بعد از اینکه فردی فوت می‌کند رابطه وی با اموالش قطع می‌شود و به‌طور قهری و غیرارادی اموال و ماترک (اموال برجامانده) متوفی به ورثه تعلق می‌گیرد و به اصطلاح به ارث می‌رسد.

به گزارش منیبان؛ افرادی که با متوفی (فرد فوت شده) قرابت نسبی (مانند فرزند) یا قرابت سببی (مانند شوهر یا زن) دارند، با توجه به درجه و قرابت (نزدیکی) در طبقات مختلفی قرار می‌گیرند که با توجه به طبقه و جایگاه‌ آن‌ها میزان سهم‌الارث هر یک متفاوت خواهد بود.

کسانی که به موجب نسب (پیوند خونی) ارث می‌برند:

پیشنهاد ویژه

     پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد

    اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن‌ها

    اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آن‌ها

کسانی که به واسطه خویشاوندی سببی ارث می‌برند:

پس از بررسی طبقات، وراثی که به واسطه قربت نسبی ارث می‌برند باید به بررسی شرایط شوهر و زن بپردازیم که به واسطه قرابت سببی همراه وراث دیگر در هر طبقه‌ای که باشند اگر زوجیت آن‌ها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند، از یکدیگر ارث می‌برند.

ارث زوج:

نصف (یک دوم) ترکه برای شوهر است درصورتی‌که میت اولاد (فرزند) یا اولاد اولاد (نوه) نداشته باشد.

ربع (یک چهارم) ترکه برای شوهر است در‌صورتی‌که میت اولاد (فرزند) یا اولاد اولاد (نوه) داشته باشد.

ارث زوجه:

زن در صورت فرزنددار بودن شوهر یک هشتم از عین اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیرمنقول اعم از عرصه و اعیان ارث می‌برد.

زن در صورت فرزنددار نبودن شوهر یک چهارم از عین اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیرمنقول اعم از عرصه و اعیان ارث می‌برد.

در صورت تعدد زوجات، یک چهارم (در صورت فرزنددار نبودن شوهر) یا یک هشتم (در صورت فرزنددار بودن شوهر) ترکه به زن تعلق دارد که بین آن‌ها مساوی  تقسیم می‌شود.

 آیا پدرشوهر و مادرشوهر از اموال عروس خود ارث می‌برند؟

پدرشوهر و مادرشوهر اصولا از اموال عروس ارث نمی‌برند. در صورت فوت شوهر نیز ابتدا مهریه زن پرداخت خواهد شد. اگر شوهر بدهکار باشد به (پدر و مادرش) از اموال متوفی بدهی پرداخت خواهد شد. علاوه‌بر آن پدر و مادر در کنار عروس، از فرزند فوت شده خود ارث می‌برند نه از اموالی که به عروس رسیده است. اگر به مطالب ارث علاقه دارید به مطلب پسران در این شرایط نصف دختران ارث می‌برند مراجعه کنید.

ارث پدرشوهر و مادرشوهر از پسر فوت شده خود

    اگر متوفی اولادی نداشته باشد و فقط پدر و مادر فرد فوت شده (پسر) به تنهایی زنده باشند، تمام ارث را می‌برند. اگر پدر و مادر هر دو زنده باشند، مادر یک سوم و پدر دو سوم می‌برد.

    فرض کنید شخصی فوت کرده و تنها مادری از او به‌جا مانده (نه زنی نه بچه‌ای) در اینجا تمام ارث را مادر می‌برد.

    در فرضی دیگر تصور کنید از متوفی تنها پدر به‌جا مانده حال تمام ارث را پدر می‌برد‌.

    در فرضی دیگر اگر از متوفی تنها پدر و مادر باقی مانده باشند. مادر یک سوم می‌برد و پدر باقی اموال را می‌برد.

    اگر از متوفی فرزندی به همراه پدر و مادر به‌جای بماند در اینجا مادر یک ششم ارث می‌برد، پدر هم یک ششم ارث می‌برد و باقی هم به فرزند می‌رسد. حال اگر در همین مثال زن را هم تصور کنیم به او هم یک هشتم خواهد رسید.

کدخبر: 69190 تاریخ انتشار