نماینده پیشین مجلس:

نماینده پیشین مجلس گفت: برجام از حالت حقوقی خارج شده و الان کاملا سیاسی است.

حشمت‌الله فلاحت‌ پیشه، نماینده پیشین مجلس و استاد روابط بین الملل، درباره رفع تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران به «منیبان» گفت: واقعیت قضیه این است که دبیرخانه شورای امنیت سازمان ملل متحد بر اساس روال سازمانی خود طی نامه ای به همه کشورهای دنیا و ایران اعلام کرد که تحریم‌های موشکی ایران برداشته شده است. همزمان با این موضوع آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها شروع به نگارش متنی کردند که همراه با 47 کشور دنیا دنبال ادامه تحریم‌ها هستند. تا 27 مهرماه همه کشور‌های دنیا موظف بودند بر اساس قطعنامه 2231 هر سه ماه یکبار گزارش تحریمی ایران را اعلام کنند یعنی به طور مشخص هرگونه صادرات و واردات مربوط به کالاهایی که امکان استفاده در صنایع موشکی ایران را داشت، اقدام خود را به شورای امنیت اعلام می‌کردند. الان این کشور‌ها الزامی به این کار ندارند و هرگونه مبادله برای صنایع موشکی با ایران شامل تخلف در شورای امنیت نمی شود. منتهی بحث کشورهای آمریکایی و اروپایی می‌ماند که شامل تحریم‌های سیاسی غرب است. طبیعتا ایران هم می‌تواند مقابله به مثل کند اما هیچگونه بند الزام‌ آوری ندارد و هیچ کشوری نمی‌تواند ایران را متهم کند که بر خلاف قوانین جهانی عمل کرده است. در عین حال ایران می‌تواند برنامه‌های موشکی خود را ادامه دهد.

او درباره تاثیر مخالف غربی‌ها با رفع تحریم تسلیحاتی ایران اظهار کرد: از لحاظ عملی این وضعیت تاثیر زیادی ندارد چون از ابتدا چارچوب های تحریمی متفاوتی درباره صنایع تسلیحاتی ایران وجود داشته و غربی‌ها با ایران کار نمی‌کردند اما در حال حاضر دست کشور‌های دیگر مثل چین و روسیه برای همکاری با ایران باز شده و ایران می‌تواند در بازار فروش تسلیحات متعارف بدون دغدغه فعالیت کند.

پیشنهاد ویژه

فلاحت‌ پیشه بیان کرد: برجام از حالت حقوقی خارج شده و الان کاملا سیاسی است. آخرین بند برجام همین بند بود که اروپایی‌ها در مقابل آن خطا کردند. بعد از این برجام گذشته را نخواهیم داشت و اگر طرفین توافق کنند که بر اساس سازوکار جدیدی به تنش زدایی بپردازند یک برجام جدید ایجاد می شود.

فلاحت‌ پیشه درباره انجام مذاکرات جدید پس از اجرا این بند گفت: باید منتظر بمانیم که اگر فضای تنش‌زدایی شکل بگیرد بر سر برجام جدیدی گفتگو کنند. من بعید می‌دانم در آن زمان کشور‌های اروپایی جایگاهی داشته باشند. اگر ایرانی‌ها بر اساس تجربه تاریخی بر سر مسائل اختلافی با آمریکا واسطه بتراشند باید در عقل آن‌ها شک کرد. برای کاهش تنش با آمریکا باید بدون واسطه مذاکره کرد. این رفتار اروپا یعنی پایان حضور اروپا در مذاکرات تنش زدایی با ایران! اروپا بعد از اقدام ترامپ هیچ کاری نکرد اما در حوزه منفی بسیار فعالیت کردند. به نظر من این رفتار کشاندن ایران به سمت تنش زدایی مستقیم بین ایران و آمریکاست. فرق مسقط با اروپا این است که کشوری مثل عمان و قطر در حوزه منافع برجامی خود را تعریف نکرده اند اما اروپا خود در این بین منتفع می‌داند.

کدخبر: 182757 تاریخ انتشار