سرطان پس از بیماری‌های قلبی و عروقی دومین عامل مرگ‌و‌میر در جهان به شمار می‌رود.

به گزارش منیبان؛ عواملی که باعث سرطان می‌شوند مختلف هستند. تمامی سرطان‌ها نتیجه‌ پیدایش عیب یا جهش ژنتیک در سیستم DNA سلولی ما هستند. سلول‌های سرطانی رشد می‌کنند و با تشکیل تومور همچون ارتشی مخرب بدن ما را از پا درمی‌آورند.

عواملی که باعث سرطان می‌شوند، کدامند؟

پیشنهاد ویژه

بعضی سرطان‌ها عامل ژنتیکی دارند و از این رو از کنترل ما خارج‌اند. با این حال بسیاری دیگر از سرطان‌ها به عوامل محیطی، نوع تغذیه و یا مصرف برخی مواد خاص برمی‌گردند. تحقیقات تا کنون ارتباط معنادار مصرف شماری از این مواد با بروز سرطان‌ در بدن انسان‌ها را اثبات کرده است. در زیر نگاهی می‌اندازیم به شماری از این مواد:

شکر

دانشمندان در حال حاضر می‌دانند که مصرف بیش از حد شکر نه تنها می‌تواند عامل دیابت باشد، بلکه سلول‌ها را نیز تخریب می‌کند و ریسک سرطان را در فرد بالا می‌برد. مطالعات جدید نشان می‌دهند شکر عامل رشد توده‌های سرطانی است، چرا که این توده‌ها از شکر به عنوان تغذیه برای بزرگ شدن استفاده می‌کنند.

غذاهای آماده و فرآوری شده

هر غذایی که داخل پلاستیک پیچیده شده باشد، در مقیاس صنعتی تولید شود، تاریخ مصرف طولانی داشته باشد یا به صورت ساندویچی برای رفع سریع گرسنگی آماده شده باشد احتمال ابتلای فرد به سرطان را بالاتر می‌برد.

چای داغ

نوشیدن مایعات داغ، به اندازه‌ای که باعث سوختن زبان شود، از عوامل موثر در افزایش احتمال ابتلا به سرطان به شمار می‌رود. به تازگی یک تحقیق نشان داده است مردم شمال شرق ایران که روزانه دو فنجان چای داغ می‌نوشند ۹۰ درصد بیشتر نسبت به ایرانیانی که صبر می‌کنند تا چای‌شان سرد شود احتمال ابتلا به سرطان مری دارند.

دخانیات

هر چند شرکت‌های دخانیات برای سال‌ها کوشیده‌اند مضرات مصرف سیگار را کم نشان دهند، با این حال اکنون ثابت شده است که دود تنباکو شامل دستکم ۷۰ ماده‌ شیمیایی عامل سرطان است.

این خطر تنها مخصوص خود سیگاری‌ها نیست. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا (CDC) پیشتر اعلام کرده بود کسانی که در محل کار یا خانه در معرض دود سیگار هستند،۲۰ تا ۳۰ درصد بیشتر احتمال دارد که مبتلا به سرطان ریه شوند.

تابش مستقیم آفتاب به پوست

طبق آمار بنیاد سرطان پوست، افرادی که قبل از سن ۳۵ سالگی از صندلی‌های آفتاب‌گیر کنار ساحل استفاده می‌کنند خطر ابتلای خود به بیماری سرطان پوست را تا ۷۵ درصد بالا می‌برند.

کار پیوسته با مواد شیمیایی سرطان‌زا

کارگرانی که با آلومینیوم سرو کار دارند، نقاش‌های ساختمانی، آرایشگرها، افراد شاغل در سالن‌های کاشت ناخن و زیبایی نیز به دلیل سر و کار داشتن با مواد شیمیای سرطان‌زا مستعد ابتلا به سرطان هستند.

کار شبانه

مرکز بین‌المللی مطالعه سرطان می‌گوید کار شبانه احتمالا به دلیل برهم زدن نظم خواب بدن، ریسک ابتلا به سرطان را در فرد افزایش می‌دهد.

نوشیدن آب آلوده به آرسنیک

از آنجا که پوسته زمین حاوی ماده سمی آرسنیک است، بسیاری از آب‌های زیرزمینی به درجات کم یا زیاد آلوده به این ماده هستند.

گوشت کبابی باربی‌کیو

این درست است که تهیه کردن گوشت گوسفند، مرغ و ماهی روی آتش مزه دلپذیری به آن‌ها می‌دهد، با این حال این روش پخت خطراتی را نیز دربر دارد.

بنابر اعلام نهاد ملی سرطان در آمریکا زمانی که این گوشت‌ها روی ذغال پخته می‌شوند، روغن و چربی خروجی از آن‌ها روی آتش می‌ریزد. تحقیقات نشان داده است که استنشاق دود و شعله حاصل از سوختن این روغن‌ها احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.

دانشمندان اعتقاد ندارند که این مواد صددرصد عامل سرطان باشند، اما می‌گویند آن‌ها DNA را به نحوی تغییر می‌دهند که ریسک ابتلا به سرطان بالا رود.

الکل

یک تحقیق روی ۶۰۰ هزار نفر مصرف‌کننده الکل در ۱۹ کشور دنیا نشان داد نوشیدن الکل با ابتلا به انواع سرطان‌های دستگاه گوارشی ارتباط دارد.

دود اگزوز

بنابر اعلام آژانس بین‌المللی مطالعات سرطان، در دود خروجی از اگزوز خودروها بیش از ۳۰ نوع ماده سرطان‌زا دیده می‌شود.

دیگر موارد خطرساز برای سلامتی

    ماهی نمک سود (به دلیل میزان بالای نیترات و نیتریت و صدمه به بافت DNA)

    هات‌داگ، سوسیس‌ بیکن و گوشت‌های فرآوری شده (به دلیل نحوه تولید، نمک‌اندود یا دودی کردن)

    آفت‌کش‌های مزارع (که کشاورزان برای زمین‌های زراعی استفاده می‌کنند)

    گرد و خاک ذرات حاصل از برش چوب در کارگاه‌های نجاری (که باعث افزایش ابتلا به سرطان سینوس می‌شوند)

    چاقی مفرط، قرص‌های ضدبارداری (که اگر برای طولانی مدت استفاده شوند ریسک سرطان پستان را افزایش می‌دهند)

    ایمپلنت پستان (به جهت ورود شی خارجی سیلیکونی به بدن)

    آلودگی هوا (به دلیل استنشاق ذرات معلق سمی)

کدخبر: 122200 تاریخ انتشار