این غذاها شما را دو روزه پیر می کند!
شما با خوردن بعضی مواد غذایی پیری زودهنگام را تجربه می کنید.
به گزارش منیبان به نقل از خبرآنلاین، رژیم غذایی ناسالم یا رژیمی که فاقد مواد مغذی ضروری و آنتی اکسیدانها و سرشار از غذاهای فرآوری شده، قندها و چربی های ناسالم است، میتواند منجر به التهاب مزمن، استرس اکسیداتیو و مشکلات متابولیک شود. این عوامل، آسیب سلولی را تسریع و عملکرد اندامها را مختل میکنند، خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با افزایش سن را افزایش میدهند و سبب تسریع روند پیری و افزایش سن بیولوژیکی میشوند.
سبک زندگی ما و غذاهایی که میخوریم، تعیین میکنند که بدن ما از لحاظ بیولوژیکی چقدر زودتر یا دیرتر پیر شود. در علم پزشکی، پیری بیولوژیکی به زوال تدریجی ویژگیهای عملکردی در سطوح سلولی و مولکولی اشاره دارد که میتواند تحت تأثیر عوامل سبک زندگی از جمله رژیم غذایی قرار گیرد. داشتن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از آنتی اکسیدانها، اسیدهای چرب ضروری، ویتامینها، مواد معدنی و فیبر و در عین حال به حداقل رساندن غذاهای فرآوریشده، قندها، چربیهای ناسالم و سدیم در افزایش طول عمر باکیفیت، کند کردن روند پیری و ارتقای سلامت کلی ضروری است.
۱) غذای سرخ شده
غذاهای سرخشده مانند ناگت مرغ، همبرگر و سیب زمینی سرخشده اغلب حاوی چربیهای ترانس هستند. این چربیهای ترانس باعث بروز التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن میشوند، پیری سلولی را تسریع میکنند و خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با افزایش سن مانند بیماری قلبی و دیابت را افزایش میدهند.
۲) گوشتهای فرآوریشده
مصرف ژامبون، هات داگ، سالامی، سوسیس و کالباس که اغلب دارای مواد نگهدارنده زیادی مانند سدیم و نیترات هستند، از طریق ترویج استرس اکسیداتیو و التهاب در بدن و آسیب سلولی، منجر به پیری بیولوژیکی میشود. همچنین محتوای بالای سدیم در گوشتهای فرآوریشده، سبب ابتلا به فشار خون بالا و مشکلات قلبی عروقی میشود که این عوامل نیز به نوبه خود در کاهش سلامت ناشی از افزایش سن مؤثر هستند.
۳) نوشیدنیهای شیرین
نوشابههای گازدار و نوشیدنیهای قندی مانند چای شیرین، هیچ ارزش غذایی و فایدهای ندارند و مصرف مداوم آنها با مشکلات سلامتی بیشماری مرتبط است. مصرف نوشیدنیهای شیرینشده با شکر به دلیل محتوای بالای قند، به تسریع پیری بیولوژیکی کمک میکند و منجر به افزایش استرس اکسیداتیو و التهاب میشود که پیری سلولی و آسیب بافت را هم شدت میبخشد.
۴) کیک و شیرینی
کیک، کلوچه و انواع شیرینیها همگی با آرد تصفیهشده تهیه میشوند و قندهای افزوده بالایی دارند و حتی در برخی موارد نیز حاوی مقادیری چربی ترانس هستند و با افزایش التهاب و استرس اکسیداتیو به پیری بیولوژیکی منجر میشوند. محتوای بالای قند میتواند تولید کلاژن و الاستین، پروتئینهای کلیدی برای حفظ جوانی پوست را کاهش دهد و سبب پیری پوست شود. چربیهای ترانس نیز بر سلامت قلب و عروق و یکپارچگی سلولی تأثیر منفی دارند.
۵) الکل
الکل به سه روش میتواند سن بیولوژیکی را افزایش دهد؛ اول اینکه ادرار آور است و از این طریق منجر به کمآبی بدن و در نتیجه خشکی و کدر شدن پوست با افزایش احتمال چین و چروک و خطوط ریز میشود. دوم، الکل مانع از جذب مواد مغذی حیاتی مانند ویتامین B۱۲ و فولات میشود و خطر ابتلا به اختلالات عصبی مرتبط با افزایش سن مانند آلزایمر و زوال عقل را افزایش میدهد. در نهایت الکل میتواند باعث آسیبهای کبدی از جمله کبد چرب، هپاتیت و سیروز شود.