- آرشیو اخبار 1
- اجتماعی 2
حقوقی زنان ناشزه از آن محروم هستند
درصورتیکه زنی بدون داشتن عذرموجه، نظیر وجود خطر جانی، مالی یا شرافتی ناشی از زندگی با مرد یا سایر مصادیق عسروحرج از تمکین عام و خاص همسر خود خودداری کند، به او ناشزه گفته خواهد شد.
به گزارش منیبان؛ حقوق زنان ناشزه یکی از مواردی است که در دادگاههای امروز بسیار دیده میشود. آثار نشوز زن چیست؟ این پرسش اغلب مردانی است که همسران آنها تمکین عام یا خاص نمیکنند یا از سوی زنانی مطرح میگردد که بهموجب حکم دادگاه، محکوم به تمکین شدهاند، بااینحال، از حکم اطاعت نکردهاند.
محدودیتهای زن ناشزه
محدودیتهای زن ناشزه، یکی از مهمترین مواردی است که زنانی که بدون داشتن عذر موجه، از تمکین عام یا خاص همسر خود خودداری میکنند، باید از آن مطلع باشند که در این بخش، قصد داریم با درنظرگرفتن قانون این محدودیتها را توضیح دهیم که عبارتاند از:
عدم پرداخت نفقه به وی توسط شوهر و عدم امکان درخواست صدور حکم طلاق، به علت عسروحرج ناشی از نپرداختن نفقه، توسط همسر.
عدم امکان ازدواج مجدد زن با مردی دیگر، تا مادامی که او از همسر قبلی خود متارکه نکرده و عده خود را سپری ننموده است؛ بدون جاریشدن صیغه طلاق حتی اگر زن از شوهر سالها جدا زندگی کند، همچنان امکان ازدواج مجدد را نخواهد داشت.
روبروشدن با مسئله ازدواج مجدد همسر، بدون نیاز به اذن او و صرفاً با اذن دادگاه و ازدستدادن امکان درخواست صدور حکم طلاق، به علت عسروحرج ناشی از ازدواج همسر بدون اذن زن اول.
مواجهشدن با ممنوعیت خروج از کشور؛ چراکه بر اساس قانون، زنان متأهل در خروج از کشور نیازمند اذن و رضایت همسر خود هستند.
تمکین خاص
پس از توضیح درباره جزئیات تمکین عام و خاص، شرایط ناشزه بودن زن را بهاختصار توضیح میدهیم.
زن بدون داشتن عذر موجه از سکونت در منزلی که توسط شوهر تعیینشده خودداری میکند.
زن وظایف و تکالیفی را که قانون بر عهده او قرار داده، انجام نمیدهد.
زن بدون رضایت شوهر به شغلی اشتغال دارد که مخالف مصالح خانوادگی او یا حیثیت خود زن است.
زن بدون داشتن عذر موجه و عدم وجود موارد مجاز عدم تمکین، از برقراری ارتباط جنسی با همسر خود در حدود متعارف خودداری میکند.
نفقه زن ناشزه
پیش از این اشاره کردیم که ناشزه بودن زن تأثیرات مهمی در حقوق مالی او میگذارد. نفقه بخشی از حق مالی یک زن در ازدواج است که تحت تأثیر ناشزه بودن او قرار میگیرد. در صورت اثبات ناشزه بودن زن توسط قانون و صدور رأی دادگاه مبنی بر نشازه بودن زن، به او نفقه تعلق نخواهد گرفت. در ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی به این نکته اشاره شده که زن ناشزه حقی بر دریافت نفقه نخواهد داشت.
مهریه زن ناشزه
حق زن برای دریافت مهریه برخلاف نفقه تحت تأثیر ناشزه بودن زن قرار نمیگیرد. طبق قانون ۱۰۸۳ بلافاصله پس از جاری شدن عقد، زن مالک مهریه میشود. پس از آن زن میتواند هرگونه تصرفی در مهریه داشته باشد. بنابراین یکی از حقوق زنان ناشزه مهریه است.