مهریه، از جمله حقوق مالی مشترک میان نکاح دائم و نکاح موقت است. عدم تعیین آن در عقد موقت، سبب بطلان عقد موقت خواهد شد. قانونی مدنی، در مواد خود انواع مهریه و احکام آن را مشخص کرده است.

به گزارش منیبان؛ آنچه که در هنگام عقد به عنوان بدهی و دین بر گردن شوهر قرار می‌گیرد تا به محض مطالبه زن پرداخت شود، به‌صورت عندالمطالبه است. اما شرطی هم می‌تواند با عنوان عندالاستطاعه جزو شروط ضمن عقد باشد و دختر به اختیار خود می‌تواند با آن موافقت کند و آن را بپذیرد یا مخالفت کند و نپذیرد.

مهریه عندالاستطاعه چیست؟

پیشنهاد ویژه

 مهریه‌الاستطاعه زمانی در قانون مدنی مطرح شد که مهریه‌های سنگینی بر عهده مرد گذاشته می‌شد بدون آن‌که مرد از عهده پرداخت آن بر بیاید. پس در این شرایط این نوع از مطالبه مهریه مطرح شد که پرداخت مهریه به شرط استطاعت مالی مرد باشد. قبول آن در اختیار دختر در حین عقد است و چنان‌چه در مطالبه حق قانونی خود این گزینه را انتخاب نماید بایستی به شرایط حقوقی و قانونی آن نیز آگاهی کامل داشته باشد.

تفاوت این نوع از مطالبه مهریه با مهریه عندالمطالبه این است که مهریه عندالمطالبه به شرط نکاح دائم زن هر زمان که وی طلب کند باید مهریه زن توسط مرد پرداخت شود. کاری به توان و استطاعت مالی مرد نخواهد داشت. در صورت عدم پرداخت مهریه توسط مرد زن حق دارد از شوهر خود شکایت کرده و او را به زندان بیندازد. اما در مهریه عندالاستطاعه این‌گونه نیست و زن حق شکایت علیه مرد را ندارد.

چگونه می‌توان مهریه عندالاستطاعه را از مراجع درخواست کرد؟

زمانی‌که زن در نکاح خود و شروط ضمن عقد قبول کرده است تا پرداخت مهریه وی عندالاستطاعه باشد باید تمامی جوانب را در نظر بگیرد. مهریه یا ملک و اموال یا سکه و وجه نقد است. زمانی‌که زن مطالبه حق خود را به شرط توان مالی مرد قبول کرده است و اگر در صورت اختلاف میان‌شان زن بخواهد مهریه خود را طلب نماید و مرد از پرداخت آن سر باز زند زن می‌تواند با حکم اجرای ثبت در اداره ثبت اسناد، اموال مرد را شناسایی کرده و از طریق مراجع قانونی مهریه خود را از اموال مرد مطالبه و دریافت کند که این روند مراحل خاص خود را دارد و اگر مرد هیچ مال و املاکی نداشت زن حق شکایت از مرد را برای مطالبه مهریه را ندارد.

کدخبر: 69193 تاریخ انتشار