محمدباقر نوبخت خطاب به رئیسی:

محمدباقر نوبخت خطاب به رییسی نوشت: اینجانب با توجه به تجارب ۳۲ ساله تقنینی، پژوهشی و اجرایی، اعتقاد دارم تا زمانی که سایه شوم تحریم‌های ظالمانه بالای سر ملت ایران و فشار هزینه‌های آن روی دوش مردم سنگینی می‌کند، این نوع مقایسه‌ها، صرفا برای آحاد مردم، آزاردهنده خواهد بود.

به گرارش منیبان، محمدباقر نوبخت، رئیس پیشین سازمان برنامه و بودجه، در نامه سرگشاده به سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور برای حضور در ستاد اقتصادی دولت و یا جلسه‌ای با داوری معاون رئیس‌جمهور اعلام آمادگی کرد تا پاسخگوی مدیران اقتصادی دولت درباره عملکرد اقتصادی دولت‌های یازدهم و دوازدهم باشد.

نوبخت در این نامه با رد ادعای رشد اقتصادی ۰٫۴ درصدی در زمان تحویل دولت قبل، با استناد به گزارش به‌روزسانی شده مرکز آمار تاکید کرد رشد اقتصادی سال ۱۳۹۹ برابر ۳٫۳ درصد و رشد اقتصادی فصل بهار سال ۱۴۰۰ برابر ۸٫۵ درصد و به استناد گزارش بانک مرکزی، رشد اقتصادی سال ۱۳۹۹ برابر ۴٫۱ درصد و رشد اقتصادی فصل بهار سال ۱۴۰۰ برابر ۶٫۷ درصد اعلام شده است.

پیشنهاد ویژه

او با اشاره به مقایسه عملکرد اقتصادی دولت‌های دوازدهم و سیزدهم نوشت: اینجانب با توجه به تجارب ۳۲ ساله تقنینی، پژوهشی و اجرایی، اعتقاد دارم تا زمانی که سایه شوم تحریم‌های ظالمانه بالای سر ملت ایران و فشار هزینه‌های آن روی دوش مردم سنگینی می‌کند، این نوع مقایسه‌ها، صرفا برای آحاد مردم، آزاردهنده خواهد بود.

متن کامل نامه نوبخت به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

حضرت حجت‌الاسلام‌و‌المسلمین جناب آقای رئیسی

رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران

با سلام و احترام

بعد از تکریم هفته دولت و آرزوی علو مرتبت برای شهیدان گرانقدر،رجایی و باهنر و توفیق حضرتعالی در این مسئولیت بسیار حساس وخطیر؛

به استحضار می‌رساند؛

۱. پس از تکرار اظهاری در خصوص عملکرد رشد اقتصادی ۰.۴ درصدیدر دولت قبل، با توجه به غیردقیق بودن این اظهار، مناسب دانستم تاارقام مستند و دقیق رشد اقتصادی در دولت‌های یازدهم و دوازدهم را دریک توئیت کوتاه به حضرتعالی اطلاع‌رسانی نمایم. متاسفانه از یک سو،به جای انتشار متن توئیت مذکور، مطالبی تقطیع شده بدون اطلاعاینجانب به صورت گسترده بازنشر گردید و از سوی دیگر برخی ازمسئولین ذیربط به‌جای اظهارنظر در خصوص صحت مستندات ارائهشده، حرف‌های دیگری را مطرح نمودند!

۲. مجددا برخود فرض دانستم با هدف صیانت از جایگاه رفیعریاست‌جمهوری -که مبادا اظهارات غیردقیق، آن را مخدوش نماید- برخلاف دو نامه خصوصی و مستقیمی که قبلا حضورتان تقدیم داشتم،این نامه را منضم به جدیدترین مستندات مراجع رسمی آماری (مرکز آمارو بانک مرکزی) به صورت سرگشاده به محضر جنابعالی منعکس نمایم.

 ۳. با عنایت به اینکه هرگونه اظهارنظر دقیق و درست درخصوصشاخص‌های اقتصادی - به ویژه جهت استفاده از آن‌ها برای مقایسهعملکرد‌ها- نه تنها باید به استناد مراجع رسمی و قانونی بوده، بلکهرابطه منطقی و مناسبی برای دوره‌های مقایسه نیز وجود داشته باشد.

از این‌رو در خصوص مقایسه عملکرد شاخص رشد اقتصادی برایسال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نسبت به قبل، باید آن را با نرخ رشد اقتصادیآخرین سال کاری دولت دوازدهم (سال ۱۳۹۹) و همچنین آخرین فصلکاری دولت قبل (بهار سال ۱۴۰۰) مقایسه کرد. همانطور که برای مقایسهتورم نیز دولت سیزدهم، نرخ تورم آخرین ماه خدمت دولت قبل (مرداد سال۱۴۰۰) را مبنای مقایسه قرار داده است و مکررا نرخ‌های تورم سال‌های۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ را با نرخ تورم ۶۰ درصد در مرداد سال ۱۴۰۰ مقایسهمی‌نماید. (هرچند این رقم نیز براساس گزارش رسمی مرکز آمار در مردادسال ۱۴۰۰ برابر ۴۵.۲ درصد بوده است و در هیچ گزارش رسمی نرخ تورم۶۰ درصد اعلام نشده است.)

۴. براین اساس، به استناد گزارش به‌روزسانی شده مرکز آمار، رشداقتصادی سال ۱۳۹۹ برابر ۳.۳ درصد و رشد اقتصادی فصل بهار سال۱۴۰۰ برابر ۸.۵ درصد و به استناد گزارش بانک مرکزی، رشد اقتصادیسال ۱۳۹۹ برابر ۴.۱ درصد و رشد اقتصادی فصل بهار سال ۱۴۰۰ برابر۶.۷ درصد اعلام شده است.

گفتنی است که مستند به گزارش‌های دو مرجع مذکور، رشد اقتصادیآخرین فصل کاری دولت دوازدهم در مقایسه با فصل‌های متوالی سال‌های۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بیشترین نرخ رشد اقتصادی بوده است. همچنین مستندبه گزارش مرکز آمار ایران [نمودار سری زمانی رشد محصول ناخالصداخلی به تفکیک فصل (درصد)]، طی سال‌های ۱۴۰۱- ۱۳۹۱ بزرگتریننرخ رشد اقتصادی در دولت‌های یازدهم و دوازدهم تحقق یافته است.

۵.  لذا مستند به مدارک پیوست و توضیحات ارائه شده، اعلام رشداقتصادی ۰.۴ درصدی در دولت قبل در زمان تحویل، ادعایی نادرست بودهاست. واقعیت این است که با مقایسه گزینشی و غیرعلمی شاخص‌هایاقتصادی، برای دولت‌ها نمی‌توان کارنامه قابل قبولی ساخت؛ زیرا اساسامردم موفقیت دولت حضرتعالی را با تعهدات اعلام شده در ایجاد سالانهیک میلیون مسکن، یک میلیون شغل، نصف شدن نرخ تورم و یک رقمیکردن آن... و تلاش موثر برای رفع تحریم‌های ظالمانه، داوری خواهندنمود.

اینجانب با توجه به تجارب ۳۲ ساله تقنینی، پژوهشی و اجرایی، اعتقاددارم تا زمانی که سایه شوم تحریم‌های ظالمانه بالای سر ملت ایران وفشار هزینه‌های آن روی دوش مردم سنگینی می‌کند، این نوع مقایسه‌ها،صرفا برای آحاد مردم، آزاردهنده خواهد بود.

در خاتمه برای جلوگیری از تعاطی این اظهارنظر‌ها و تنویر افکارعمومی، اعلام آمادگی می‌نمایم تا با حضور در ستاد اقتصادی دولت ویا در جلسه‌ای با داوری معاون اول محترم (با حضور رسانه‌ها یا بدونحضور آن‌ها) پاسخگوی مدیران اقتصادی دولت باشم.

با احترام مجدد

محمدباقر نوبخت

۳ شهریور ۱۴۰۲

کدخبر: 172894 تاریخ انتشار