توصیه هایی طلایی برای صبحانه دانش آموزان
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه جلوگیری از مصرف شام پرحجم و دیروقت موجب میشود کودک برای صرف صبحانه اشتهای کافی داشته باشد، گفت: فراهم کردن محیطی به دور از نگرانی و ترس و انتقال حس دوست داشتن به فرزندان نیز موجب تحریک اشتهای کودک و افزایش تمایل او به خوردن صبحانه میشود.
به گزارش منیبان :م آمنه مصیبی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به لزوم مصرف صبحانه توسط دانشآموزان و فواید خوردن صبحانه اظهار کرد: تحقیقات نشان میدهد افرادی که صبحانه میخورند در مقایسه با افرادی که صبحانه نمیخورند، کاهش شاخص توده بدنی خود را تجربه میکنند. کیفیت رژیم غذایی در طول زمان به طور مثبتی با دفعات صبحانه و وعدههای غذایی خانوادگی مرتبط است.
وی افزود: عادت به خوردن صبحانه به صورت جدی با حفظ کاهش وزن مرتبط است. بر اساس گزارش ثبت ملی کنترل وزن، ۷۸ درصد از افرادی که وزن کم میکنند هر روز صبحانه میخورند.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: با وجود اینکه شواهد موافق یا مخالف صبحانه همچنان مورد مطالعه و بحث قرار میگیرند اما یک چیز واضح است؛ صبحانه تأثیر مثبتی بر موفقیت تحصیلی و رشد شناختی کودکان دارد بنابراین والدین و شخصیتهای بزرگسال میتوانند با الگوبرداری از رفتارهای غذایی سالم از سلامت بلندمدت کودکان حمایت کنند.
مصیبی بیان کرد: سرو غذاهای مغذی در وعدههای غذایی منظم به کودکان کمک میکند که به تغذیه سالم عادت کنند. بزرگسالان ممکن است صبح زودتر یا دیرتر غذا بخورند اما برای سلامتی و رفاه طولانی مدت کودکان باید صبحانه تشویقی برای آنها در اولویت قرار بگیرد.
مغزتان را با صبحانه بیدار کنید
وی عنوان کرد: بسیاری از بچهها بدون خوردن صبحانه روانه مدرسه میشوند و همین مساله روی روند تحصیلی آنها اثر منفی میگذارد. کودکان آیندهسازان هر کشوری هستند و توجه به کیفیت مواد غذایی در وعده صبحانه، نهار، عصرانه و شام نه تنها برای تامین انرژی آنها ضروری است بلکه زمینه رشد مناسب آنها را نیز فراهم میکند.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: والدین نباید به این فکر کنند که بچه بخورد تا سیر شود بلکه هدف اصلی یک پدر و مادر آگاه باید فراهم کردن تغذیهای سالم و زنجیره غذایی کامل باشد زیرا کمبود مواد مغذی میتواند یک کودک باهوش را به یک فرد آموزشناپذیر تبدیل کند.
وی بیان کرد: یک کودک در حال رشد به ۱۲ نوع ویتامین، ۱۶ نوع ماده معدنی و ۲۰ نوع اسید آمینه نیاز دارد و تامین نشدن آنها می تواند در روند رشد تاثیرگذار باشد.
مصیبی گفت: نبود فرصت کافی برای جمع شدن دور سفره، تکراری و یکنواخت بودن مواد خوراکی، ترس و نگرانی از دیر رفتن به مدرسه و مواردی از این قبیل از دلایل توجه و تمایل نداشتن کودکان به صرف صبحانه است و استرس ایجادشده، شوق و تمایل خوردن صبحانه را از بین میبرد.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: صبحانه باید متنوع باشد و غذاهایی که کودک دوست دارد در وعده صبحانه گنجانده شود. اگر کودک، خانواده را بر سر سفره صبحانه متنوع ببیند قطعاً این استرس فروکش میکند.
صبحانه نباید تکراری باشد
وی افزود: کودک یا نوجوان نباید حتما صبحانه نان و پنیر یا کره و مربا بخورد بلکه میتوان از عدسی، پوره سیب زمینی به همراه کره و تخم مرغ، شیربرنج غنی شده با کمی خلال بادام و حتی نیمرو یا حلیم خانگی استفاده کرد.
مصیبی بیان کرد: اصرار، تهدید و قول و قرار گذاشتن کارساز نیست و نباید با خوردن یا نخوردن صبحانه با کودک تغییر رفتار داد بلکه باید او را به حال خود گذاشت تا رفته رفته صبحانه را میل کند.
رابطه پول توجبیی دانشآموزان و صبحانه نخوردن
وی گفت: برخی والدین به دلیل نداشتن وقت کافی ترجیح میدهند که به کودک پول توجیبی بدهند تا در مدرسه برای خود خوراکی فراهم کند این در حالی است که کودک با این پول برای خود شکلات، شیرینی، چیپس و پفک میخرد که نه تنها خاصیتی برای او ندارند بلکه کمخونی و عدم تمرکز را هم در پی دارند.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خوزستان افزود: لازم نیست کودک زیاد بخورد بلکه با خوردن غذای با کیفیت، نیاز او تامین میشود. در عین حال نباید به وزن کودک خیلی حساس بود زیرا تا زمانی که کودک قد میکشد و وزنش سیر نزولی ندارد، جای نگرانی نیست.
وی بیان کرد: اگر والدین به عواقب ندانمکاری در تغذیه کودک آگاه باشند و بدانند که چه لطمهای به آینده کودک میزند قطعاً دقت بیشتری روی این موضوع خواهند داشت.
مصیبی عنوان کرد: گروهی از کودکان خوردن غذاهای گرم مانند حلیم و عدسی را به خوردن انواع صبحانههای معمول ترجیح میدهند. توجه به این خواسته کودکان و تهیه انواع غذاهای گرم برای این وعده راهکار مناسبی برای ایجاد تمایل به صرف صبحانه در کودکان است.
وی افزود: چیدن سفرهای زیبا بر اساس تمایلات کودک و استفاده از رنگهای شاد در ظرفها مانند رنگ نارنجی راهکار دیگری برای تشویق کودک به صبحانه خوردن است.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: جلوگیری از مصرف شام پرحجم و دیروقت موجب میشود کودک برای صرف صبحانه اشتهای کافی داشته باشد. فراهم کردن محیطی به دور از نگرانی و ترس و انتقال حس دوست داشتن به فرزندان نیز موجب تحریک اشتهای کودک و افزایش تمایل او به خوردن صبحانه میشود.
وی با تاکید بر لزوم تنظیم وقت به گونهای که فرصت کافی برای صرف صبحانه وجود داشته باشد، گفت: اگر والدین هر روز سر سفره صبحانه بنشینند و صبحانه صرف کنند، بدون شک فرزندان آنان نیز چنین خواهند کرد.
مصیبی بیان کرد: باید به کودکان اجازه داده شود که در برنامهریزی صبحانه کمک کنند. با این کار، آنان با علاقه بیشتری سر سفره صبحانه حاضر خواهند شد.
چند صبحانه مقوی
وی گفت: برای صبحانه یک تخم مرغ آبپز، دو برش نان به میزان ۶۰ گرم، یک گوجه فرنگی متوسط و پرتقال متوسط یا یک تخم مرغ نیمرو، دو برش نان به میزان ۶۰ گرم و میوه متوسط توصیه میشود.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خوزستان افزود: همچنین مصرف ۳۰ گرم پنیر معمولی، دو برش نان به میزان ۶۰ گرم، دو عدد گردو و یک پاکت شیر ۲۰۰ میلی لیتری یا خوردن ۳۰ گرم پنیر معمولی، دو برش نان به میزان ۶۰ گرم، یک عدد گوجه، یک عدد خیار و یک شیر پاکت ۲۰۰ میلی لیتر، مصرف ۱۵ گرم کره، به همراه ۱۵ گرم مربا و دو برش نان به میزان ۶۰ گرم و خوردن حلوا شکری به میزان ۳۰ گرم معادل یک قوطی کبریت به همراه دو برش نان به میزان ۶۰ گرم و یک پاکت شیر به میزان ۲۰۰ میلی لیتر از صبحانههای سالم و مقوی هستند.
وی افزود: مصرف یک کاسه خوراک لوبیا یا عدسی به میزان ۲۲۰ گرم به همراه یک برش نان به میزان ۳۰ گرم و یک پرتقال کوچک، خوردن یک لیوان آش شله قلمکار، یک برش نان به میزان ۳۰ گرم و یک میوه متوسط ، مصرف یک لیوان عدسی یا باقلا یا لوبیا پخته، یک برش نان به میزان ۳۰ گرم، یک عدد میوه متوسط و خوردن یک لیوان آش رشته به همران یک برش نان ۳۰ گرمی نیز چند نوع دیگر صبحانه مفید هستند.