تصاویر منتشر شده از خیابان های تهران نشان دهنده برخی حضور فعال گشت های ارشاد در میادین و خیابان های اصلی دارد.

به گزارش منیبان، تصاویر منتشر شده در شبکه های اجتماعی نشان می دهد خیابان های تهران از صبح امروز، شاهد حضور برخی ون های گشت ارشاد بودند. این حضور همراه با تذکر به افراد بی حجاب یا بدون حجاب بوده است.

برنامه برای حضور گشت ارشاد در حالی در دومین سال دولت ابراهیم رئیسی اجرا می شود که او قبل از تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، گفته بود اگر رئیس جمهور شود، مسئولیت برای اجرای طرح های حجاب و عفاف را به جای وزارت کشور به وزارت ارشاد خواهد سپرد.

بعد از انتخابات ریاست جمهوری و در حالی که فعالیت گشت ارشاد افزایش یافت، رئیسی بعد از مواجهه با انتقادات درباره نحوه اجرای سیاست های حجاب و عفاف، گفت در دولتش گشت ارشاد مدیران راه اندازی کرده است و برکناری برخی مدیران و دستگیری و بازداشت برخی افراد نزدیک به وزرای خود را جزئی از برنامه گشت ارشاد خود بازنمایی کرد.

انتقاد به عملکرد گشت ارشاد در سال گذشته از آنجا آغاز شد که تصاویری از برخورد فیزیکی ماموران با افراد بازداشتی، قول پیگیری نهادهای مسئول برای برخورد با ماموران خاطی را به دنبال داشت. این انتقادات تا شهریور ادامه یافت و در نهایت با فوت مهسا امینی، آغازگر دامنه اعتراضاتی بود که تحلیلگران سیاسی آن را جرقه ای بر انباشت نارضایتی مردم متاثر از سوء مدیریت اقتصادی نامیدند.

این در حالی بود که بعد از فوت مهسا امینی، نشست های مختلفی در صداوسیما با حضور نخبگان سیاسی و دانشگاهی تشکیل شد و ضمن آسیب شناسی گشت ارشاد و قانون حجاب و عفاف به ضرورت تقویت فعالیت های ایجابی و تبلیغی اشاره شد.

چه آنکه یکی از مهمترین انتقادات مطرح شده درباره سیاست های حجاب و عفاف، ضعف نهادهای فرهنگی در اقناع سازی جامعه برای پیروی از قانون و ارزش های اسلامی بوده است. انتقادی که دامنه ی وسیعی از نهادهای تبلیغی از صداوسیما تا حوزه های علمیه را در بر می گیرد.

از دیگر انتقادات جدی بر گشت مذکور عملکرد غیرقابل دفاع بوده که تصمیم برآن شد ادامه فعالیت آن متوقف شود، و دیگر تاکید بر آن بود که فعالیت گشت ارشاد فاقد محمل قانونی است. 

در چنین شرایطی و با گذشت یکسال از فوت مهسا امینی که علیرغم توصیه نخبگان سیاسی و نمایندگان مجلس به استعفای افراد خاطی مسئول در بازداشت مهسا امینی، هیچ گونه برکناری یا استعفایی در نهاد دستگیرکننده را به دنبال نداشت، از امروز گشت ارشاد در حالی مجددا راه اندازی شده که مشخص نیست چه تغییری در روش اجرای گشت ارشاد و سیاست های سلبی به وجود آمده است؟

در چنین شرایطی، لایحه ای با همکاری دولت و قوه قضاییه به مجلس ارسال شده است که هم اکنون در حال بررسی است. قالیباف درباره این لایحه گفته «عفاف و حجاب یک مسئله فراملی است و دستگاه های اجرایی به دنبال رفتار قهری برای تصویب و اجرای قانون عفاف و حجاب نیستند.» در همین حال در جلسه اخیر سران قوا نیز بر تدوین قانون جامع در موضوع عفاف و حجاب تاکید شده بود»

با گذشت یکسال از برجسته شدن دوباره گشت ارشاد به نظر می رسد پاسخ مسئولان به سوالات زیر در سطوح کارشناسی ضروری است. پاسخ به این سوالات می تواند تاثیر مستقیمی در کاهش هزینه به کشور داشته باشد:

  1. بعد از فوت مهسا امینی، نخبگان سیاسی از ضرورت تهیه گزارشی ملی صحبت کردند. آیا این گزارش تهیه شده و آیا رئیس جمهور که رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی است، گزارش دلایل و زمینه های سیاستی فوت مهسا امینی را مطالعه کرده است؟
  2. در یکسال گذشته، جلسات کارشناسی متعددی در سازمان ها و نهادها و دانشگاه درباره سیاست های حجاب و عفاف برگزار شده است. تاثیر نظرات کارشناسی که عمدتا با تمرکز بر راهکارهای ایجابی و تبلیغی بوده بر لایحه جدید حجاب و عفاف چیست ؟
  3. با وجود آسیب شناسی جدی از رفتار ماموران و سازوکار گشت ارشاد، چه تغییری در گشت ارشاد ورژن1402 نسبت به گشت ارشاد ورژن1401 حاصل شده است؟

منبع: خبرآنلاین

کدخبر: 165865 تاریخ انتشار