دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد که تاسیسات هسته‌ای زاپوریژیا در اوکراین باید نظامی‌زدایی شود.

به گزارش مُنیبان، دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد که تاسیسات هسته‌ای زاپوریژیا در اوکراین باید نظامی‌زدایی شود.

دفتر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد که به شهر اودسا سفر کرده بود، به نقل از او اعلام کرد: اول از همه، اگر آنطور که ما پیشنهاد می‌کنیم این تاسیسات غیرنظامی شود، مشکل حل می‌شود. بدیهی است که برق زاپوریژیا برق اوکراین است و به خصوص در فصل زمستان برای مردم اوکراین ضروری است و این اصل باید کاملاً رعایت شود.

پیشنهاد ویژه

دبیرکل سازمان ملل متحد جمعه وارد شهر اودسا در اوکراین شد.

در همین حال تاسیسات هسته‌ای زاپوریژیا در کنترل ارتش اوکراین است و طی چند روز گذشته مسکو اعلام کرده که کی‌یف بارها این محوطه را با استفاده از پهپاد و توپخانه‌ سنگین و سامانه‌های راکتی هدف حمله قرار داده است. تعدادی از این راکت‌ها به تجهیزات زیرساختی به ویژه سایت نگهداری پسماند هسته‌ای اصابت کرده است. تاسیسات زاپوریژیا جزو بزرگترین نیروگاه‌های اتمی در اروپاست که شش واحد برق با ظرفیت حدود ۶۰۰۰ مگاوات تشکیل شده است و حدود یک‌چهارم کل برق اوکراین را تامین می‌کند.   

گوترش همچنین از کشورهای ثروتمند خواست که "کیف پول و قلب خود را" برای کسانی که بار عمده بحران جهانی غذایی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین را تحمل می‌کنند،، باز کنند.

گوترش یک روز پس از دیدار با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در لویو، از شهر بندری اودسا اوکراین بر عملیات نظارت بر جابجایی غلات بازدید کرد.

گوترش با همراهی وزیر زیرساخت اوکراین، اولکساندر کوباکوف، بارگیری غلات را به مقصد بازارهای جهانی بازرسی کرد.

درگیری نظامی که در اواخر فوریه آغاز شد، صادرات جهانی محصولات کشاورزی از روسیه و اوکراین، دو نیروگاه صادرکننده غلات، را مختل کرد و قیمت‌های بین‌المللی را بالا برد. با این حال، از زمانی که قرارداد صادرات مواد غذایی مهم ماه گذشته با میانجیگری ترکیه و سازمان ملل متحد، سه بندر دریای سیاه اوکراین را باز کرد، حدود ۲۵ کشتی بارگیری شده با هزاران تن محصولات کشاورزی اوکراین را ترک کردند.

دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: «زمان حمایت گسترده و سخاوتمندانه فرا رسیده است تا کشورهای در حال توسعه بتوانند مواد غذایی را از این بنادر و سایر بنادر خریداری کنند - و مردم و کشورهای آسیب پذیر بتوانند به آن دسترسی داشته باشند. او این قرارداد صادراتی را "بی سابقه" خواند، اما گفت: هنوز راه درازی در بسیاری از زمینه ها وجود دارد.

وی تاکید کرد: اما فراموش نکنیم که آنچه در اینجا در اودسا می‌بینیم، تنها بخش قابل مشاهده‌تر راه حل است. بخش دیگری که نیز مهم است، که ما از آن دفاع کرده‌ایم، مربوط به دسترسی بدون مانع به بازارهای جهانی مواد غذایی و کودهای روسیه است. که مشمول تحریم نیستند. مهم است که همه و بخش خصوصی برای عرضه آنها به بازار همکاری کنند.

گوترش قرار است روز شنبه از مرکز هماهنگی مشترک در استانبول که به عنوان بخشی از قرارداد غلات برای انجام بازرسی‌ها تشکیل شده است، بازدید کند.

او در ابتدای ورود به بندر اودسای اوکراین در بین خبرنگاران، بر اهمیت دسترسی بلامانع بازارهای جهانی به مواد غذایی و کودهای روسیه که شامل تحریم‌ها نمی‌شود، تاکید کرد.

وی گفت: این مهم است که همه دولت‌ها و بخش خصوصی برای عرضه آنها به بازار همکاری کنند. اگر در سال 2022 کود وجود نداشته باشد، ممکن است در سال 2023 غذا وجود نداشته باشد. من برای رسیدن به این اهداف مصمم هستم، اما این تنها با همکاری همه طرف‌ها می‌تواند اتفاق بیفتد.

گوترش با تاکید بر اینکه این بندر ماه‌ها فلج بود، افزود توافق‌نامه غلات که در استانبول امضا شد این را تغییر داد. در کمتر از یک ماه، 25 کشتی مملو از غلات و سایر منابع غذایی اودسا و سایر بنادر اوکراین را ترک کردند.

وی با اشاره به اینکه این کشتی‌ها بیش از 600 هزار تن محصولات غذایی مانند گندم، ذرت، روغن آفتابگردان و سویا را انتقال دادند، گفت که باز کردن انبارهای بیشتر در بندرها امیدی برای کشاورزان اوکراینی است.

وی گفت: زمان حمایت بزرگ و سخاوتمندانه فرا رسیده است تا کشورهای در حال توسعه بتوانند از این بنادر و سایر بنادر مواد غذایی استفاده کنند.

گوترش با تکرار درخواست خود برای برقراری صلح مطابق با منشور سازمان ملل متحد و قوانین بین المللی، تصریح کرد که این فراخوان راه درستی برای بزرگداشت روز جهانی کمک‌های بشردوستانه است.

کدخبر: 104174 تاریخ انتشار