این روزها در بازار میوه‌وتره‌بار گیاه زنجبیل به‌صورت تازه و در عطاری‌ها پودر آن عرضه می‌شود. برخی اقدام به خرید این گیاه دارویی می‌کنند و از اثرات سودمند آن نفع می‌برند اما در مقابل برخی هم هستندکه خبر و اطلاعی از خواص درمانی زنجبیل ندارند.

برای این‌که بدانیم از دیدگاه طب‌سنتی، زنجبیل برای درمان چه مشکلاتی کاربرد دارد با دکتر سیدمهدی میرغضنفری، پزشک متخصص فیزیولوژی و عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش گفت‌وگو‌کرده‌ایم.

زنجبیل خواص بی‌شماری دارد و به‌ویژه اگر با عسل مصرف شود تقویت‌کننده خوب حافظه است، ضمن این‌که به هضم غذا کمک و نفخ و گاز روده‌ها را برطرف می‌کند. به گفته دکتر میرغضنفری، یکی از دلایل کاهش حافظه، افزایش رطوبت‌ بدن و مغز است و با توجه به این‌که مزاج زنجبیل گرم و خشک است می‌تواند رطوبت‌ زائد بدن به‌ویژه مغز را دفع و ضمن ایجاد سبکی، باعث تقویت حافظه شود. مصرف زنجبیل به همراه عسل می‌تواند موجب تعدیل مزاج‌‌شود. 

پیشنهاد ویژه

 بهترین نوع زنجبیل 

زنجبیل دو نوع سفید و خاکستری دارد که خواص ‌آنها نسبتا شبیه هم است و مصرف نوع تازه این گیاه به‌خصوص برای سالمندان بهتر است. دکتر میرغضنفری در پاسخ به این پرسش که تندی زنجبیل می‌تواند چه عواقبی برای افراد داشته باشد می‌گوید: زنجبیل برای حلق‌وگلو مضر است و کسانی که دچار التهاب و سوزش گلو یا داغی حلق هستند نباید از آن استفاده کنند. ضمن این‌که اگر گرم‌مزاجان از زنجبیل استفاده کنند ممکن است دچار سوزش‌گلو، مقعد، ادرار و خارش‌پوست شوند.

 زنجبیل، مناسب سردمزاجان

زنجبیل، ملین است و برای کسانی که به‌دلیل رطوبت و سردی‌مزاج دچار یبوست می‌شوند می‌تواند بسیار مفید و باعث لینت مزاج شود. همچنین این گیاه برای بازکردن انسدادهای داخل بعضی از اعضا به‌خصوص کبد افراد با مزاج سرد و مرطوب مفید است و برطرف‌کننده نفخ معده و باد روده‌هاست. از زنجبیل می‌توان مربا تهیه کرد. این مربا طبع خیلی گرمی دارد و علاوه‌بر کمک به هضم غذا، برای تقویت قوای جنسی در سردمزاجان مفید است. زنجبیل اگر با زرده تخم‌مرغ عسلی استفاده شود برای افزایش مایعات جنسی مفید است. 

 روغن زنجبیل برای رفع نفخ

روغن زنجبیل کاربرد درمانی دارد و می‌توان آن را روی معده و روده‌ها ماساژ داد تا هم هضم را بهبود بخشد و هم بادهای بدن را تحلیل برده و دفع کند. برای استفاده موضعی از روغن زنجبیل می‌توان زنجبیل قطعه‌قطعه شده را مدتی در روغن پایه‌ای مثل روغن کنجد قرار داد و چند بار زنجبیل را تعویض کرد تا مواد آن وارد روغن پایه شود. همچنین می‌توان زنجبیل تازه را پس از شستن به‌صورت ورقه‌ورقه برید و با نمک و آبلیمو یک ساعت گذاشت تا بماند و پس از غذا یکی دو ورقه از آن را برای رفع نفخ خورد.

کدخبر: 160331 تاریخ انتشار