مرتضی عزتی استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرسبا اشاره به اینکه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالای اساسی دارای جنبه‌های مختلف است، اظهار داشت: دولت قصد داشت به یکباره ارز ترجیحی را حذف کند این موضوع به هیچ عنوان منطقی و به صلاح معیشت مردم نبود، زیرا این کار باعث یک شوک تورمی بسیار شدید میشود که موجبات افزایش قیمت‌ها در بازار را فراهم می‌آورد، بنابراین با توجه به شرایط حاضر نباید این کار به صورت یک دفعه‌ای انجام شود که مجلس نیز جلوی این کار را گرفت.

به گزارش منیبان؛ یارانه نقدی اعطای کمک مالی دولت به قشر خاصی از مردم است که بیستم هر ماه واریز می شود. پرداخت یارانه نقدی جهت افزایش رفاه عمومی در دولت دهم کلید خورد. میزان یارانه‌ نقدی 45 هزار و پانصد تومان است. پس از روی کار آمدن دولت رئیسی در رابطه با یارانه نقدی حرف و حدیث های زیادی بوده است ،زیرا رئییسی وعده افزایش یارانه را داده است. در ادامه به آخرین خبر از واریز یارانه نقدی می پردازیم.

عزتی اقتصاددان با تاکید بر اینکه با عدم حذف ارز ترجیحی افزایش یارانه نقدی نیز منتفی است، اضافه کرد: به اعتقاد بنده دولت به جای اینکه بخواهد یارانه نقدی بین مردم توزیع کند، باید این منابع را صرف اشتغالزایی کند، تجربه پرداخت یارانه نقدی در سال ۸۸ به خوبی موید این موضوع است که با توجه به ساختار تورم‌زای اقتصاد در ایران، بعد از چند سالی ارزش یارانه به صفر می‌رسد، در حالی که تورم همچنان بالا می‌رود.

پیشنهاد ویژه

رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه گفت: یارانه پیش بینی شده سال بعد ۴۵ هزار تومان در نظر گرفته شده و منبعی برای افزایش یارانه در سال ۱۴۰۱ نداریم، زیرا یارانه از محل گندم و سایر کالا‌های اساسی به مردم پرداخت می‌شود.

سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ افزود: با توجه به اینکه دولت ارز ترجیحی را در حذف کرده و مبالغی برای ارز ترجیحی دارو و گندم در نظر گرفته، یارانه پیش بینی شده ۴۵ هزار تومان در نظر گرفته شده است.

وی همچنین درباره مصوبه کمیسیون تلفیق برای برقراری یارانه خانوار‌هایی که یارانه آن‌ها قطع شده، اظهارداشت: کسانی که یارانه آن‌ها قطع شده می‌توانند در سامانه الکترونیکی وزارت تعاون مجددا در سال ۱۴۰۱ ثبت نام کنند تا بعد از بررسی یارانه آن‌ها دوباره برقرار شود.

این در حالیست که دولت در زمان ارائه لایحه بودجه ارز ترجیحی را حذف کرده بود و اعلام کرده بود که به جای ارز ترجیحی مبلغ یارانه از ماهی ۴۵ هزار و ۵۰۰ هزار تومان به ۱۱۰ هزار تومان افزایش می‌یابد و حتی مطرح شده بود که کارت نان به مردم داده شود تا بر اثر حذف ارز اقشار ضعیف جامعه آسیب نبینند.

منتفی شدن افزایش یارانه نقدی؛ چرا مجلس تصمیم دولت را وتو کرد؟حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی باعث افزایش ۱۵۰ درصدی قیمت‌ها می‌شود

مرتضی عزتی استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به اینکه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالای اساسی دارای جنبه‌های مختلف است، اظهار داشت: دولت قصد داشت به یکباره ارز ترجیحی را حذف کند این موضوع به هیچ عنوان منطقی و به صلاح معیشت مردم نبود، زیرا این کار باعث یک شوک تورمی بسیار شدید میشود که موجبات افزایش قیمت‌ها در بازار را فراهم می‌آورد، بنابراین با توجه به شرایط حاضر نباید این کار به صورت یک دفعه‌ای انجام شود که مجلس نیز جلوی این کار را گرفت.

وی افزود: با توجه به اینکه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی باعث می‌شود هزینه تمام شده تولید کالا‌ها افزایش پیدا کند به طوری که مبنای ارز وارداتی از ۴۲۰۰ تومان به ۲۳ هزار تومان که نرخ ارز در بودجه سال آینده است تغییر پیدا می‌کرد که این موضوع باعث می‌شد در یک تا دو سال آینده کالا‌هایی که ارز ترجیحی به آن‌ها تعلق می‌گرفت با افزایش نزدیک ۱۵۰ درصدی مواجه شوند.

عزتی گفت: این در حالی است که ارز ترجیحی بر روی سایر کالا‌ها و خدمات نیز اثرگذار است و می‌تواند باعث رشد دسته جمعی قیمت‌ها شود، بنابراین باید در این زمینه مجلس و دولت به این تفاهم برسند که به صورت تدریجی و طی یک بازه بلند مدت ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کند، زیرا نمی‌توان تخصیص ارز ترجیحی را برای همیشه ادامه داد و در صورتیکه برجام احیا شده و تحریم‌ها نیز رفع شود، این موضوع می‌تواند زمینه را برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی فراهم کند.

این اقتصاددان با تاکید بر اینکه با عدم حذف ارز ترجیحی افزایش یارانه نقدی نیز منتفی است، اضافه کرد: به اعتقاد بنده دولت به جای اینکه بخواهد یارانه نقدی بین مردم توزیع کند، باید این منابع را صرف اشتغالزایی کند، تجربه پرداخت یارانه نقدی در سال ۸۸ به خوبی موید این موضوع است که با توجه به ساختار تورم‌زای اقتصاد در ایران، بعد از چند سالی ارزش یارانه به صفر می‌رسد، در حالی که تورم همچنان بالا می‌رود.

عزتی ادامه داد:، اما اگر دولت بتواند اشتغالزایی ایجاد کند، این موضوع درآمد خانوار‌ها را به صورت پایدار افزایش می‌دهد و باعث رونق اقتصادی می‌شود، از سوی تجربه سایر کشور‌ها در پرداخت یارانه به صورت بلندمدت و دائمی نشان‌دهنده این موضوع است که عملاً با پرداخت این مبالغ تولید آن کشور تعطیل می‌شوند.

وی خاطر نشان کرد: از سوی دیگر پرداخت مبالغ عنوان یارانه نقدی به مردم تبعات تورمی بسیار زیادی دارد که باعث ایجاد شوک‌های قیمتی شدیدی می‌شود، بنابراین اگر دولت بخواهد چنین نقدینگی عظیمی را به جامعه پمپاژ کند قدر مسلم سطح عمومی قیمت‌ها با رشد مواجه می‌شود، دولت باید بتوانند تورم را کنترل کند و منابع حاصل از درآمد‌های خود را صرف اشتغالزایی کند، تنها در این صورت است که هم از یک سو اقتصاد رونق گرفته و قیمت‌ها کنترل می‌شود و از سوی دیگر سطح درآمدی مردم نیز با افزایش روبرو می‌شود.

این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: زیرا اگر قرار باشد با افزایش یارانه‌ها سطح معیشت مردم بهبود پیدا کند، در آن طرف این پرداخت‌ها نتیجه‌ای جز افزایش تورم ندارد و در نهایت مردم نه تنها با پرداخت این یارانه‌ها قدرت خریدشان افزایش نمی‌یابد، بلکه باید هزینه بیشتری بپردازند تا بتوانند زندگی خود را اداره کنند، بنابراین در حال حاضر پرداخت یارانه نقدی به مردم نمی‌تواند عملی شود، زیرا تجربه گذشته در این زمینه به خوبی موید آن است، بیشتری از آن چیزی که به مردم داده می‌شود، آن‌ها باید خرج کنند، تا به نسبت گذشته بتوانند حداقل‌های معیشت خود را تامین کنند، بر این اساس چنین شیوه‌هایی در نهایت به ضرر مردم است.

عزتی با اشاره به اینکه بیشتر دولت‌های افزایش یارانه نقدی را با اهداف سیاسی انجام می‌دهند، بیان کرد: متاسفانه در سالیان مختلف شاهد بوده‌ایم، دولت‌ها برای جمع کردن رای، وعده افزایش یارانه‌های نقدی را می‌دهند، که این کار به هیج عنوان از نظر علم اقتصادی دارای توجیه نیست، یارانه‌ای باید به صورت هدفمند توزیع شود، که در نهایت باعث خلق ارزش افزوده شود، نه اینکه موجبات افزایش تورم را بعد از مدتی فراهم آورد.

کدخبر: 65969 تاریخ انتشار