- آرشیو اخبار 1
- سیاسی 2
در نشست خبری تشریح شد؛
توضیحات خطیب زاده درباره خبر پیام مستقیم آمریکا به ایران/ توضیحات تکمیلی درباره وضعیت سفیر ایران در یمن
سخنگوی وزارت امور خارجه، درخصوص اظهارات مشاور امنیت ملی آمریکا مبنی بر اینکه درباره برنامه هستهای به ایران مستقیم پیام داده است، گفت: در خصوص گفت وگوهای وین هیچ صحبت مستقیمی با ایالات متحده در طی این ماهها که گفتوگوها در وین در جریان بوده، انجام نشده است.
به گزارش منیبان، سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه، درخصوص اظهارات مشاور امنیت ملی آمریکا مبنی بر اینکه درباره برنامه هستهای به ایران مستقیم پیام داده است، گفت: در خصوص گفت وگوهای وین هیچ صحبت مستقیمی با ایالات متحده در طی این ماهها که گفتوگوها در وین در جریان بوده، انجام نشده است. برخی پیامها به واسطه انریکه مورا به صورت مکتوب و غیرمکتوب از ابتدای گفتوگوها در وین درخصوص موضوعات مذاکراتی (نه چیزی بیش از آن) دریافت و جوابها هم در جا داده شده است.
او درخصوص اخبار منتشر شده در خصوص سفیر ایران در یمن بیان کرد: روابط ایران و دولت نجات ملی یمن از هر زمان دیگری مستحکم تر و به هم نزدیک تر است. ایران کماکان متعهد است به مردم یمن از همه ابزارهای سیاسی و اقتصادی کمک کند. آنهایی که این خبرسازیها را میکنند بهتر است توجه کنند، تنها راه کمک به موضوع یمن توجه به خواست و اراده مردم یمن است. آقای ایرلو به رسیدگی فوری پزشکی داشت و چندین روز این موضوع در دستور کار جمهوری اسلامی ایران بود. چندین کشور در منطقه از جمله عراق به ما کمک کردند.
خطیب زاده درخصوص رویکرد سه کشور اروپایی در قبال مذاکرات هسته ای اظهار کرد: ما شاهد کارزارهای دیپلماسی عمومی و رسانهای سه کشور اروپایی بر علیه آنچه در گفت وگوها انجام می شود، شده ایم. سه کشور اروپایی به جای اینکه وقت و انرژی خوب را معطوف به مذاکرات جدی کنند، بعضاً وارد کارزارهای رسانه ای شده اند و اطلاعات غلط و برساخته داده شده است. ما امروز دو متن توافق شده جدید داریم که ماحصل گفتوگوهای بسیار فشردهای است که طی چند روز گذشته در وین همراه با تنفس چند روزه به دست آمده است. متنهایی است که نظرات ایران به همراه متون قبلی در آن لحاظ شده است و الان متونی داریم که براساس آن می توانیم به گفتوگوهای آتی ادامه دهیم. اگر طرفهای مقابل از روز اول با همین رویکرد که دو سه روز آخر به گفتوگوها پیوستند، وارد شده بودند، زودتر میتوانستیم به این متون به عنوان مبنای گفت وگوهای آتی برسیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص ادعای آمریکا مبنی بر اسکان به سران القاعده توسط ایران بیان کرد: اینها ادعاهایی است که به صورت ادواری روی اتوپایلوت وجود دارد و هر از چندگاهی منتشر میشود. از مبنا بی اساس است و لذا پاسخ این ادعای بی اساس ضروری نیست.
او درخصوص نصب دوربینهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مجتمع کرج گفت: از روزی که خرابکاریها در کرج اتفاق افتاد به آژانس گفتیم باید اقداماتی صورت گیرد و بررسیهای امنیتی و قضایی انجام شود و باید بدانیم کیفیت این خرابکاری چگونه بوده است، باید مجرم محکوم شود و طبیعتاً وقتی چکهای امنیتی و فنی درخصوص دوربینها صورت بگیرد میتواند این دوربینها نصب شود. در سفر گروسی توافقات کاملی در خصوص این موضوع انجام شده بود و متاسفانه به دلیل برخی مشکلات و نقاط اختلافی این اعلام نشد و بعد از سفر آقای کمالوندی به وین و گفتوگوهایی که صورت گرفت وقتی تمام مقدمات توسط طرف مقابل فراهم شد، ایران اعلام کرد دوربینها مجدد نصب میشود. مادامی که روابط ایران و آژانس در چارچوب فنی بماند هیچ مشکلی نیست. در چارچوب فنی آسمان بسیار آفتابی و بدون ابر است.
او با اشاره به افزایش رایزنهای اقتصادی و بازرگانی اظهار کرد: دو نوع کارشناس در سفارتخانهها حوزههای دیپلماسی اقتصادی را پیگیری میکنند، یکی رایزنان و کارشناسان اقتصادی هستند که همکاران ما در حوزه معاونت اقتصادی هستند و با رویکرد تخصصی برای همکاریهای اقتصادی جامع بین دو کشور فعالیت میکنند و دیگری رایزنان بازرگانی که توسط وزرات صمت منصوب میشوند و ما باید حضور آنها را تسهیل کنیم و برای گسترش مراودات بازرگانی، تجاری و صادرات و واردات تلاش می کنند. رایزنان اقتصادی به رغم مضایق ما حفظ شدند، البته در برخی کشورها کاهش نیرو داشتیم. اما در همه نمایندگی های مهم ما کارشناسان اقتصادی وجود دارند. در طی چند ماه گذشته شاهد جهش در روابط بودیم. برآورد ما این است که طی چند ماه آینده به سرعت وزارت صمت از این وضعیت خارج شود و ۳۰ تا ۴۰ نفر از وابستگان بازرگانی را بتوانیم اعزام کنیم تا این جهش ادامه دار باشد.
خطیب زاده درخصوص مذاکرات ایران و عربستان بیان کرد: تحول جدیدی در این زمینه نداشتیم. همچنان منتظر پاسخ ریاض هستیم. پیشرفت مذاکرات منوط به جدیت طرف مقابل خواهد بود. به میزانی که جدیت را نشان دهند، آمادگی داریم هم گفتوگوها پیشرفت داشته باشد و هم در خصوص منطقه و دوجانبه گفتوگوها را به تفاهم برسانیم. ریاض را به راهحلهای سیاسی و دیپلماتیک و عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها دعوت میکنیم. ترتیبات فراگیر منطقهای از طریق احترام متقابل و درک واقعیت های این کشورها عبور می کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص بدهی انگلیس به ایران گفت: متاسفانه دولت انگلیس تا امروز جز حرف کاری در مسیر عمل انجام نداده است. لندن هر چند در بیان، بدهی قطعی خودش را اعلام میکند ولی در عمل هرگاه به بهانهای اینها را منوط به موضوع دیگری میکند. تا مادامی که این بدهی قطعی پرداخت نشود، پرونده مهمی در روابط دو کشور باز خواهد بود و امکان گشودن فصل دیگری در روابط وجود ندارد.
او درخصوص مطلب منتشر شده رسانه ای مبنی بر اینکه اگر مذاکرات به نتیجه نرسد غنی سازی ۹۰ درصد را انجام میدهیم؛ گفت: ایران به عنوان عضو آژانس همواره به تعهداتش در ذیل پادمان و ان.پی.تی پایبند بوده است. ایران عضو این معاهده بینالمللی است و هر آنچه ایران انجام داده مطابق و در چارچوب و منطبق بر بندهای تعهدات بینالمللی ایران بوده و هست و آژانس از کلیه اقدامات ما مطلع بوده است. همه کارهای ما در چارچوب مقررات آژانس بوده است. آنچه برای جمهوری اسلامی ایران الزام آور است، مقررات ما ذیل پادمان است. سطح، میزان و کیفیت غنی سازی منطبق بر نیازهای برنامه صلح آمیز هستهای ایران صورت میگیرد و همه را با اطلاع آژانس انجام داده ایم و در آینده نیز چنین خواهد بود.