- آرشیو اخبار 1
- اجتماعی 2
حدود ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر معلول یا ناتوان در کشور زندگی میکنند/ پرداخت شهریه تحصیلی به معلولان محصّل
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی استان تهران گفت: در استان تهران نزدیک به ۱۷۰ مرکز شبانه روزی نگهداری افراد معلولی که امکان نگهداری از آنها در خانواده ندارد در حال فعالیت است.
به گزارش منیبان؛ یوسف رضایی معاون توانبخشی سازمان بهزیستی استان تهران درباره ماموریت های سازمان بهزیستی به برنامه پل مدیریت ۲۴ مهرماه گفت :سازمان بهزیستی یک سازمان خدماتی با حوزههای مختلف است. معاونت پیشگیری در حوزه های اعتیاد، درمان و پیشگیری از اعتیاد و دیگر آسیب های اجتماعی فعالیت میکند. معاونت اجتماعی در حوزه زنان سرپرست خانوار و سرپرستی و حمایت از فرزندان فاقد سرپرست و معسر فعالیت دارد که با جذب و جلب مشارکتهای خیرین؛ مسکنِ جامعه هدف را هم تامین میکند.
دفتر توانمندسازی بهزیستی با هدف توانمندسازی معلولین فعالیت دارد
او درباره معاونت توانبخشی به عنوان شاکله اصلی سازمان بهزیستی اشاره کرد: این معاونت سه دفتر مراقبتی(مراکز شبانه روزی)، دفتر روزانه( مراکز روزانه) و دفتر توانمندسازی دارد. دفتر توانمندسازی با هدف توانمندسازی معلولین و جامعه هدف به عنوان هدف راهبردی سازمان بهزیستی فعالیت دارد. تمام تلاشهای ما در راستای توانمندسازی جامعه هدف صورت میگیرد.
حدود ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر معلول یا ناتوان در کشور زندگی میکنند
رضایی با بیان اینکه حدود ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر معلول یا ناتوان در کشور زندگی میکنند گفت: سهم استان تهران در این بین حدود ۲۰۰ هزار نفر است.
خدمات سازمان بهزیستی بر اساس نوع و سطح معلولیت ارائه میشود
او درخصوص انواع کمک پرداختهای معیشتی به معلولان تحت پوشش سازمان بهزیستی گفت: افراد معلول پس از ثبت نام توسط پزشکان متخصص سازمان بهزیستی معاینه شده، نوع و سطح شدت معلولیت آنها مشخص میشود تا خدمات سازمان بهزیستی را دریافت کنند. افرادی که دارای معلولیت های شدید و خیلی شدید هستند، مستمری دریافت خواهند کرد.
بیماران ضایعه نخاعی خدمات ویژه سازمان بهزیستی را دریافت میکنند
اوافزود: توانخواهان تحت پوشش سازمان بهزیستی مثل بیماران ضایعه نخاعی خدمات ویژه دریافت میکنند. اما با تمام تلاشی که سازمان بهزیستی به معلولان ارائه می کند باز هم این خدمات در شأن آنها نیست.
سازمان بهزیستی به معلولان محصّل، شهریه تحصیلی پرداخت میکند
رضایی گفت: توانخواهان غیر از مستمری ۴۲۰ هزار تومانی ماهانه، یک میلیون تومان بابت حق پرستاری و یک سری کمکهای دیگر مثل ایاب و ذهاب، تجهیزات و پزشکی و لوازم بهداشتی بر اساس نوع معلولیت دریافت میکنند. این معلولان تحت بیمه هستند و افرادی که در حال تحصیل هستند شهریه تحصیلی دریافت میکنند.کمکهای موردی بر حسب نوع نیاز و با تشخیص مددکاران به معلولان پرداخت و ارائه میشود گرچه هیچ یک از این خدمات در شأن معلولان نیست.
او در خصوص نحوه انتخاب معلولان برای ارائه خدمات بهزیستی گفت: افراد تحت پوشش بهزیستی عمدتا با مراجعه حضوری فرد معلول یا خانواده های آنها به بهزیستی پذیرش می شوند.
سالمندان یا بیماران اعصاب و روان مجهول در مراکز شبانه روزی نگهداری میشوند
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی استان تهران با اشاره به ارائه خدمات بهزیستی به افراد مجهول گفت: افراد مجهول مثل سالمندان یا بیماران اعصاب و روان که در خیابان رها شده که فاقد سرپرست بوده یا سرپرست معسر دارند با مداخله اورژانس اجتماعی و با حکم قضایی عمدتا در مراکز شبانه روزی ویژه معلولین شدید مغزی، بیماران مزمن اعصاب و روان و سالمندان پذیرش به صورت دائمی نگهداری میشوند.
۱۷۰ مرکز شبانه روزی نگهداری از معلولان وجود دارد
او یادآور شد: در استان تهران نزدیک به ۱۷۰ مرکز شبانه روزی نگهداری افراد معلولی که امکان نگهداری از آنها در خانواده ندارد در حال فعالیت است. برخی خانوادهها فرزندانی دارند که بیش از یک معلولیت مثل معلولیت ذهنی، اُتیسم و اختلال رفتاری داشته و خانواده به دلایل مختلف امکان نگهداری از این فرد را ندارد. خانواده با مراجعه به بهزیستی و تشکیل پرونده از بهزیستی درخواست میکند تا از این فرد معلول نگهداری شود. پس از بررسیهای لازم بر اساس نوع معلولیت و سن؛ افراد مذکور در مراکز دائم نگهداری میشوند.
پرداخت هزینه توسط بهزیستی بر اساس نوع و سطح معلولیت
رضایی متذکر شد: پرداخت هزینه توسط بهزیستی بر اساس نوع و سطح معلولیت پرداخت میشود. در حال حاضر هزینههای درمان بسیار بالا است و بهزیستی بر اساس اسناد و مدارکی که توسط معلولان ارائه میشود به آنها کمک هزینه و مستمری پرداخت میکند. هزینههای درمانی بر اساس مستندات و مدارک در صف پرداخت قرار گرفته و به معلولان پرداخت میشود. زمان ارائه مدارک تا زمان پرداخت هزینه به معلولان مورد رضایت نیست در صورت کمک دولت می توانیم خدمات بهتری ارائه دهیم.
رشته تحصیلی مرتبط، عدم اشتغال در دستگاههای دولتی برای مجوز مرکز توانبخشی نیاز است
او در پاسخ به اینکه چه کسانی میتوانند برای تاسیس مراکز روزانه آموزشی توانبخشی اقدام کنند؟ گفت: افراد متقاضی باید ویژگی های لازم را داشته باشند. رشته تحصیلی مرتبط، عدم اشتغال در دستگاههای دولتی برای مدیریت مناسب مراکز توانبخشی از ویژگیهای شخصی است و فضای فیزیکی مناسب برای ایجاد این مراکز و همچنین مجوز وزارت بهداشت و سازمان آتش نشانی از دیگر شرایطی است که برای موافقت با تاسیس مراکز توانبخشی مورد نیاز است.
افرادی که معلولیت شدید دارند حق ایاب و ذهاب دریافت میکنند
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی استان تهران در خصوص ارائه خدمات بهزیستی برای معلولانی که در حرکت مشکل دارند گفت: معمولا افرادی که معلولیت شدید دارند حق ایاب و ذهاب دریافت میکنند و خودروهای ون شهرداری هم در اختیار این معلولان است. اگرچه برای ارائه خدمات بیشتر تعداد خودروهای ون باید افزایش یابد.
مراکز مراقبت در منزل؛ به بیماران سالمند یا معلولان دارای معلولیت شدید خدمات میدهند
او درباره مراکز مراقبت در منزل گفت: این مراکز برای بیماران سالمند یا معلولین دارای معلولیت شدید تعریف شده است به عنوان مثال سالمندان یا معلولین ضایعه نخاعی که امکان حضور در مراکز درمان را ندارند و یا در تردد مشکل دارند توسط تیم سیار پزشکی بهزیستی متشکل از پرستار، روانشناس، پزشک، مددکار اجتماعی و فیزیوتراپ( در صورت نیاز) در منزل ویزیت میشوند. هنگام ویزیت هم مشکلات درمانی بیمار بررسی میشود . توصیهها و آموزشهای لازم به خانواده و فرد معلول داده میشود و بیمار در صورت نیاز بیمار به مراکز درمانی ارجاع میشود.
او افزود: بهزیستی قسمتی از هزینههای درمان معلولان را بر اساس مدارکی که ارائه میدهند، پرداخت میکند اگرچه در حد نیاز معلولان نیست.
بهزیستی به کمک خیرین برای کمک به معلولان نیاز دارد
رضایی با تقدیر از توجه عموم هموطنان در امور خیرخواهانه گفت: تهیه بسته های غذایی، کمک به ایتام و زنان بی سرپرست بسیار نیکو است اما افراد ضایعه نخاعی و بستر گرا هم نیازمند کمکهایی هستند. مردم بدانند این معلولان نیازهایی فوق العاده دارند. بیمار ضایعه نخاعی نیازمند پوشک مواج و سوند و لوازم جانبی آن است و در صورت عدم تامین آنها ممکن است جان خود را از دست بدهد. از هموطنان درخواست میکنم از طریق فضای مجازی یا مراجعه به بهزیستی تهران( خیابان ولی عصر(عج)- بالاتر از میرداماد- روبروی هلال احمر) و ادارات بهزیستی شهرستانها به بهزیستی در ارائه خدمات مناسب معلولان کمک کنند. سازمان بهزیستی تا سطحی میتواند به معلولان کمک کند اما برای کاهش دردهای معلولان نیازمند کمکهای خیرین هستیم.
مرکز خزانه تنها مرکز تخصصی آموزش و پشتیبانی از کمبینایان و نابینایان است
او درباره اقدامات معاونت توانبخشی بهزیستی به کمبینایان و نابینایان گفت: کمبینایان و نابینایان از معلولان خاص حوزه توانبخشی بوده و نیازمند خدمات توانبخشی و آموزشهای خاص هستند. مرکز خزانه تنها مرکز تخصصی آموزش و پشتیبانی از این معلولان است. در قانون باید اعتبارات بیشتری برای بهزیستی در نظر گرفته شود تا بتواند به این افراد کمک کند. بسیاری از نابینایان یا کمبینایان پس از فراگیری آموزشها توانسته اند در مدارس عادی و در کنار دانشآموزان عادی قرار بگیرند. تجهیزات مورد نیاز این معلوان بسیار گران است و ما نیازمند کمک خیرین هستیم تا خدمات بهتری به آنها ارائه دهیم. مناسبسازی اماکن عمومی مثل آسانسورها و معبرها میتواند کمک بزرگی برای این افراد باشد.