سال گذشته میلادی پس از طرح کاهش تولید نفت به رهبری ریاض در اوپک پلاس به عنوان اقدامی که به روسیه سود می‌رساند، دولت واشنگتن قول داد که در وضعیت روابطش با ریاض تجدید نظر کند. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا حتی تهدید به اعمال"تبعات" علیه پادشاهی عربستان کرد؛ سیگنالی از اینکه چندین سال رابطه صمیمی بین دو کشور در آستانه تنزل یافتن قرار گرفته است.

به گزارش منیبان، نشریه پولیتیکو در گزارشی درباره رویکرد دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در قبال روابط با عربستان نوشته است: «سال گذشته میلادی پس از طرح کاهش تولید نفت به رهبری ریاض در اوپک پلاس به عنوان اقدامی که به روسیه سود می‌رساند، دولت واشنگتن قول داد که در وضعیت روابطش با ریاض تجدید نظر کند. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا حتی تهدید به اعمال"تبعات" علیه پادشاهی عربستان کرد؛ سیگنالی از اینکه چندین سال رابطه صمیمی بین دو کشور در آستانه تنزل یافتن قرار گرفته است.

چند ماه بعد از آن اما خبری از هیچ عواقب و تغییری نبود. ویلیام برنز، مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا سیا، حتی اخیرا در راستای تاکید مجدد بر پیوندهای اطلاعاتی نزدیک بین واشنگتن و ریاض، بدون اعلام قبلی به عربستان سفر کرد.

پیشنهاد ویژه

طبق اعلام چندین مقام آمریکایی که روزنامه Natsec Daily با آنها صحبت کرد، دلیل این وضعیت این است که دولت آمریکا هرگز در واقع یک تجدید نظر رسمی در روابط با عربستان انجام نداده است. در جریان فرآیند عادی سیاست گذاری بحث‌های بین سازمانی بی شمار و گفتگوهای دیپلماتیک حساسی صورت گرفت. فرآیند ارزیابی مجدد در روابط با عربستان نه تنها شروعی قاطع نداشت بلکه به هیچ پایانی نیز نینجامید و حالا صرفا در سطح یک گفتگوی مداوم مبهم است.

این استدلال می‌تواند توضیح دهد که چرا جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا به طور مداوم می‌گوید دولت سندی در شرح جزئیات نتایج یک چنین تجدیدنظری ارائه نمی‌کند، چون چنین سندی وجود ندارد. بر خلاف زمانی که بایدن نتایج تجدید نظر در سیاست مربوط به یمن را بیان کرد، یا زمانی که کاخ سفید یک گفتگوی در پس زمینه در مورد سیاست جدید کره شمالی ترتیب داد، چنین اتفاقی قرار نیست برای فرآیند تجدید نظری واقعی در قبال عربستان سعودی صورت بگیرد.

از سوی دیگر اشتهای بایدن برای سرزنش‌هایی که از قبل مورد بررسی قرار می‌داد از بین رفته است، چون که عربستان دارد خوب بازی می‌کند. قیمت بنزین نسبت به اوجش در تابستان گذشته حدود 1.50 دلار کاهش یافته است. آتش بس در یمن یک سال به طول انجامید. ریاض 37 میلیارد دلار برای هواپیماهای بوئینگ پرداخت می‌کند. و این کشور پادشاهی در ماه فوریه 400 میلیون دلار کمک بشردوستانه برای اوکراین اعلام کرد. پس چرا حالا برای عربستانی که دارد منافع امنیت ملی آمریکا را برآورده می‌کند مجازات اعلام شود؟

یک دستیار جمهوریخواه کنگره که نامش را فاش نکرد به Natsec Daily گفت: این تجدید نظر در روابط بدون جنجال زیاد انجام شد زیرا یک تجدیدنظر "سیاسی" بود.

به عبارت دیگر دولت آمریکا گفت قصد دارد روابطش با عربستان را کنکاش کند چون واشنگتن از بابت تصمیم اوپک پلاس شرمسار شد.

با این حال برخی از مقامات می‌گویند عواقبی هم در کار بوده است. آنها در این زمینه به مخالفت باب منندز، سناتور دموکرات رئیس کمیته روابط خارجی سنا با ادامه فروش هر چه بیشتر اسلحه و همکاری‌های امنیتی با ریاض اشاره می‌کنند. این سناتور گفت اگر عربستان موضع خود را در قبال جنگ در اوکراین تغییر دهد او هم در موضعش تجدید نظر می‌کند. مقامات تاکید دارند، همین صحبت ممکن است دلیل وعده عربستان برای دادن میلیون‌ها دلار کمک بشردوستانه باشد.

هیچ یک از این موارد اما منتقدان وضعیت روابط آمریکا و عربستان را که نگران ادامه روند نیشگون‌های ریاض همچون اعلامیه اوپک پلاس، گرم شدن روابطش با چین و قتل جمال خاشقجی علیه واشنگتن هستند راضی نخواهد کرد.

کریس مورفی، سناتور دموکرات منتقد عربستان که رئیس کمیته فرعی خاورمیانه در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا است، گفت: "اگر این پیامی باشد که آنها دارند برای ما می‌فرستند، فکر می‌کنم باید به آن گوش کنیم."

اما این قانونگذار ادامه داد: "اجماع در واشنگتن تغییری نخواهد کرد: آمریکا و عربستان سعودی بدون توجه به عملکرد عربستان و صرف نظر از تغییرات باید همچنان بسیار هم‌پیمان باشند تا به این ترتیب ضرورت این میزان درگیر بودن آمریکا در خاورمیانه کم شود."»/ ایسنا

کدخبر: 149109 تاریخ انتشار