دولت، استعفا! استعفا! هلال احمر، استعفا، استعفا! اینها خلاصه مهمترین شعارهای ده ها هزار تماشاچی مسابقات فوتبال ترکیه در روزهای اخیر است که باعث شده عملاً یک جنجال سیاسی بزرگ به راه بیفتد و کار به جایی برسد که سلیمان سویلو وزیر کشور ترکیه، باشگاه مشهور فوتبال بشیکتاش را به اقدام علیه امنیت ملی متهم کند.

به گزارش منیبان، دولت، استعفا! استعفا! هلال احمر، استعفا، استعفا! اینها خلاصه مهمترین شعارهای ده ها هزار تماشاچی مسابقات فوتبال ترکیه در روزهای اخیر است که باعث شده عملاً یک جنجال سیاسی بزرگ به راه بیفتد و کار به جایی برسد که سلیمان سویلو وزیر کشور ترکیه، باشگاه مشهور فوتبال بشیکتاش را به اقدام علیه امنیت ملی متهم کند.

ده ها هزار طرفدار بشیکتاش، در حالی بازیکنان خود را تشویق کردند که هزاران عروسک را برای کمک به کودکان مناطق زلزله زده ترکیه به گوشه های چمن پرتاب کردند و سپس شعار استعفا، استعفا سر دادند. حالا چند روزی است که منتقدین خواهان استعفای رئیس هلال احمر ترکیه هستند و دولت و حزب عدالت و توسعه را به ناتوانی در مدیریت عملیات امدادرسانی متهم می کنند، اما اردوغان با زبانی بسیار تند پاسخ می دهد.

پیشنهاد ویژه

سلیمان سویلو وزیر کشور حاشیه دار کابینه اردوغان که بارها به حمایت از مافیا متهم شده، به تندی هواداران بشیکتاش را تهدید کرد. او اعلام کرد که فریاد استعفا استعفا در استادیوم های ورزشی، یک توطئه بزرگ با هدایت قدرت های خارجی به منظور ضربه زدن به ترکیه است.

دولت باغچلی رهبر حزب حامی اردوغان نیز خواهان اعمال مجازات سنگینی برای این باشگاه شد. درخواست او خیلی زود پذیرفته شد و حالا قرار است برای مدتی نامعلوم، بشیکتاش بدون هوادار و مشوق به زمین بازی برود.

دولت باغچلی، همچنین با انتشار بیانیه ای تند از عضویت در باشگاه بشیکتاش استعفا داد. دُز تند بودن سخنان باغچلی در این بیانیه به حدی بود که حتی روزنامه ینی شفق از روزنامه های تحت امر حزب عدالت و توسعه نیز آن را زیر سوال برد و اعلام کرد: کاش دولت بیگ فقط استعفا می کرد و چنین بیانیه ای منتشر نمی شد.

اما دلیل این همه خشم و واکنش تند اردوغان و باغچلی چیست؟ پاسخ روشن است. ترکیه در آستانه یکی از مهم ترین و حساس ترین انتخابات دهه های اخیر قرار گرفته و مخالفین اردوغان امیدوارند که با تاکید مکرر به ناتوانی و ناکارآمدی دولت و هلال احمر، اردوغان را به خانه بفرستند و خودشان قدرت را در دست بگیرند.

انتقادات از ناتوانی "کرم کنک" رئیس جمعیت هلال احمر ترکیه بالا گرفته و همه معتقدند که او در زمان طلایی 48 ساعت نخست وقوع زلزله، کار خاصی برای کمک به مردم انجام نداده است. اما وقتی که از هر سوی ترکیه فریاد استعفا استعفا بلند شد، اردوغان در یک سخنرانی، در پاسخ به منتقدین و مخالفین، به راحتی از واژگان بیشرف، بی ناموس و حتی از آن بدتر استفاده کرد!

به همین دلیل، علی باباجان رهبر حزب جهش و دموکراسی که به عنوان یکی از مخالفین جدی اردوغان به همه شهرهای زلزله زده سفر کرده، در یک سخنرانی عمومی، از رسانه ها خواهش کرد، هنگام پخش سخنرانی های رئیس جمهور ترکیه و شریک سیاسی او دولت باغچلی، علامت 18+ را در بالای صفحه تلویزیون قرار دهند.

باباجان اعلام کرده که فحش های رکیک رئیس جمهور ترکیه، تاثیر مخربی بر تربیت و اخلاق کودکان ترکیه می گذارد و جوانان نیز باید با احتیاط به او گوش دهند. البته این فقط اردوغان نیست که خیلی تند صحبت می کند. شریک او دولت باغچلی، رهبر سالمند حزب راست افراطی حرکت ملی نیز، آشکارا فحاشی می کند و بر سر مردم داد می زند.

"کرم کِنِک" رئیس جمعیت هلال احمر، طی روزهای گذشته، هدف انتقادات گسترده قرار گرفته است. از حقوق نجومی او و خودروهای بسیار شیک و گرانقیمتش گرفته تا انتصاب فرزندش در پست معاونت هلال احمر و بسیاری ماجراهای دیگر.

در بیان نکات منفی در مورد علکرد رئیس هلال احمر ترکیه، دو نکته، بیش از دیگر موضوعات، خشم مردم  و فعالان سیاسی را برانگیخت: اول این که کرم کنک در یک برنامه تلویزیونی، اعلام کرد که زلزله زدگان نباید گدابازی در بیاورند. دوم این که در اقدامی عجیب، او هزاران چادر را به فروش رساند! یعنی چادرهایی را که با بودجه دولتی و مردمی هلال احمر تولید شده بود، با دریافت پول نقد به نهادهای مدنی و انجمن های بشردوستانه فروخت، تا آنان چادر را به دست مردم برسانند!

حالا همه می پرسند: اگر هلال احمر چادر تولید کرده، چرا باید در ازای آن پول بگیرد؟ چرا باید چادر را با واسطه به دست مردم برساند. وقتی که این انتقادات بالا گرفت، رئیس هلال احمر قضیه، اصل قضیه را انکار کرد. اما پس از چند ساعت گفت: ظاهراً همکاران او از سر ناشی گری چنین اقدامی انجام داده بودند و شخصاً از این مساله بی خبر بوده است!

گارو پایلان از نمایندگان پارلمان ترکیه، دریافت 5 هزار لیره در قبال تحویل هر 1 عدد چادر به نهادهای مدنی را مصداق خیانت و بیشرفی دانست و اعلام کرد که چنین ننگی در تاریخ ترکیه بی سابقه بوده است.

اردوغان باز هم عملیات تبلیغاتی و حزبی خود را کلید زده و حتی در شهرهای زلزله زده نیز برای مردم سخنرانی انتخاباتی می کند و از آنها می خواهد دوباره به حزب عدالت و توسعه رای دهند.

مانند ادوار گذشته، باز هم یک نوجوان رای اولی، مثلاً به طور تصادفی و ناگهانی درخواست می کند، حرف بزند. نمایش حزبی انجام می شود و میکروفون به دست او داده می شود. اما همه چیز آن قدر حزبی و سازماندهی شده و تنظیم شده که بسیار کمیک به نظر می رسد. جوان رای اولی اعلام می کند که خواهان فهم نکاتی در مورد وضعیت سالیان جوانی اردوغان است. دوربین تنها برای چند ثانیه روی اردوغان زوم می کند. چرا که دست او هنگام پاسخ دادن، آشکارا می لرزد و میکروفون به شدت تکان می خورد. اردوغان با صدایی ضعیف، صورت و چشمانی خسته و حزن و اندوه پاسخ می دهد.

اما باز هم به مخالفین می تازد و می گوید: از شما عاجزانه تقاضای می کنم، دوباره به ما رای دهید و نگذارید این کشور به دست «اینها» بیفتد. جوان رای اولی هم دعا می کند که خداوند متعال سایه اردوغان را بر سر ترکیه نگه دارد و کشور را از دست نااهلان، محفوظ نگه دارد!

این یک بازی آشنا و قدیمی در اغلب سخنرانی های استانی اردوغان است. با این تفاوت که حالا اردوغان، حین صحبت کردن، بسیار ضعیف بی حال است و عکاس ها و تصویربرداران، اجازه ندارند که روی صورت او زوم کنند.

در پایان باید گفت، زلزله نیز پس از بحران اقتصادی سال 2022 میلادی، به نیشتر دیگری برای تضعیف حزب عدالت و توسعه تبدیل شده و حالا  سران 6 حزب مخالف اردوغان، برای پیروزی در انتخابات آتی امتیازات بیشتری در اختیار دارند و نارضایتی گسترده از انتصابات سیاسی و فاقد تخصص و کارایی در هلال احمر و وزارت کشور، برای دولت اردوغان تبدیل به پاشنه آشیل شده است./ تسنیم

کدخبر: 142251 تاریخ انتشار