به‌طورکلی نامزدی یا وعده ازدواج را می‌توان قراردادی دانست که دو نفر به منظور ازدواج در آینده با هم می‌بندند.

به گزارش منیبان؛ در شرایطی که اختلافات بین نامزدها به اندازه‌ای بالا بگیرد که منجر به بر هم زدن نامزدی شود، طبیعتا پیامدهایی هم دارد. از جمله این موارد می‌توان به پیامدهای عاطفی و اخلاقی و حتی پیامدهای کیفری اشاره کرد.

دوران نامزدی و استرداد هدایا

اصولا در هنگام عقد نکاح، بستگان هر دو طرف به آقا و خانم هدایایی می‌دهند. اما به‌هرحال ممکن است در دوران نامزدی هم هدایایی بین طرفین رد و بدل شده باشد و پس از به‌هم‌‌‌ خوردن رابطه این سوال مطرح شود که تکلیف هدایا چه می‌شود؟

ماده ۱۰۳۷ قانون مدنی در این باره مقرر داشته است که:

هر یک از نامزدها می‌تواند در صورت به‌هم‌ خوردن وصلت، هدایایی را که به طرف دیگر یا ابوین (پدر و مادر) او برای این وصلت داده ‌است مطالبه کند. اگر عین هدایا موجود نباشد می‌توان قیمت آن هدیه را گرفت به شرطی‌که هدایا از مواردی باشند که عادتا نگه داشته می‌شوند. مگر اینکه آن هدایا بدون تقصیر طرف دیگر تلف شده‌ باشد.

ذکر این نکته در خصوص این ماده ضروری است که می‌بایست به نوع هدایا توجه کرد. اگر هدایا مصرف‌شدنی باشند (با مصرف از بین بروند) برای مثال عطر اگر موجود نباشد دیگر نمی‌توان قیمت آن را از طرف مقابل درخواست نمود.

آیا خسارات ناشی از بر هم خوردن نامزدی قابل مطالبه است؟

ماده ۱۰۳۵ قانون مدنی با عبارت وعده ازدواج به این موضوع اشاره کرده است. این ماده مقرر داشته است:

وعده ازدواج ایجاد رابطه زوجیت نمی‌‌کند. (یعنی ازدواج محسوب نمی‌شود) اگرچه تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده پرداخته شده ‌باشد. بنابراین هر یک از زن و مرد مادام که عقد نکاح جاری نشده می‌‌تواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمی‌تواند به هیچ وجه او را مجبور به ازدواج کرده یا به دلیل امتناع از وصلت، مطالبه خسارتی نماید.

 

کدخبر: 70881 تاریخ انتشار