- آرشیو اخبار 1
- اجتماعی 2
باورهای عجیب و غریب عامیانه در خصوص اُ میکرون
اگرچه به گفته کارشناسان بخش بهداشت و درمان، اطلاعات کافی در خصوص رفتار سویه جدید کرونا موسوم به «اومیکرون» در دست نیست، اما گاهی باورهای عامیانهای در میان کاربران فضای مجازی در این باره دست به دست میشود و برخیها را هم تحت تاثیر قرار میدهد.
به گزارش منیبان؛ این باورهای عامیانه به جای منابع موثق و صاحب صلاحیت که در این مورد کارشناسان و مدیران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است، از سوی کاربران ناشناخته منتشر، و گاهی نیز به سرعت از طریق بازنشر سایر کاربران گسترش مییابد؛ باورهایی که اگر به نظر یک کاربر فضای مجازی نزدیکتر و با تجربه زیستهاش کمی همخوانتر باشد، بدون تجزیه و تحلیل آن را لایک و بازنشر میکند.
این باورهای سطحی و فاقد بنیه علمی و پژوهشی در برخی از موارد کارشناسان این بخش را به روشنگری وا میدارد تا جایی که اخیرا دکتر «ایلاد علوی»، فوقتخصص بیماریهای عفونی بیمارستان «لقمان حکیم» بر اساس آنچه که در سایت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتشر شد، به برخی از این باورها واکنش نشان داد.
«او در تبیین یکی از این باور غلط مبنی بر در معرض خطر بودن افرادی که پیشتر به کرونا مبتلا شدهاند، تصریح کرد: تمامی افراد در معرض خطر ابتلا به سویه جدید هستند و نباید تصور شود که واکسیناسیون و ابتلا در گذشته، ایمنی لازم برای مقابله با امیکرون را فراهم میکند».
به گفته او «این عبارت برای جلب توجه بیشتر افراد واکسینه شده و آنهایی که در گذشته درگیر کرونا شده بودند، بیان شده است زیرا احتمال ابتلا در این افراد هم وجود دارد».
او اضافه کرد: این موضوع در خصوص ریسک ابتلای کودکان نیز مطرح است زیرا کودکان نیز از ابتلا به اومیکرون مصون نیستند؛ از طرفی واکسیناسیون هم برای این گروه سنی کامل نشده است.
علوی با اشاره به تایید ادعای قدرت انتقال بالای امیکرون در مطالعات علمی، تصریح کرد: با توجه به فقدان اطلاعات کافی در خصوص رفتار سویه امیکرون، کمرنگ شدن رعایت اصول بهداشتی و هر اقدامی که امکان رعایت را محدود کند، نگرانکننده خواهد بود.
احمد مجتهدی، معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه نیز میگوید: در ارتباط با بیماریزایی این ویروس مباحث زیادی مطرح میشود که به مطالعه نیاز دارد اما به طور مشخص «ادله علمی مبنی بر اینکه بیماریزایی اومیکرون کمتر باشد، در دست نیست».
او اظهار کرد: حتی اگر بنا بر این باشد که بیماریزایی اومیکرون کم است، تعداد بستریهای اومیکرون به دلیل سرایتپذیری بالای آن زیاد خواهد بود و در نتیجه سطح خدمات کاهش خواهد یافت که این امر به نوبه خود میتواند تلفات را در موج ششم کرونا افزایش دهد.
او به تاثیر واکسیناسیون کرونا روی اومیکرون نیز اشاره و بیان کرد: بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، دریافت دو نوبت واکسن کفایت نمیکند و تزریق دز سوم الزامی است.
به گفته وی افرادی که یک نوبت واکسن دریافت کردهاند، درست مثل فرد واکسننزده هستند و دریافت دو دز واکسن هم کفایت نمیکند و دریافت دز سوم برای آنان الزامی است.
او با تاکید بر اینکه درصد ابتلا و مرگومیر ناشی از کرونا در بین افرد واکسینه پایین است، به یکی دیگر از باورهای سطحی اشاره و بیان کرد: روند واکسیناسیون باید تکمیل شود و توصیه اساسی تا زمانی که سویههای جدید کرونا غیرفعال و از حالت همهگیری خارج شود، دریافت منظم واکسن است.
معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه اضافه کرد: از نظر تامین واکسن مشکلی نداریم و از جاماندگان نوبتهای اول و دوم انتظار میرود تا واکسن کرونا را هرچه سریعتر دریافت کنند؛ افرادی که سه ماه از دریافت دز دوم واکسن آنان میگذرد نیز میتوانند هر نوع واکسنی را دریافت کنند و به ویژه سالمندان و گروههای پرخطر به دنبال واکسن خاص نباشند.
او در مورد این باور غلط که افراد واکسینه شده نیاز چندانی به رعایت پروتکلهای بهداشتی ندارد، اظهار داشت: حتی اگر ۹۵ درصد جمعیت هم طی هر سه نوبت واکسینه شوند، باز هم رعایت پروتکلها الزامی است زیرا در صورت رعایت نکردن آنها، تاثیر واکسن کاهش مییابد.
برخی از کاربران فضای مجازی نیز این روزها راجع به نوع واکسن مباحثی را مطرح، و بر اساس آنچه که از دیگر کاربران دریافت کردهاند، با حسیاست بالا نوع خاصی از واکسن را برای دریافت نوبت سوم مطالبه میکنند.
«احد سلامی»، از شهروندان مراغی که دنبال واکسن «آسترازنکا» برای دریافت در نوبت سوم است، اعتراف میکند که دریافت دو نوبت واکسن کرونا در پیشگیری از ابتلایش به بیماری کووید ۱۹ موثر بوده و هیچکدام از آنها آسترازنکا نبوده است.
او دلیل روی آوردنش به این نوع از واکسن را محتوایی میداند که آن را در فضای مجازی خوانده است اما در مورد این سئوال که «اگر باور موثرتر بودن این واکسن در مقابل اومیکرون درست باشد، چگونه میتوان برای همه ملت ایران از آن نوع تهیه کرد؟» پاسخی ندارد.
رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه در سوی دیگر معتقد است که افراد بالای ۱۸ سال با مراجعه به مراکز واکسیناسیون، دُز سوم واکسن کرونا را باید بدون توجه به نوع آن دریافت کنند و در حقیقت بر تاثیر دریافت نوبت سوم همه واکسنها مهر تایید میزند.
به گفته «اصغر تنومند» واکسیناسیون مهمترین راه پیشگیری از شیوع سویههای جدید کرونا از جمله اومیکرون به شمار میرود و اولین واکسن موجود در مراکز، بهترین واکسن برای دریافت و جلوگیری از شیوع گسترده بیماری کووید ۱۹ است.
رعایت توصیههای بهداشتی ستاد مقابله با کرونا و دریافت دز سوم یا «یادآوری» واکسن کرونا بر اساس آنچه که کارشناسان بخش بهداشت و درمان بین میکنند، جزو عوامل اصلی پیشگیری از موج ششم بیماری کووید ۱۹ محسوب میشود.