- آرشیو اخبار 1
- اقتصادی 2
یارانه نقدی به این دلیل باید افزایش یابد!+ جزییات
یک صاحبنظر اقتصادی با اشاره به ارزش پایین مبلغ یارانه نقدی، خواستار افرایش میزان یارانهها در بودجه سال بعد شد.
به گزارش منیبان؛ عطا بهرامی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبر ۲۴ با بیان اینکه هدف از پرداخت یارانه نقدی که از اواخر دهه ۸۰ آغاز شد کمک به اقشار کم درآمد و در واقع افرادی که توان مصرف ندارند بود، گفت: پرداخت یارانه نقدی در ازای افزایش۴۰۰ درصدی قیمت حاملهای انرژی همچون بنزین، گازوئیل، برق، گاز و غیره، ماهانه بود و مقرر شد ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان به هر ایرانی پرداخت شود که از این مبلغ چهار هزار تومان بابت یارانه نان و اصلاح قیمت آن بود.
بهرامی با تاکید بر اینکه در حال حاضر مبلغ یارانهها بسیار کم است و باید افزایش پیدا کند، اظهار کرد: البته در مورد میزان دقیق افزایش یارانه ها باید کار کارشناسی بیشتری صورت گیرد.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: متاسفانه در کشورمان پرداخت یارانه همواره بر مصرف بوده است به این معنی که به آنهایی که توان مصرف بیشتری دارند میخواهند یارانه بیشتری بدهند در حالیکه این در تضاد با اصل اولیه یارانه است چرا که براساس اصل اولیه میخواهیم به کسانی که توان مصرف ندارند این توان را اختصاص دهیم.
به گفته وی، در طول این سالها به جای اینکه مابه التفاوت یارانه انرژی را که با دلار بود به روز کنند مبلغ یارانه را ریالی کردند و به این ترتیب ارزش آن مبلغ از بین رفت.
بهرامی در ادامه با بیان اینکه یکی از اشکالاتی که در طول سال های گذشته وجود داشت دستبرد در بازار ارز از طریق دستکاری در نرخ ارز بود گفت: نرخ گذاری دلار نباید بی منطق باشد که عدهای را فقیر یا فقر را تشدید و عدهای را به ثروتهای نجومی برساند؛ بنابراین نه دلار ارزان، نه دلار گران هیچ کدام برای اقتصاد کشور مناسب نیست، لذا نرخی برای دلار باید در نظر گرفته شود که با واقعیت اقتصاد ما همخوانی داشته باشد.
وی گفت: در حال حاضر این اتفاقنظر وجود دارد که دستکم قسمتی از تورم ایران حاصل از تورم انتظاری است؛ بنابراین برای بهبود شرایط مصرفکننده، باید تا جایی که امکان دارد، او را از هیجان و انتظارات تورمی تخلیه کرد.
بهرامی افزود: بنابراین ارائه یارانه نقدی به خانوار پاسخ درست و بهترین کار است زیرا به این ترتیب، بازار کار خود را انجام میدهد و توان خرید خانوار نیز حفظ میشود؛ اقدامی که نیاز به حجم زیادی از منابع نیز ندارد. این روش پیش از این امتحان شدهاست.در سال ۱۳۸۹ ضریب جینی از ۴۳ به ۳۶ کاهش یافت و این در دنیا یک رکورد بود که کشوری بتواند عدالت اجتماعی را در این فرصت کوتاه بهبود بخشد. روش ارائه نقدینگی به مردم در همه کشورها موضوع رایجی است.
بهرامی گفت: اگر دولت سیستم حمایت از نیازمندان و دریافت مالیات را به بهترین شکل ممکن دنبال و اجرا کند قطعا شاهد کاهش فاصله طبقاتی، افزایش تولید و درآمد مردم و رفاه اجتماعی خواهیم بود که این موضوع میتواند در رضایتمندی مردم جامعه از دولت و حاکمیت به شدت موثر باشد.