- آرشیو اخبار 1
- اقتصادی 2
هر آنچه درباره انواع بیمه خودرو و موتورسیکلت نمیدانید
وسایل نقلیه موتوری که در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرند به دو دسته کلی، خودرو و موتورسیکلت تقسیم میشوند.
به گزارش منیبان؛ هرچند که ما خودروهای مختلفی داریم که از لحاظ پوششهای بیمه تفاوتهایی با یکدیگر خواهند داشت اما این مطلب به صورت اختصاصی به انواع بیمه خودرو و موتورسیکلت اختصاص پیدا کرده است. در مورد وسایل نقلیه موتوری دو نوع بیمه تعریف شده که شامل بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه است. در این میان، بیمه شخص ثالث به عنوان بیمه اجباری از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی تعیین شده است.
در نتیجه اگر خودرو یا موتورسیکلتی فاقد بیمه شخص ثالث باشد، علاوهبر جریمه نقدی و اعمال نمره منفی به پارکینگ منتقل خواهد شد. بنابراین اگر برای تمدید بیمه شخص ثالث خودروی خود در موعد مقرر اقدام نکنید علاوهبر پرداخت جرایم رانندگی و هزینه پارکینگ باید جریمه دیرکرد را نیز پرداخت کنید. با یک برآورد کلی میتوان نتیجه گرفت که دریافت بیمه شخص ثالث خودرو یا بیمه شخص ثالث موتور، هزینه کمتری برای شما در پی خواهد داشت. در ادامه به بررسی بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه خودرو و موتور میپردازیم به این ترتیب با توجه به نوع وسیله نقلیه موتوری خود میتوانید بیمه مناسب را انتخاب و خریداری کنید.
معرفی انواع بیمه خودرو
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، بیمه خودرو به صورت کلی شامل بیمه شخص ثالث خودرو و بیمه بدنه خودرو است که در ادامه به بررسی پوششهای این دو نوع بیمه می پردازیم.
بیمه شخص ثالث خودرو
یکی از دلایل مهم پرفروش بودن آن اجباری بودن بیمه شخص ثالث است. این رشته بیمه تنها بیمهایست که داشتن آن برای دارندگان خودرو الزامی است. در این بیمه منظور از شخص ثالث هر فردی به غیر از راننده است که در سانحه یا تصادف دچار خسارت جانی یا مالی میگردد. سقف پوشش جانی این بیمه به اندازه دیه در ماه حرام همان سال است. این مبلغ ثابت بوده و توسط فرد بیمهگزار یا بیمهشوند نمیتواند کمتر یا بیشتر انتخاب شود. سقف پوشش مالی نیز مقدار حداقلی دارد که نمیتواند کمتر از آن باشد اما بنا به درخواست بیمهگزار و پرداخت حق بیمه متناسب، میتواند تا مبالغ بالاتر انتخاب گردد.به بیان دیگر
بیمه شخص ثالث، بیمه ای اجباری برای تمام دارندگان وسایل نقلیه زمینی در برابر خسارات جانی و مالی وارد شده به اشخاص ثالث است.در بیمه شخص ثالث، مالک وسیله نقلیه شخص اول به شمار می آید(که در اکثر بیمهنامه ها تحت عنوان بیمهگزار شناخته می شود)، شخص ثانی شرکت بیمه است که متعهد به جبران هزینه ها طبق قرارداد است (که در بیمه نامه با عنوان بیمهگر درج می شود) و در نهایت شخص ثالث فرد زیان دیده در حوادث رانندگی است (که منظور غیر از راننده مقصر است).
بیمه موتور
بیمه شخص ثالث خودرو، خسارات جانی و مالی اشخاص ثالث در جریان تصادف را پرداخت میکند.
تمامی اشخاصی که در یک حادثه تصادف، زیان مالی و جانی می بینند، تحت پوشش بیمه شخص ثالث قرار گرفته و این بیمه هزینه های مربوط به درمان، فوت و خسارات وارد شده به اموال را جبران می کند. در این گونه اتفاقات، راننده مقصر هم می تواند از مزایای بیمه حوادث راننده که شاخه ای جدید از بیمه شخص ثالث به شمار می آید استفاده کند. از آنجا که این بیمه خودرو، از الزام قانونی برخوردار است و پلیس با رانندگان فاقد آن برخورد می کند.
بیمه بدنه خودرو
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، بیمه شخص ثالث خودرو تنها خسارات مالی و جانی وارده به شخص ثالث در حادثه رانندگی را جبران خواهد کرد. بنابراین اگر راننده خاطی مایل به دریافت خسارت مالی وارده به خودروی خود باشد، باید برای دریافت بیمه بدنه خودرو اقدام کند. بیمه بدنه خودرو به صورت کلی به دو بخش پوششهای اصلی و پوششهای الحاقی تقسیم میشود. اگر برای دریافت بیمه بدنه خودرو اقدام کنید در ابتدای امر پوشش اصلی بیمه بدنه خودرو ارائه خواهد شد. در صورت تمایل میتوانید با پرداخت هزینه اضافی، پوششهای الحاقی را نیز دریافت کنید.
پوششهای اصلی بیمه بدنه خودرو
بیمه بدنه خسارت مالی خودروی مقصر را می پردازد.
- سرقت کلی خودرو
- خسارات ناشی از نجات سرنشینان یا انتقال آن به تعمیرگاه
- خسارات رخ دادن حادثه برای خودرو
- خسارات حوادثی چون آتشسوزی، انفجار و صاعقه
- خسارات لاستیک، باطری و چرخهای خودرو
پوششهای الحاقی بیمه بدنه خودرو
خطرات زیر تحت پوشش اصلی بیمه بدنه ماشین نیستند؛ ولی بیمه گزاران با پرداخت مبلغ اضافی حقبیمه از پوششهای اضافی (خطرات فرعی) این بیمهنامه بهرهمند میشوند:
• دزدی در جای لوازم خودرو از قبیل رادیو پخش ، رینگ ، لاستیک ، آینه ها و سایر لوازم خودرو
• شکستن شیشه به علتی غیر از خطرات اصلی
• غرامت عدم استفاده از خودرو درهنگام تعمیرات
• حوادث طبیعی شامل سیل، زلزله، آتشفشان
• حوادث ناشی از پاشیدن مواد شیمیایی نظیر اسید و رنگ
معرفی انواع بیمه موتور
موتورسیکلت نیز مانند خودرو بهعنوان یک وسیله نقلیه موتوری دارای دو نوع بیمه (بیمه شخص ثالث موتور و بیمه بدنه موتور) خواهد بود. با توجه به اینکه ریسک بروز حادثه با موتورسیکلت بیشتر از ریسک بروز حادثه با خودرو است، بنابراین نوع و میزان پوششهای بیمه شخص ثالث موتور و بیمه بدنه موتور با بیمه خودرو متفاوت خواهد بود. شرکتهای بیمهگر دو نوع بیمه را برای راکبان موتورسیکلت ارائه میدهند که شامل بیمه بدنه موتور سیکلت و بیمه شخص ثالث موتور سیکلت است.
بیمه موتور سیکلت
بیمه موتورسیکلت برای رانندگی ایمن با موتور الزامی است.
پوششهای بیمه شخص ثالث موتور
در مورد بیمه شخص ثالث موتور علاوهبر خسارات مالی و جانی وارده به شخص ثالث، خسارات جانی وارده به راننده مقصر نیز پرداخت خواهد شد. بنابراین میتوان پوششهای بیمه شخص ثالث موتور را به سه دسته اصلی تقسیم کرد.
• خسارت مالی به اشخاص ثالث: بیمهگر خسارت مالی وارده به شخص ثالث( شخص غیر از راننده مقصر) را مطابق پوشش های بیمهنامه شخص ثالث موتورسیکلت می پردازد.
• خسارتهای جانی اشخاص ثالث : بیمه گر خسارت جانی شامل فوت و نقص عضو وارده به شخص ثالث را مطابق توافق های بیمهشخص ثالث می پردازد.
• خسارت جانی راننده مقصر: اگر راننده موتورسیکلت طی حادثه خسارت جانی ببیند، بیمه نامه شخص ثالث موتورسیکلت غرامت او را پرداخت می کند.
بیمه بدنه موتور
بیمه بدنه موتورسیکلت خسارت وارده ناشی از مواردی چون آتشسوزی موتورسیکلت، برخورد صاعقه به آن، انفجار موتورسیکلت، برخورد و تصادف موتورسیکلت به یک جسم متحرک یا ثابت را پرداخت خواهد کرد.
بهترین روش برای خرید ارزانترین بیمه خودرو و موتور
در این مقاله با انواع بیمههای خودرو (شامل بیمه شخص ثالث خودرو و بیمه بدنه خودرو) و همچنین انواع بیمههای موتور (شامل بیمه شخص ثالث موتور و بیمه بدنه موتور) آشنا شدید. با توجه به نوع خساراتی که در یک حادثه رانندگی توسط هر کدام از این نوع بیمهها پوشش داده میشوند میتوانید با توجه به نوع وسیله نقلیه موتوری خود، یکی از انواع بیمههای ذکر شده را انتخاب کنید.