- آرشیو اخبار 1
- اجتماعی 2
ارث برادر مجرد چگونه تقسیم میشود؟
تقسیم ارث برادر اقدامی قانونی است که توسط ورثه شخص فوت شده و بعد از پرداخت دیون انجام خواهد شد.
به گزارش منیبان؛ نحوه تقسیم ارث برادر مجرد یکی از مباحث حقوق مدنی است. یکی از مباحثی که در علم حقوق مورد توجه قرار گرفته است، بحث مربوط به تقسیم ارث است. به عنوان نکته مقدماتی باید این نکته را مورد توجه قرار داد که قانونگذار ما در تعیین سهم ورثه شخص فوت شده، به فقه امامیه توجه داشته است. در حال حاضر تمام افرادی که تابع مذهب شیعه هستند، اگر قصد تقسیم اموال را به صورت قانونی داشته باشند، میتوانند از متن قانون تقسیم ارث برادر تصویب شده در ایران استفاده کنند.
قانون تقسیم ارث برادر
تاکنون دو متن قانونی به تصویب رسیده است که هر کدام از این قوانین، به میزان سهم ورثه و نحوه تقسیم اموال اشاره میکنند. این قوانین به شرح زیر هستند:
قانون امور حسبی مصوب ۱۳۱۹ شمسی
خوب است بدانید که ورثه میتوانند با توجه به توافقاتی که بین آنها شکل میگیرد، میزان سهم خود را تعیین کنند. به این نوع تقسیم، تقسیم ارث توافقی نیز گفته میشود. در مقابل استفاده از قانون نیز امکانپذیر است و معمولا شاهد هستیم که ورثه راه حل دوم را نسبت به راه حل اول ترجیح میدهند. به هر حال انتخاب هر یک از راههای اشاره شده، مانع از مراجعه به دادگاه خواهد شد. سپردن اقدامات به مراجع قضایی زمانبر است و حتی ممکن است سالها ورثه را درگیر تقسیم اموال کند. بنابراین توصیه میشود با تنظیم تقسیمنامه ارث، یکی از راههای اشاره شده را انتخاب کنید.
نحوه تقسیم ارث برادر مجرد
در ابتدای متن به این نکته اشاره کردیم که نحوه تقسیم ارث برادر مجرد با برادر متاهل متفاوت است. در صورت حضور همسر و فرزندان، ممکن است بخش بیشتری از اموال به آنها تعلق بگیرد. البته فرض حضور همسر و اولاد نیز در ادامه بررسی خواهد شد.
ابتدا ضروری است هر یک از طبقات ورثه را بررسی کنیم. مطابق متن ماده ۸۶۲ قانون مدنی ورثه در سه طبقه قرار میگیرند:
طبقه اول: شامل پدر و مادر و اولاد در درجه اول و همچنین نوهها در درجه دوم.
طبقه دوم: برادران و خواهران، جد و جده در درجه اول و فرزندان برادران و خواهران در درجه دوم.
طبقه سوم: عمو، عمه، خاله و دایی در درجه اول و فرزندان آنها در درجه دوم.
درصورتیکه حداقل یکی از وراث در طبقه یا طبقات بالاتر حضور داشته باشند، نوبت به طبقه یا طبقات پایینتر نمیرسد. همچنین در هر یک از طبقات، اگر درجات اول حضور داشته باشند، درجات دوم از اموال سهمی نخواهند داشت. البته در خصوص طبقه اول، اگر تمام اولاد قبل از متوفی فوت کرده باشند و تنها پدر و مادر و نوهها حضور داشته باشند، اموال بین اولیاء و نوهها تقسیم خواهد شد.
تقسیم ارث برادر متاهل
این فرض با نحوه تقسیم ارث برادر مجرد متفاوت است، در این مورد ممکن است دو مساله مطرح شود:
تقسیم ارث برادری که فرزند ندارد.
نحوه تقسیم ارث برادر در فرضی که اولاد حضور دارند.
به میزان سهم همسر در همین بند اشاره خواهیم کرد. به طور کلی اگر ورثه قصد داشته باشند تقسیم ارث برادر را به انجام رسانند، با فرض حضور هر یک از طبقات وراث، همسر از اموال سهم میبرد. با این وجود میزان سهم همسر با توجه به حضور یا عدم حضور اولاد متفاوت است. بنابراین میزان سهم شخص اشاره شده به شرح زیر خواهد بود:
اگر اولاد حضور داشته باشند، به میزان یک هشتم از اموال به همسر تعلق میگیرد.
در فرض تقسیم ارث برادری که فرزند ندارد، به میزان یک چهارم از اموال به همسر تعلق خواهد گرفت.