- آرشیو اخبار 1
- بین الملل 2
برخلاف آمریکا؛ اروپا دلگرمی داد
رئیس دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که «تایوان اهمیت زیادی از نظر اقتصادی و استراتژیک برای اروپا دارد.»
به گزارش منیبان، جوزپ بورل، رئیس دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که «تایوان اهمیت زیادی از نظر اقتصادی و استراتژیک برای اروپا دارد.»
به گزارش ایسنا، به نقل از یورو نیوز، سخنان نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حالیست که کمتر از ده روز گذشته، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در بازگشت از چین اعلام کرد که «سیاستهای اتحادیه اروپا درباره تایوان باید کاملا مستقل از تنشها میان آمریکا و چین باشد.» سخنانی که با واکنشهای تند مقامات تایوانی مواجه شد. آنها میگویند پکن در تدارک یک حمله و تصرف کامل جزیره تایوان است.
جوزپ بورل که برای شرکت در جلسهای در پارلمان اروپا به استراسبورگ رفته بود به خبرنگاران گفت که «تایوان برای اروپا اهمیت حیاتی دارد.»
دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا با اشاره به تنگه تایوان اعلام کرد که «این تنگه استراتژیکترین منطقه دریایی جهان، به ویژه برای تجارت است.»
بورل همچنین تاکید کرد که اتحادیه اروپا از لحاظ اخلاقی با هرگونه «اقدام نظامی علیه تایوان مخالف است.»
بورل با تاکید بر «صنعتی بودن تایوان» گفت که «هرگونه تهدید و اقدام نظامی علیه تایوان پیامدهای استراتژیک جدی برای اتحادیه اروپا خواهد داشت.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جلسه عمومی پارلمان اروپا با موضوع بررسی روابط اتحادیه و چین همچنین گفت که بدون مشارکت و همکاری چین، هیچ راه حلی برای حل مشکلات جهانی متصور نیست.
بورل، چین را ابرقدرتی در حال رشد خواند و گفت: «ما بر تهاجم نظامی روسیه به اوکراین خیلی متمرکز هستیم اما مشکل سیاسی دیگری نیز که ابعاد وسیعش را بر ما نمایان کرده چین است. اما چین، روسیه نیست. چین یک ابرقدرت است. ابرقدرتی در حال رشد که همهجای دنیا حضور دارد و تاثیرش قابل توجه است.»
بورل با اشاره به افزایش نفوذ روز افزون چین در جهان و به ویژه بر کشورهای نوظهور و درحال توسعه گفت: «وزن سیاسی این کشور در حال افزایش و جذابیتش برای کشورهای جنوب جهانی انکار ناپذیر است. برای مثال چین به سرمایهگذار اصلی اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا تبدیل شده و جای ما را گرفته است. به نظر میرسد چین از پیش روندی را برای پیشگیری از تاثیر تحریمهای احتمالی آغاز کرده است. این کشور شروع به تهدیدزدایی کرده است. آنچه که ما دربارهاش صحبت میکنیم، آنها انجامش میدهند.»
جوزپ بورل که در مقر پارلمان اروپا در استراسبورگ سخنرانی میکرد با اشاره به موضع رقابتی اتحادیه اروپا در قبال چین به قانونگذاران گفت: «هرچند ما بیشتر و بیشتر در حال و هوای رقابت هستیم، اما نباید گفتگو با چین را متوقف کنیم. ما نباید همکاری با چین در حل مشکلات جهانی را تنها به این دلیل که چین دموکراتیک نیست، نفی کنیم.»
وی همچنین نقش چین را در حل و فصل جنگ اوکراین را به عنوان یکی از متحدان اصلی پوتین بسزا دانست.
بورل بدهی کشورهای نوظهور و تغییرات اقلیمی را دو مشکل اساسی کنونی جهان عنوان کرد و گفت: «در مورد بدهی کشورهای نوظهور، بیش از ۴۰ کشور غرق در بدهی هستند. تغییرات اقلیمی زندگی میلیاردها نفر را تحتالشعاع قرار میدهد و این ما را بیش از همیشه مجبور میکند تا با هم کار کنیم. چین نه تنها بیش از مجموع سایر کشورهای جهان زغال سنگ میسوزاند بلکه بزرگترین طلبکار کشورهای نوظهور نیز است. پس از نقطهنظر بدهیها یا تغییرات اقلیمی هیچ راه حلی برای این مشکلات بدون مشارکت و همکاری چین وجود ندارد.»
این دیپلمات ارشد اروپایی با طرح لزوم اتخاذ موضع مشترک توسط کشورهای اروپایی در قبال حل و فصل تنشها میان چین و تایوان گفت: «اگر ما میخواهیم یک قدرت ژئوپولیتیک باشیم و آن را ابراز میکنیم، ما باید در همهجای جهان حضور داشته باشیم تا بتوانیم مواضع خود را مجددا قوام بخشیم، از منافعمان دفاع کنیم و با پرهیز از هرج و مرج همه را به آرامش دعوت کنیم. و به همین دلیل بهترین راه حل بازگشت به وضعیت پیشین است. تایوان بدون شک بخشی از قلمرو ژئواستراتژیک ما برای تضمین صلح و دفاع از منافعمان بدون افزودن هیزم به آتش تنش منطقه است. من اطمینان دارم که همه کشورهای اروپایی هم در این موضع متفقالقولند.»
پیشتر اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا در همین جلسه بر نقش چین در پایان دادن به جنگ اوکراین تاکید کرد و گفت: «داشتن ارزیابی روشن از اقدامات و سوگیری حزب کمونیست چین، در واقع رابطه این حزب با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و نگرش آن نسبت به جنگ اوکراین را شامل میشود. این ارزیابی پیشنیاز گفتگوهای امروز است.»
فون درلاین با تاکید بر نیاز اتحادیه اروپا به تدوین «رویکرد متمایز» خود در قبال چین گفت: «برقراری توازن مجدد در روابطمان بر پایه شفافیت، پیشبینی پذیری و عمل متقابل یک نیاز مبرم است.»
رئیس کمیسیون اروپا گفت که وضعیت بینالمللی و اقتصادی چین و منافع اتحادیه اروپا «بر اهمیت مدیریت روابط با چین بیش از پیش میافزاید. جدایی نه تنها برای اروپا با دوام نیست بلکه مطلوب و یا حتی کاربردی هم نیست.»
فون درلاین با تاکید بر تهدیدها و فرصتها در تعامل اتحادیه اروپا و چین هشدار داد که «باید به صراحت اقرار کرد که اقدامات حزب کمونیست چین با آرمانهایش و تقویت وضعیت کلی استراتژیک چین در سالهای اخیر هماهنگ شده است.»
سخنرانی وی در حالی انجام شد که او و امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه هفته پیش از چین بازدید کردند. تنها چند روز پیش از سفر آنها به پکن، پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا به چین سفر کرده بود.
یکی از دلایل تمایل کشورهای عضو اتحادیه اروپا به حفظ رابطه با چین این است که شی جینپینگ، رئیس جمهوری و رهبر حزب کمونیست این کشور به عنوان یکی از متحدان ولادیمیر پوتین میتواند نقش بسزایی در پایان دادن به جنگ اوکراین ایفا کند.
فون درلاین گفت: «داشتن ارزیابی روشن از اقدامات و سوگیری حزب کمونیست چین، در واقع رابطه این حزب با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و نگرش آن نسبت به جنگ اوکراین را شامل میشود. این ارزیابی پیشنیاز گفتگوهای امروز است.»
ارزش مبادلات تجاری روزانه اتحادیه اروپا و چین سال گذشته به بیش از ۲.۳ میلیارد یورو رسید و قطعا اروپا به هیچ عنوان نمیخواهد این حجم از مبادلات را به خطر بیاندازد. با این حال، کسری تجاری اتحادیه اروپا در ده سال گذشته بیش از سه برابر شده است و قصد این اتحادیه گسترش فضای داد و ستد است.
خانم فون درلاین در این باره گفت: «ما از چین میخواهیم که به شرایط برابر برای دسترسی شرکتهای اروپایی به بازار این کشور، شفافیت در یارانهها و مالکیت معنوی احترام بگذارد. و فرای همه اینها، میدانیم داد و ستد و سرمایهگذاری در برخی زمینهها امنیت اقتصادی و ملی ما را با خطر مواجه میکند. در این زمینه مشخصا منظورم ادغام آشکار بخشهای تجاری و نظامی چین است.»/ ایسنا