- آرشیو اخبار 1
- اقتصادی 2
تولید آبشیرینکنها چقدر است؟
در حال حاضر ۹۵ پروژه آبشیرینکن کشور با ظرفیت ۶۳۴ هزار مترمکعب در شبانهروز با حجم سرمایهگذاری بیش از ۳۸ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال (به قیمت زمان عقد قرارداد) در حال ساخت و بهرهبرداری است.
به گزارش منیبان، آب دریاها و بسیاری از آبهای زیرزمینی شور بوده و حاوی نمکها و املاح معدنی گوناگون هستند که باعث شده قابل استفاده و آشامیدن نباشد، اما دولتها با توسعه آب شیرینکن خانگی یا آب شیرینکن صنعتی این مشکل را حل کردند؛ البته که هنوز هم مشکل آب آشامیدنی وجود دارد اما با این دستگاههای کوچک و بزرگ بخش اعظمی از این مشکلات حل شده است. اینکه بتوانیم از آب شور، آب شیرین تولید کنیم کار سادهای نیست و به فرایندهای مکانیکی و حرارتی و دستگاههای خاص خودش نیاز دارد؛ در نتیجه جدا کردن نمک از آب باید در یک بستر قدرتمند انجام شود که باعث مشکلات خاص نشود.
برای تولید هر مترمکعب آب توسط این تاسیسات به طور متوسط ۹۸ هزار ریال در سال ۱۴۰۰ بوده که از سوی دولت پرداخت میشود. البته این رقم با توجه به شرایط آب خام ورودی، شرایط جغرافیایی، محل احداث آبشیرینکنها، وجود زیرساختهای قبل و بعد از کارخانه شامل خطوط انتقال آب و برق، نوع آبگیری، ظرفیت آب شیرینکنها و مشخصات آب تحویلی، متفاوت است.
آبی که توسط این دستگاهها تولید میشود دارای استاندارد ملی ۲۰۷۰۵ و استاندارد ۲۰۷۰۴ ایران برای پارامترهای میکروبی، فیزیکی و شیمیایی بوده که این استانداردها بسیار سختگیرانه هستند و محصول نهایی آب باکیفیت بالاتری است.
بر اساس اطلاعات شرکت آب و فاضلاب کشور از تعداد ۹۵ آب شیرینکن، ۷۵ پروژه با ظرفیت ۴۴۰ هزار مترمکعب در شبانهروز و سرمایهگذاری ۱۸هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال در حال بهرهبرداری و تعداد ۲۰ پروژه با ظرفیت ۱۹۴هزار مترمکعب در شبانه روز و اعتباری بالغ بر ۱۹هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال در حال ساخت است.
حدود ۳ درصد از آب شرب کشور از طریق آبشیرینکنها تامین میشود، ۹۲ درصد از قراردادهای تأمین آب از محل نمکزدایی، متعلق به استانهای هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و خوزستان است. بیشتر قراردادهای ارتقای کیفی نیز مربوط به تأسیسات آبشیرینکن استانهای مرکزی و کم آب کشور است.
فریبا گلریزان - مدیر دفتر تجهیز منابع مالی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور - در اینباره گفت: در حال حاضر، بسیاری از مشکلات جزایر استان هرمزگان که تا قبل از سال ۱۳۹۱، با مشکل تأمین آب مواجه بودهاند، از طریق انعقاد قرارداد با بخش خصوصی برای نمکزدایی از آب دریا و پرداخت از محل ردیف خرید تضمینی آب/پساب حل شده است.
وی همچنین با اشاره به ظرفیت بالای چهار استان خوزستان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر در تولید آب شرب با این روش گفت: این چهار استان ظرفیت بالایی در تولید آب شرب با تاسیسات آبشیرینکن دارند که از این میزان ۸۰ درصد آب مورد نیاز از طریق دریا و ۲۰ درصد نیز از طریق منابع آب سطحی و یا چاهها تامین میشود.
وی با بیان اینکه بر مبنای برنامه دولت برای توسعه استفاده از ظرفیت آبشیرینکنها و گسترش بهرهبرداری از این تاسیسات، در چهار سال آینده حداقل ۴۰۰ هزار متر مکعب در شبانه روز از محل خرید تضمینی آب/پساب به ظرفیت آب شیرینکنهای کشور افزوده خواهد شد، ادامه داد: افزون بر این، طرحهای بزرگ انتقال آب نیز وجود دارد که در درجه اول، با هدف تامین آب صنعت اجرا میشود، ولی در جایی که نیاز شرب وجود داشته باشد و منطقه در کنار خط صنعت باشد، از این ظرفیت استفاده شده و در آینده هم بهره خواهیم برد.
وی گفت: مهمترین خط در حال حاضر، طرح خط انتقال خلیج فارس به صنایع معدنی است که قرار است بخشی از آب صنایع جنوبشرق کشور و بخشی از آب شرب استانهای هرمزگان، کرمان و یزد را تامین کند. همچنین طرح تصفیه و انتقال آب دریای عمان به کریدور شرق کشور به خصوص در استان سیستان و بلوچستان در حال پیگیری است که پیشبینی میشود حداقل ۱۵۰ هزار متر مکعب در شبانهروز نیز از این محل به ظرفیت آب شیرینکنها افزوده شود.
انتهای پیام