- آرشیو اخبار 1
- سیاسی 2
سخنگوی وزارت امور خارجه: آمریکا با تأخیر پاسخ ایران را داد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: پاسخ طرف آمریکایی را با تاخیر قابل توجه از طریق هماهنگ کننده اتحادیه اروپا دریافت کردیم.
به گزارش خبرنگار سیاسی مُنیبان، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز ( دوشنبه 14 شهریور ماه) در نشست خبری خود گفت: لغو کامل تحریم ها علیه دولت و ملت جمهوری اسلامی از اهداف اساسی مذاکرات جاری است. نشست های مختلفی برای رفع تحریم ها برگزار شده است. آخرین بار مذاکرات در وین برگزار شد. پاسخ ایران در موعد مقرر ارایه شد. متعاقبا پاسخ طرف آمریکایی را با تاخیر قابل توجه از طریق هماهنگ کننده اتحادیه اروپا دریافت کردیم. ایران دیدگاه های خود را در این زمینه مجددا به هماهنگ کننده ارایه کرد و منتظر پاسخ طرف مقابل و دولت آمریکا هستیم.
وی افزود: برای اینکه به پایان خوش ماراتن کمک کنیم و به اهداف مدنظر کشور دست یابیم و روند را برای شکل گیری فضای سازنده محیا کنیم و کمک به تصویب چهارچوب های بین المللی کمک کنیم، همواره مسئولانه عمل کردیم. دیدگاه های خود را منتقل کردیم. ما معتقدیم چنانچه در طرف مقابل، اراده سیاسی وجود داشته باشد و سازنده عمل کنند، پاسخ ما سازنده شفاف و قانونی بوده است. با وجود ارایه سیاسی، توافق انجام میشود. بحث رفع تحریم ها از اهداف اساسی ما است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: حضور ما در سوریه مستشاری است. ما در مبارزه علیه تروریسم در کنار دولت و ملت سوریه بودیم و در بازگرداندن ثبات در سوریه نقش اساسی داشته ایم. هر بار دولت سوریه از ما کمک بخواهد، ما دریغ نخواهیم کرد.
کنعانی درباره احتمال درخوست اروپا از ایران برای تامین انرژی تصریح کرد: ایران به دلیل برخورداری از منابع غنی نفت و گاز از جمله کشورهای تامین کننده انرژی است. ایران مبتنی بر توانمندی خود و سخت ترین تحریم ها، حضور خود را در بازارهای جهانی حفظ کرده است، هرچند این حضور با جود تحریم، با محدودیت مواجه بوده است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: در سایه مشکل اروپا در تامین انرژی در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات و لغو تحریم ها ایران می تواند تامین کننده بخش بیشتری از نیاز اروپا به منابع مورد نیاز انرژی باشد. امیدواریم توافق شکل بگیرد تا ایران در تامین انرژی اروپا و دیگر کشورها، کمک کند.
کنعانی در خصوص درگیری بین شناورهای آمریکایی و ناوشکن جماران بیان کرد: ایران در آبهای بینالمللی حضور دارد و کشتیهای تجاری جمهوری اسلامی ایران در مسیرهای ترانزیتی و ترددی آبهای بینالمللی به صورت طبیعی تردد دارد. هیچ کشوری حق ندارد مسیرهای کشتیرانی را در آبهای آزاد مورد تهدید قرار دهد و روند عبور و مرور امن کشتیرانی بین المللی را با تهدید مواجه کند. در این زمینه ستاد کل نیروهای مسلح توضیح لازم را ارائه داد. اقدام تحریک آمیز و غیراصولی شناورهای تجسسی ارتش آمریکا در ارتباط با شناورهای ایران انجام شد که جمهوری اسلامی ایران در این ارتباط اقدام به رفع تهدید کرده و متعاقبا شناورها را در منطقه امنی رهاسازی کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به نقاط اختلافی در مذاکرات و پاسخ طرف ایرانی بیان کرد: پاسخ ما به لحاظ محتوا با دو هدف اساسی صورت گرفت یکی اینکه ما تلاش کردیم از بندهای دریافتی از طریق هماهنگ کننده اروپایی ابهام زدایی کنیم و تلاش کردیم متن را شفاف کنیم و یک متن قویتری ارائه کنیم. این امر با هدف پایدار کردن توافق احتمالی آتی صورت گرفت. به این معنا که در صورت شکل گیری توافق از سوء تفسیرهای احتمالی آتی که میتواند روند اجرای توافق را با اخلال مواجه کند، پیشگیری کنیم. مهمترین بحث مورد نظر ما بحث تضمینهاست. اگر چارچوب تضمین محکم نباشد در هر زمانی ممکن است شاهد اتفاقات ناگوار در ارتباط با توافق باشیم. در مرحله قبل هم شاهد این رخداد بودیم. موضوع تضمین دو وجه دارد یک وجه آن تضمین لغو تحریم هاست به گونهای که ایران از منافع اقتصادی برجام به صورت کامل بهرهمند شود. بحث دیگر موضوع هسته ای و دور کردن آژانس از رفتار و بازی های سیاسی است.
کنعانی با اشاره به همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار کرد: ماهیت صلح آمیز فعالیتهای هستهای ایران در انعقاد توافق برجام به صورت کامل مورد تأکید قرار گرفت و متعاقباً براساس همکاری سازنده ایران با آژانس بارها فعالیت صلح آمیز ایران مورد تأیید قرار گرفته است. اتهاماتی که متعاقباً مطرح شد عموما برگرفته از ذهن بیمار و ناسازگار رژیمی است که خودش مهمترین رژیم دارنده فعالیتهای غیرقانونی هستهای در منطقه است و اساسا عضو نظام پادمانی نیز نیست. اتهاماتی که علیه ایران از سوی یک رژیم با این ماهیت مطرح میشود نمیتواند ملاک قضاوت و عمل از سوی آژانس قرار بگیرد. مبنای تعامل ما با آژانس مبانی پادمانی است و ایران بیشترین همکاری ها را در مقایسه با دیگر کشورهای عضو آژانس انجام داده است. معتقدیم مرجع نظارت فعالیتهای هسته ای ایران آژانس است و ما همواره ملتزم بوده و همکاری کردهایم. ایران همواره تلاش کرده به صورت حرفهای با آژانس کار کند و انتظار دارد آژانس در چارچوبهای حرفهای و خارج از ادعاها و رویکردهای سیاسی با ایران تعامل کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به سفر نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن به تهران گفت: ایران از ابتدای شکل گیری بحران غیرضروری یمن معتقد بود راهکار نظامی نتیجه نخواهد داد و تنها رویکرد موثر روند سیاسی است. تأکید میکنیم ایران خواهان صلح، ثبات و امنیت برای یمن است. ایران معتقد است بازگشت ثبات و امنیت در یمن و تحکیم آرامش در این کشور به تقویت ثبات و امنیت در منطقه وخلیج فارس کمک میکند. ایران بارها اعلام کرده و دیروز هم در مذاکره با نماینده ویژه سازمان ملل بیان کرد که تصمیم گیرنده اساسی در ارتباط با سرنوشت یمن ملت یمن است. در مذاکرات دیروز تأکید شد ایران از روند آتش بس و تداوم آن در یمن حمایت می کند اما معتقد است که تحقق آتش بس پایدار در گرو لغو کامل تحریمهای یمن است. به این معنا که محاصره انسانی یمن باید به صورت کامل لغو شود. نمیتواند صلح و ثبات ایجاد شود تا زمانی که محاصره ۲۰ میلیون یمنی ادامه یابد. توجه به واقعیت یمن یک وظیفه و مسؤولیت است و تحقق آتش بس باید به صورت کامل اجرا و محاصره انسانی یمن لغو و زمینه برای شکل گیری روند سیاسی فراهم شود.
وی در خصوص تردد زوار اربعین از مرزهای اقلیم کردستان عراق بیان کرد: به سهم خود از دولت و ملت بزرگ عراق قدردانی میکنم که همانند سالهای گذشته زمینه را برای میزبانی خیل عظیم مشتاقان زیارت اباعبدالله الحسین فراهم کردند. شاهد همکاری بسیار خوبی از سوی دولت و ملت عراق در این زمینه تا این مقطع بودیم. انصافاً ملت بزرگ عراق و دولت این کشور میزبانان خوبی برای عاشقان اباعبدالله الحسین از اقصی نقاط جهان بودند که جای قدردانی دارد. امسال در اقلیم هم به کمک برگزاری باشکوه مراسم آمدند و مرزها به روی زوار ایرانی گشوده شد که مسیر جدیدی برای تردد زوار باز شود و تا الان همکاری خوبی بوده است. امنیت عراق برای ما مهم است و ایران معتقد است آنچه در درون عراق در روزهای گذشته شاهد بودیم موضوع داخلی عراق است. ایران قصد مداخله در امور داخلی عراق ندارد اما بر مبنای سیاست حسن همسایگی و اینکه ثبات و امنیت عراق نه تنها برای عراق بلکه برای کشورهای منطقه از جمله ایران مفید است کمک کرده و توصیه های برادرانه را به عزیزان در عراق ارائه کردیم.
کنعانی افزود: سه کشور عضو مسیر موسوم به کریدور مهم ترانزیتی شمال - جنوب هستند و با توجه به تحولات جهانی و به ویژه رخدادهایی که در اوکراین شاهدیم و مشکلات در ارتباط با نقل و انتقال کالا و انرژی در مسیرهای ترانزیتی بینالمللی رخ داده اهمیت مسیر ترانزیتی شمال - جنوب بار دیگر مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته است. یک انگیزه جدی از سوی تعداد بسیاری از کشورها در حوزه منطقهای و فرامنطقهای وجود دارد که از ظرفیت های کریدور برای اهداف ترانزیتی و نقل و انتقال کالا استفاده کنند. توسعه این مسیر برای ایران و دو کشور همسایه مهم است و قرار است این نشست هفته آینده در باکو برگزار شود و مشکلات موجود در مسیر مورد تبادل نظر قرار گیرد و ان شاءالله توافقات مشترکی برای توسعه هر چه بیشتر امکان استفاده از این مسیر صورت گیرد و نتایج مفیدی خواهد داشت.