سخنگوی وزارت امور خارجه:

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در گفت‌وگوهای وین نگاهمان همواره رو به جلو بوده است؛ توصیه ما این است که طرف‌ها با عزم رسیدن به توافق خوب به وین بیایند.

به گزارش منیبان، سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه، در خصوص اقدامات وزارت امور خارجه پس از شهادت سردار سلیمانی گفت: حمله تروریستی به شخصیتی که در خط مقدم مبارزه با تروریسم بود، استانداری دوگانه و نشانه ای دیگر از دروغگویی مدعیان مبارزه با تروریست تلقی می شود. وزارت خارجه بعد از این اقدام تروریستی و از ساعات اولیه اقدامات مختلف را انجام داده و تا روزی که مجرمان را به پیشگاه عدالت معرفی نکند از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد. وزارت امور خارجه با ثبت موضع حقوقی کشورمان در مجامع حقوقی بین المللی به عنوان مبنایی برای اتخاذ مواضع و پیگیری های آتی تلاش نمود تا از اقدامات خصمانه احتمالی علی الخصوص در شورای امنیت سازمان ملل متحد جلوگیری نماید. تا کنون به رغم صدها میلیون دلار تلاش جبهه استعمار و استکبار در نزد افکار عمومی جهان، محکومیت اخلاقی، حقوقی و سیاسی دولت ایالات متحده به خاطر دست زدن به این جنایت آشکار بوده است. تشکیل کمیته مشترک پیگیری موضوع بین ایران و عراق از دیگر اقدامات بوده است. یکی از خروجی‌های آن امضای سند مشترک در این زمینه بود.

او درباره  نقش غیرسازنده برخی کشورهای اروپایی در مذاکرات گفت: در گفت‌وگوهای وین نگاهمان همواره رو به جلو بوده است؛ توصیه ما این است که طرف‌ها با عزم رسیدن به توافق خوب به وین بیایند. آنچه برای جمهوری اسلامی ایران تحمل ناپذیر است، این است که برخی طرف‌ها با اشتباه محاسباتی تصور کنند وقت و انرژی جمع را با کمپین‌های ضد اطلاعاتی و اخبار تحریف شده تلف کنند و یا به دنبال خواسته‌هایی فراتر از برجام باشند و یا تصور کنند منافعی کمتر از آنچه در برجام است برای ایران قائل شوند. اگر همگی در وین با این دستورکار بیایند که گفت‌وگوها در کمترین زمان ممکن به نتیجه برسد نتایج خوبی را خواهیم دید. فکر می کنم سه کشور اروپایی می‌دانند که انتظار این است به بی عملی پایان دهند و برنامه جدی خود را برای چگونگی بازگشت به تعهداتشان در ذیل برجام ارائه کنند.

پیشنهاد ویژه

خطیب زاده با اشاره مذاکرات یمن بیان کرد: در سکوت مجامع بین‌المللی و همراهی برخی کشورهای اروپایی که تجهیزات و سلاح برای ائتلاف خود خوانده  فراهم می کنند، شاهد افزایش بمباران‌ها و حملات کور هستیم که جز مردم بی دفاع و در محاصره چند ساله یمن هدفی دیگری نداشته است. تاریخ منطقه این روزها  را که به دست سعودی ها و همراهانشان اتفاق افتاده، فراموش نخواهد کرد. توصیه ما مثل همیشه، توجه به راه حل سیاسی به عنوان تنها راه‌حل پایان بحران یمن است. در کنار مردم بی دفاع یمن می‌مانیم تا صدای مظلومیت آنها به گوش جهان برسد و تلاش می کنیم در اسرع وقت راه‌حلی پایدار برای بحران یمن پدیدار شود.

خطیب زاده در ادامه سفر امیرعبداللهیان به باکو را یکی از بهترین سفرها در چند سال اخیر در چارچوب روابط دو جانبه عنوان کرد و گفت: مقدمات آن، بعد از سفر معاون نخست وزیر آذربایجان به تهران، فراهم شد.

او اضافه کرد: آقای امیرعبداللهیان ملاقات طولانی با رییس جمهور جمهوری آذربایجان برای بازسازی، گسترش، ارتقا و حتی جهش روابط داشتند و روابط امروز از آن سوءتفاهمات در فضای رسانه ای عبور کرده و اجازه دهیم به مسیر خود ادامه دهد.

این دیپلمات عالیرتبه کشورمان گفت: درباره برخی اظهارات مبنی بر عادی سازی روابط جمهوری آذربایجان با اسراییل اظهار کرد: در خصوص امنیت ملی و نقش مخرب رژیم صهیونیستی همواره صحبت کردیم و موضع ما روشن نیست.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوالی درباره سفر رییس جمهور به روسیه گفت: اخبار سفر رییس جمهور را دفتر رییس جمهور اعلام می کند. این برنامه در دستور کار است و زمان و جزییات را ادفتر رییس جمهور اعلام می کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به اینکه آیا در جریان سفر وزیر خارجه عراق به تهران موضوع بازپرداخت بدهی این کشور به ایران مطالبه شده یا نه گفت: بله. پیگیری مطالبات و بدهی‌ها انجام شد و دوستان ما در عراق صادقانه تلاش کردند تا در مسیر بازپرداخت بدهی‌ها همکاری کنند.

 او همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به حضور رایزنان بازرگانی در سفارتخانه‌ها آیا اصلاح ساختار سفارتخانه‌ها و هماهنگی با وزارت صمت را خواهیم داشت، گفت: با همین سفارتخانه ها و با همین کارشناسان اقتصادی که از طرف وزارت خارجه اعزام می شوند، دیپلماسی اقتصادی به رغم مضایق اتفاق افتاد.

خطیب زاده ادامه داد: آقای امیرعبدالهیان اعلام کردند که ۴۰درصد پیگیری وزارت خارجه به دیپلماسی اقتصادی اختصاص پیدا خواهد کرد و در این ۴ ماه سفارتخانه‌های ما تلاش بسیار کردند و منتظر معرفی رایزنان اقتصادی از وزارت صمت نماندند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شدک به دلیل تحریم آمریکا، دولت در بسیاری از موارد تسهیل اقتصادی چراغ خاموش حرکت می کند. اگر رایزنان بازرگانی هم بیایند می‌توانند کمک موثری داشته باشند.

او خاطرنشان کرد: دولت و مجلس فصل نوینی از رفع مشکلات مردم را آغاز کردند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص گلایه از عربستان در تاخیر برای انتقال شهید حسن ایرلو بیان کرد: آن‌چه در خصوص انتقال آقای ایرلو به ایران اتفاق افتاد چند مرحله بود؛ ایشان به دلیل این‌که یکی از جانبازان شیمیایی دفاع مقدس بود، کرونا روی ایشان تاثیر جدی‌تری گذاشته بود و به دلیل همین تحریم‌های غیرقانونی و محاصره غیرانسانی در یمن، امکانات برای رسیدگی به وضعیت ایشان در یمن فراهم نشد. از همان ابتدا تلاش کردیم ایشان را منتقل کنیم. ابتدا از یکی دو کشور در حوزه خلیج فارس درخواست کردیم کمک کنند که متاسفانه با تاخیر در پاسخ  روبرو بودیم و بعد عراق در سطح نخست وزیر و مقامات ارشد ورود کردند و با ائتلاف سعودی صحبت کردند، ولی انتقال چندین روز بعد از درخواست‌ها بود و چه بسا اگر زودتر به تهران آمده بود، امروز ایشان را در بینمان داشتیم. مطمئناً این در حافظه تاریخی این ملت و روابط باقی خواهد ماند.

او درباره دور جدید مذاکرات هسته ای در وین اظهار کرد: ما از موضوعات شکلی عبور کردیم و بعد از دور هفتم به دو سند جدید رسیدیم. بعد از گفت وگوهای فشرده بین ما و اعضای ۴+۱ پیشنهادات و نظرات ایران کاملاً در آنها گنجانده شده؛ امروز دو سند جدید در زمینه هسته ای و رفع تحریم ها داریم و سند رفع تحریم‌ها سندی است که به صورت خاص تمرکز ویژه مذاکره کنندگان ملت است. انتظار ما این است که اتفاقات روزهای آینده تعهد و جدیت طرف مقابل را نشان دهد که آمده‌اند تا به توافق معنادار، خوب و منطبق بر حقوق بین‌الملل برسند. روزهای آتی مشخص خواهد کرد که پاسخ  انعطاف، جدیت و حسن نیت ایران از طرف‌های مقابل داده خواهد شد یا خیر.  موضوعات راستی آزمایی و موضوعات دیگر در کنار آنها پیگیری و دنبال می‌شود.

او درباره اظهارات وزیر خارجه عراق برای برقراری رابطه مستقیم ایران و آمریکا گفت: ما به حسن نیت برادران در عراق هیچگاه شک نداشتیم. دوستان در عراق در موضوعات منطقه ای و بین المللی همواره با حسن نیت و فعال و ابتکارات مناسبی تلاش کردند و نقش سازنده‌ای داشتند و ما ارج گذاشتیم. وزیر خارجه عراق در تهران به صورت روشن نظراتش را بیان کرد و در ملاقات با دکتر امیرعبداللهیان در این خصوص صحبت‌هایی را داشت. آنچه ایالات متحده هم از ما طی این مدت خواسته چه در دوران ترامپ چه در دوران بایدن، همین بوده که وقتی تحریم ها در حال اعمال علیه مردم ایران است، عکسی بگیرند و گفت وگویی داشته باشند. جواب ایران همواره این بوده که باید تغییری ببینم که پاسخی به این درخواست ‌ها داشته باشیم. آنچه برای ما مهم است، تحقق منافع مردم ایران در چارچوب اصول و راهبردی است که داریم. در وین بر اساس همین چارچوب با ایالات متحده به صورت غیرمستقیم در حال تبادل متون به صورت غیررسمی هستیم و این گفت وگوی غیررسمی و مکتوب در جریان است.

او درخصوص پیوستن عراقچی به تیم مذاکره کننده گفت: تیم مذاکره کننده ایران در وین شاید بتوان گفت یکی از ملی‌ترین تیم‌هایی است که براساس استفاده از تمامی ظرفیت‌های ملی چیده شده است. هم از دوستانی که در دوره‌های قبلی مذاکراتی بودند و هم در اصل مذاکرات برجام بودند امروز در وین در کنار آقای دکتر باقری در حال انجام مذاکره هستند. چه در تهران مشورت‌ها با همه عزیزانی که ورود به موضوع داشتند و هم در عمل در اتاق‌های مذاکرات حاضر هستند و تلاش شده در اجماع ملی و با استفاده از تمامی ظرفیت‌ها و بدون هیچ گونه نگاه جناحی و حزبی این مذاکرات جلو برود که نمونه عالی و متعالی از حکمرانی خوب در جمهوری اسلامی ایران برای طول تاریخ خواهد بود.

او درخصوص مذاکرات ایران و عربستان گفت: گفت‌وگوهای ما با عربستان با یک فهمی نسبت به نقاط اختلافی و اشتراکی جلو می‌رود. در برخی موضوعات اختلافات مشخصی داریم ولی در عین حال تلاش کردیم مسیری را برویم که نتیجه آن منفعت بیشتر برای منطقه و دو ملت باشد. جمهوری اسلامی ایران اعلام آمادگی کرده که در دور پنجم در بغداد حاضر شود و سه تن از دیپلمات‌ها برای آغاز بازگشایی نمایندگی ایران نزد سازمان همکاری اسلامی در جده ویزا داده شده که می‌تواند مقدمه ای باشد برای این موضوع.

کدخبر: 56797 تاریخ انتشار