- آرشیو اخبار 1
- سیاسی 2
این مرد چینی مذاکرات برجامی را نجات داد/ عکس
در حالی که مذاکرات در وین برای احیای توافق هستهای ایران در سال ۲۰۱۵ ادامه دارد، چین تلاش میکند خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در منطقه نشان دهد و دلیل خوبی هم دارد. به نفع پکن است که برای لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران که با آن یک قرارداد مشارکت دوجانبه امضا کرده است، تلاش کند.
به گزارش مُنیبان، در ادامه این مطلب آمده است: گفتگوها برای احیای توافق هستهای ایران وارد مرحله سخت بحث در مورد مفاد آن شده است. زمانی که ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران اعلام کرد که طرفین به مرحله جزئیات، سختترین بخش مذاکرات رسیده اند، در واقع شرایط را توصیف کرد.
پس از ادامه مذاکرات در روز دوشنبه، دیپلماتهای درگیر در مذاکرات به وال استریت ژورنال گفتند که یکی از بزرگترین موانع، درخواست تهران برای ارائه تضمینی در مورد عدم خروج مجدد آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمها از سوی واشنگتن است.
مذاکرات شش ماهه در وین با جابجاییهای مختلف بین گروه ۱+۴ (چین، فرانسه، بریتانیا، روسیه و آلمان)، اتحادیه اروپا، ایران و ایالات متحده ادامه دارد. از آنجایی که ایران از ملاقات مستقیم با مذاکره کنندگان آمریکایی امتناع میکند، گفتگوها به طور غیرمستقیم از طریق مذاکره کنندگان اروپایی، روسیه و چین انجام میشود.
وانگ کون، نماینده ارشد چین با عینک و پاپیون در مذاکرات حاضر شد. وانگ محتاطتر از همتای روسی خود، میخائیل اولیانوف است که به توئیتها و بیانیههای مطبوعاتی علاقه دارد. با این وجود نقشی کلیدی در مذاکرات ایفا کرده است.
در رسانههای چینی، وانگ بارها بر نقش منحصر به فرد و سازنده چین در مذاکرات و ارتباطش با همه طرفها برای تشویق به ازسرگیری روند مذاکره بین آمریکاییها و ایرانیها در اسرع وقت تأکید کرده است.
وانگ با کنار گذاشتن تنشها با واشنگتن بر سر رقابتهای تجاری یا اختلافات بر سر تایوان و دریای چین، ساعتها با رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در وین مذاکره کرده است تا بتواند توافق هستهای ۲۰۱۵ را نجات دهد.
نفت و ژئوپلیتیک
ژان فرانسوا دی مگلیو، متخصص چین و رئیس شرکت آسیا سنتر که در پاریس مستقر است، توضیح داد: چینیها علاقهمند هستند که این توافقنامه در اسرع وقت امضا شود تا از تنوع عرضه نفت اطمینان حاصل کنند. بعلاوه از آنجاکه ایران یک شریک ژئوپلیتیکی برای آنهاست، به احیای این توافق تمایل دارند.
تیری کوویل، پژوهشگر مؤسسه فرانسه برای مطالعات بینالملل و امور استراتژیک در مصاحبه با فرانس ۲۴ گفت: چینیها قبلاً نقش مهمی در مذاکراتی که منجر به توافق ۲۰۱۵ شد، ایفا کردند.