهر و تسبیح و امثال آن از مسجد، حسینیه، حرم مطهر و یا موکب، به شرایط مختلفی بستگی دارد که در ادامه به پاسخ مراجع به تفصیل شرح داده می‌شود.

احکام برداشتن و بردن مهر، تسبیح، ظروف و ... از مسجد :

برداشتن مهر، تسبیح و سایر اشیاء از مسجد احکام مختلفی دارد که به شرایط مختلف بستگی دارد. به طور خلاصه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پرسش : حکم افرادی که مثلا مهر یا تسبیح وقف شده برای مسجدی را برمی دارند چیست؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : چنانچه می توانند به هر طریقی حتی با کمک افراد دیگر آن را بازگردانند ولی اگر به هیچ عنوان ممکن نیست، قرار دادن در مسجد دیگری برای استفاده در همان مورد اولویت دارد.

پرسش : بردن مهر یا قرآن یا کتاب دعا از حرم مطهر برای تبرک چه حکمی دارد؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : این کار جایز نیست و باید به‌صورت جدی اجتناب شود.

پرسش : پنهان کردن تسبیح یا مهر مسجد در خود مسجد یا خارج نمودن آن از مسجد برای استفاده‌ی شخصی چه حکمی دارد؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : مخفی کردن در مسجد اشکال دارد و خارج نمودن وسایل مسجد نیز جایز نیست و چنانچه می‌توانند به هر طریقی حتی با کمک افراد دیگر آن را بازگردانند ولی اگر به‌هیچ‌عنوان ممکن نیست، قرار دادن در مسجد دیگری برای استفاده در همان مورد اولویت دارد.

پرسش : پس از بازگشت از حرم و یا مساجدى مثل مسجد کوفه و سهله انسان متوجه مى شود که مهر یا تسبیح حرم را با خود آورده است تکلیف چیست؟

پاسخ آیت ‌الله سبحانى : باید خود یا به وسیله شخص دیگر مهر و تسبیح را به محلش برگرداند. والله العالم

پرسش : اگر قرآنی را که وقف مسجد است، از آنجا بیرون بیاوریم و آن را روز بعد بازگردانیم حکمش چیست؟

پاسخ : بیرون بردن لوازم مسجد، از جمله قرآن، تابع کیفیّت وقف است؛ اگر براى استفاده در مسجد وقف شده، بیرون بردن از مسجد جایز نیست. بنابراین، اگر شخصی قرآنی را از مسجد بیرون آورد، خلاف وقف عمل کرده و در صورت دانستن مسئله و انجام عمدی، گناه کرده و باید آن را به مسجد برگرداند.

پرسش : آیا لوازم مسجد مانند کولر، بلندگو، فرش، قرآن و ظروف جهت استفاده شخصی یا مراسم فاتحه و عروسی می تواند از مسجد خارج شود؟

پاسخ آیت الله خامنه ای: اگر وسایل برای استفاده در مسجد وقف شده باشد بیرون بردن آنها از مسجد جایز نیست و باید در همان جهتی که برای آن وقف شده است زیر نظر متولی شرعی وقف استفاده شود.

پرسش : استفاده از امکانات مسجد، اعمّ از ظروف آشپزخانه و مانند آن، در مراسم ختم افراد (چه در داخل مسجد و چه در بیرون مسجد) چه حکمى دارد؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : جایز نیست، مگر این که نظر واقفین عامّ بوده باشد، یا عرف محلّ چنین اقتضا کند.

پرسش : شخصی به دلیل فقر یک فرش از مسجدی برداشته و حالا خجالت می‌کشد فرش را برگرداند آیا می‌تواند بابت آن پول بدهد و باید چقدر پرداخت نماید؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : اگر عین آن موجود است باید برگردانده شود و اجاره این مدت را نیز به مسجد بپردازد و الا باید فرشی مانند آن بخرد و به مسجد بدهد.

پرسش : برخی افراد برای برآورده شدن حاجت خود، ظرف، تسبیح و امثال آن را از مساجد یا حسینیه ها و هیئتها بدون اطلاع مسئولان برمی‌دارند تا اگر حاجت آنان برآورده شد، ظرف را به همراه تعداد بیشتر ظرف یا تسبیح برگردانند. آیا شرعاً چنین کاری جایز است؟

آیت الله خامنه ای: جایز نیست.

آیت الله فاضل لنکرانی: این کار شرعاً حرام است و احکام غصب بر آن مترتب می شود.

آیت الله صافی گلپایگانی: جایز نیست.

آیت الله مکارم شیرازی: این کار شرعاً حرام است و کسانی که چیزی از مساجد یا حسینیه ها برده اند، هرچه زودتر بازگردانند.

آیت الله سیستانی: جایز نیست.

آیت الله بهجت: خیر، حرام و غصب است.

آیت الله تبریزی: چنانچه در محلی معمول و مرسوم باشد، مانند بعضی از شهرهای کوچک و دهات که ظروف و وسائل حسینیه یا مسجد را می برند و بعد برمی گردانند، مانعی ندارد.

در پایان:

برداشتن مهر، تسبیح و سایر اشیاء از مسجد احکام مختلفی دارد که به شرایط مختلف بستگی دارد. اگر با توضیحات بالا به پاسخ سوال خود دست نیافتید، برای اطلاعات بیشتر می توانید با مراجع خود تماس بگیرید و سوال خود را از ایشان بپرسید.


ت ت
کدخبر: 237963 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین