- آرشیو اخبار 1
- سیاسی 2
تاثیر تحولات قزاقستان بر بهای نفت
ناآرامی ها در قزاقستان کشور عضو اوپک پلاس باعث افزایش قیمت نفت شده است، زیرا سرمایه گذاران از بابت وقفه در عرضه نگران هستند.
به گزارش مُنیبان از خبرگزاری فرانسه، اما بازار اورانیوم تاثیر کمتری از تحولات قزاقستان گرفته با وجودی که این کشور آسیای میانه دومین تولید کننده بزرگ اورانیوم در جهان است.
به گفته یارن شیلدروپ تحلیل گر بانک سوئدی اسایبی، آشوب به طور آشکارا می تواند تولید و صادرات را متوقف کند.
کارستن فریتش تحلیل گر کامرزبانک گفت: در طول هفته قیمت نفت خام حدود پنج درصد افزایش داشت و در روز ۷ ژانویه ۲۰۲۲ (۱۷ دی)، نفت برنت از ۸۳ دلار در هر بشکه فراتر رفت و بهای آن به بالاترین سطح از زمان کاهش قیمت به واسطه شیوع سویه اومیکرون کرونا در اواخر نوامبر (آذر) رسید.
در پی ناآرامیها و اعتراضات بر سر افزایش قیمت بنزین و گاز که روز یکشنبه از یک منطق آغاز و روز سه شنبه به سراسر کشور گسترش یافت، ۱۹۰ نفر تاکنون در آلماتی پایتخت قزاقستان زخمی شدند.
بنابر اعلام وزارت کشور قزاقستان، بیش از سه هزار تن در جریان ناآرامیها در اعتراض به افزایش بهای گاز در این کشور دستگیر و ۲۶ تن از نیروهای امنیتی کشته شدند.
دولت قزاقستان روز چهارشنبه و در میان اعتراضات گسترده در این کشور در سراسر کشور وضعیت فوق العاده اعلام کرد.
قاسم ژومارت توکایف رئیس جمهوری قزاقستان در نشستی به منظور بررسی شرایط کنونی این کشور اعلام کرد، استعفای نخست وزیر پذیرفته شده و اعضای دیگر دولت تا تشکیل دولت جدید به کار خود همچنان ادامه خواهند داد.
براساس اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا، قزاقستان بزرگترین تولیدکننده نفت در آسیای میانه است به طوری که یک دوازدهم ذخایر اثبات شده جهان را در اختیار دارد. قزاقستان حدود ۱.۸ میلیون بشکه نفت در روز در سال ۲۰۲۰ تولید کرد.
این کشور پس از روسیه دومین تولید کننده بزرگ نفت در گروه تولیدکنندگان برتر اوپک پلاس است.
طبق اعلام بانک جهانی، هیدروکربن ها ۲۱ درصد از تولید ناخالص داخلی قزاقستان را در سال ۲۰۲۰ تشکیل می دادند.
برخی تحلیل گران می گویند هیچ نشانه ای مبنی بر تاثیر جدی بر تولید نفت قزاقستان در نتیجه ناآرامی ها در این کشور دیده نمی شود.
از سویی در پایان معاملات ۷ ژانویه (۱۷ دی)، قیمت نفت خام اندکی کاهش یافت به طوری که نفت برنت با سقوط ۰.۲۸ درصد به ۸۱.۷۶ دلار و نفت وست تگزاس اینترمیدیت با کاهش ۰.۵۴ درصدی به ۷۹.۰۳ دلار رسید.
اما معادن اورانیوم تاثیر چندانی از این وضعیت نگرفت. قزاقستان نهمین کشور بزرگ جهان غنی از منگنز، آهن، کروم و زغال سنگ است.
این کشور همچنین بعد از استرالیا، دومین ذخایر قابل توجه اورانیوم در جهان را داراست.
به گفته توکتار توربای تحلیل گر گروه مشورتی سی آر یو، معادن اورانیوم قزاقستان در مناطق دورافتاده در جنوب این کشور واقع است که تا حد زیادی از اعتراض های جاری در کشور بی تاثیر می ماند.
وی افزود: بیش از نیمی از صادرات اورانیوم قزاقستان به چین انجام می شود.