- آرشیو اخبار 1
- اجتماعی 2
عدم تمکین مردان چه عواقبی دارد؟
زن و شوهر نسبت به یکدیگر حقوق متقابل دارند. همانطور که مرد بر عهده همسرش حقوق، خواستهها و توقعاتی دارد، زن هم حقوقی بر گردن شوهرش دارد.
به گزارش منیبان؛ نشوز در اصطلاح حقوقی به نافرمانی زوجین و عدم ایفای وظایف زناشویی از جانب آنها گفته میشود. در واقع اگر هر یک از زوجین به هر علت وظایف زناشویی خود را ایفا نکند نشوز کرده است.
تمکین و انواع آن
در ابتدا قبل از نشوز باید با واژه تمکین آشنا شویم. تمکین شامل وظایف زوجین در مقابل یکدیگر است. تمکین به دو دسته تقسیم میشود، تمکین عام و تمکین خاص. تمکین خاص زنان به معنای برآوردن درخواستهای جنسی شوهر و تمکین عام به معنای انجام وظایف خانوادگی، پیروی از شوهر و پذیرش ریاست شوهر بر خانواده است. تمکین آقایان نیز علاوه تامین روابط جنسی شامل برخی وظایف اختصاصی مانند تامین هزینهها و نفقه و غیره میشود.
نشوز مرد
نشوز مرد با نپرداختن حقوق واجب از قبیل: نفقه، همخوابی واجب و مانند آن محقق میشود. با بروز نشوز از سوی مرد، زن نخست به مطالبه حق خویش میپردازد و مرد را پند و اندرز میدهد که حقوق واجب شرعی مانند نفقه او را بپردازد. در مرحله دوم اگر نصیحت و پند همسر کارساز نباشد زن به دادگاه مراجعه و از شوهر خود شکایت میکند. هنگامی که قاضه از نشوز مرد آگاه شد، او را از کار حرام نهی میکند و به او دستور میدهد که وظیفه واجب خود را انجام دهد. اگر امر و نهی قاضی سود نبخشید، او را به آنچه خود صلاح میداند، تعزیر میکند. چنان که میتواند نفقه زن را از مال شوهرش بپردازد، حتی اگر با فروش اموال مرد همراه باشد.
پیامدهای نشوز مرد
اگر مرد به وظایف زناشویی خود در برابر همسرش عمل نکند زن میتواند به دادگاه مراجعه و او را ملزم به انجام وظایف خود کند. از طرف دیگر درصورتیکه عدم ایفای این وظایف از سوی مرد به نحوی باشد که زندگی را بر زن سخت و مشقتبار کند، او میتواند با استناد به آن از دادگاه درخواست طلاق نماید.