حکم چت کردن با نامحرم از دیدگاه اسلام و مراجع تقلید
چت کردن با نامحرم و احکام مربوط به آن را باید در کلام مراجع تقلید جستجو کرد؛ گروهی از ایشان معتقدند که حکم چت کردن با نامحرم در شرایط خاصی بدون اشکال است و گروهی دیگر انجام آن را شایسته مسلمانان نمیدانند.
به گزارش منیبان، سوالی که ممکن است این روزها برای بسیاری از مسلمانان پیش بیاید، این است که ارتباط با نامحرم از طریق پیامرسانهای اجتماعی چه حکمی دارد؟ زمانی این مسئله اهمیت خود را نشان میدهد که کسب و کارهای جدید را در نظر بگیریم. کسب و کارهایی که یکی از ارکانشان، برقراری ارتباط میان کارمندان و دستاندرکاران آنها باشد. در این مقاله این مسئله را از دید مراجع تقلید و فقه اسلامی بررسی خواهیم کرد.
چت کردن با نامحرم، (چت کردن خانم نامحرم با آقای نامحرم یا برعکس) در بعضی موقعیتها بدون اشکال و در بعضی دیگر، جایز نیست. برای اینکه متوجه شویم در چه زمانی چت کردن با نامحرم حرام و در چه زمانی حلال است، باید معیارهای زیر را در نظر داشته باشید:
اگر چت کردن با نامحرم به قصد لذت جنسی باشد، عملی حرام است.
اگر چت کردن با نامحرم با ترس از اینکه شخص به گناه بیفتد همراه باشد، عملی حرام است.
چنانکه گفته شد، با در نظر گرفتن معیارهای یاد شده، به سادگی میتوانید حرام یا حلال بودن عمل “چت کردن با نامحرم” را تشخیص دهید.
البته بهتر است این نکته را هم در نظر داشته باشید که برخی از مراجع تقلید، مطلق چت کردن با نامحرم را عملی ناشایست میدانند و انجام دادن آن را جایز نمیدانند؛ مگر اینکه این عمل مقدمهای برای ازدواج باشد.
تبصره
همچنین مراجع تقلید معتقدند که اگر شخصی که با او چت میکنید، بانویی جوان است، شایسته است که این عمل را ترک کنید؛ چراکه پیامدهای منفی آن بسیار محتمل خواهد بود.
حکم چت کردن با شخصی که جنسیتش مشخص نیست
حکم چت کردن با شخصی که جنسیتش مشخص نیست، مانند حکم چت کردن با نامحرم است؛ به این معنا که اگر در حین چت کردن با چنین شخصی، بیم افتادن به گناه داشته باشید یا به قصد لذت، این عمل را انجام دهید، عملی حرام است. در غیر این صورت، انجام دادنش اشکالی ندارد.
حکم چت کردن با بانوان غیر مسلمان
ممکن است برای برخی سوال شود که آیا چت کردن با بانوان غیر مسلمان به قصد لذت و برانگیختن شهوت، اشکالی دارد؟ مطابق با فتوای همه مراجع تقلید، چنین عملی مطلقا حرام است و باید از آن فاصله گرفت.
چت کردن با نامحرم از دیدگاه مراجع تقلید
در این قسمت از مقاله، بصورت جداگانه، نظرات مراجع تقلید را درباره مسئله چت کردن با نامحرم بررسی خواهیم کرد. البته لازم به ذکر است که کلیت مسئله چت کردن با نامحرم، مطابق با معیارهای یاد شده بررسی خواهد شد و مرور کردن نظرات مراجع تقلید، فقط به آگاهی بیشتر نسبت به این مسئله، کمک میکند.
نظر آیت الله مکارم شیرازی
آیت الله مکارم شیرازی معتقدند که صحبت کردن دختر و پسر نامحرم با یک دیگر، در حد مسائل کلاس درس یا صحبتهای عادی اشکالی ندارد؛ اما بیشتر از آن جایز نیست. ایشان همچنین مطرح میکنند که چت کردن با نامحرم نیز چنین حکمی دارد. صحبت کردن با نامحرم یا چت کردن با او جایز نیست مگر اینکه طرفین قصد ازدواج داشته باشند و شرایط ازدواج آنان نیز فراهم باشد. علاوهبر این، صحبت کردن دختر و پسر نامحرم که قصد ازدواج دارند نیز بدون قاعده و قانون نیست. یعنی شما نمیتوانید با یک بانوی نامحرم هر صحبتی بکنید، فقط به این دلیل که قصدتان ازدواج است. حتی چت کردنهایی که به قصد ازدواج است نیز باید با حدود شرعی حرام باشد و در چارچوب مسائل مربوط به ازدواج انجام شود.
نظر آیت الله سیستانی
آیت الله سیستانی معتقدند که چت کردن با نامحرم، به خودی خود اشکالی ندارد، مگر اینکه طرفین ترس افتادن به گناه داشته باشند یا این صحبت کردن موجب مفسدهای بشود. ایشان همچنین بیان میکنند که صحبت کردن دختر و پسر با یکدیگر، به سبب اینکه احتمال وقوع حرام را بسیار افزایش میدهد، عمل جایزی نیست و باید از انجام آن فاصله گرفت.
یک توصیه اخلاقی
در پایان، پس از مطرح کردن نظرات مراجع تقلید، بهتر است یک توصیه اخلاقی که از زبان آیت الله سیستانی بیان شده را مطرح کنیم. ایشان درباره چت کردن با نامحرم بیان میکنند که شوهر و پدر، در مقابل همسر و فرزندان خود مسئول هستند؛ این افراد باید دائما وضعیت اعضای خانواده خود را مورد بررسی قرار دهند و مواظب باشند اعضا خانواده به گناه نیفتند. یکی از گناههایی که در ابتدای کار، عملی بسیار معمولی و بدون مفسده بنظر میرسد، چت کردن با نامحرم است که در عین حال، پیامدهای بسیار بدی به همراه خواهد داشت.