در نظرسنجی که بورسان از 180 کارشناس و سبدگردان بازار سرمایه، بیش از 100 نفر معادل ۵۸ درصد تحلیلگران اعلام کردند که سال پیش رو برای بورس بهتر از سایر بازارها خواهد بود، به طوریکه بورس بیشترین بازدهی را از خود به خواهد گذاشت. بعد از بورس، بازار ارز با 15 درصد، رمزارزها با حدود 12 درصد و طلا و سود ثابت بدون ریسک با 11 درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. بازار مسکن با 4 درصد کمترین رای را داشته است.

به گزارش منیبان؛ این در حالی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال 1400 بورس نه تنها به اندازه تورم بازدهی از خود به جا نگذاشته بلکه حتی به اندازه سپرده بانکی به سهامداران سود نداده است. در واقع بازدهی بورس در 1400 به 5 درصد نرسیده که کمتر از بسیاری از بازارها بوده است.

 

چرا شانس پیش‌تازی بورس 1401 وجود دارد؟

در خصوص چرایی انتخاب بورس به عنوان پربازده‌ترین بازار سال جدید نوید خاندوزی، تحلیلگر بازار سرمایه به بورسان می‌گوید: اینکه بازار سرمایه در سال آینده پیشران بازارهای مالی شود، موضوع چندان غریبی نیست. حتی در سال 1400 هم اگر بازدهی بازار ارز، سکه و حتی ملک را مدنظر قرار دهیم، بازدهی بازار سرمایه تفاوت چندانی با آنها نداشته و در واقع این طور نیست که بگوییم بورس خیلی از بازارهای دیگر جا مانده است.

به گفته او، در سال 1400 این سپرده بانکی بود که بیشترین بازدهی را ثبت کرد و دیگر بازارها بازدهی کمتری از آن به جا گذاشتند.

خاندوزی در ادامه با بیان اینکه در سال پیش ر‌و با چشم‌اندازی که در حال حاضر وجود دارد می‌توان انتظار داشت که بازار سرمایه بازدهی بیشتری ثبت کند، می‌گوید: در سال 1401 احتمالا شاهد کاهش تورم و رسیدن به میانگین 28 تا 29 درصد خواهیم بود، در کنار این موضوع احتمالا کاهش التهاب‌های اقتصادی ناشی از ریسک‌های سیاسی را خواهیم داشت. از این رو بازار سهام جایگاه خود را در سال 1401 پیدا می‌کند و می‌تواند حتی بازدهی بیشتر از تورم ثبت کند.

 

سودبانکی همچنان در اوج؟

با این حال برخی تحلیلگران بر این باورند که در سال 1401 هم بیشترین بازدهی را سود بدون ریسک (سپرده بانکی و اوراق) به سرمایه‌گذاران خواهد داد.

حسام حسینی که یکی از کارشناسان معتقد به این موضوع است به بورسان می‌گوید: پیش فرض مهم در محاسبه بازده دارایی‌ها، دلار است و عملا اگر دلار به درستی پیش‌بینی شود، بخش مهمی از کار انجام شده است.

این تحلیلگر بازار سرمایه در ادامه با بیان اینکه من فکر می‌کنم که با برجام در سال 1401 دلار بیش از 27-28 هزار تومان نخواهیم داشت، می‌افزاید: عدم رشد دلار نیز به معنی عدم رشد طلا، ملک و حتی بازار سرمایه است.

به گفته حسینی، در سال‌های اخیر هر وقت دلار رشد نداشته دیگر بازارهای مالی هم رشد چندان بیشتری نسبت به سود بدون ریسک نداشته‌اند. بنابراین در سال جدید هم احتمالا دارایی‌ها رشد چندانی نسبت به سود بدون ریسک نمی‌کنند.

او در پایان گفت: در حال حاضر ما اوراق اخزا با نرخ سود 24-25 درصد داریم، چنین سودی در بازار سهام به معنای رسیدن شاخص کل بورس به بیش از یک میلیون و 650 هزار واحد است که من بعید می‌دانم با توجه به احتمال عدم رشد نرخ دلار چنین رشدی در بورس داشته باشیم.

 

چرا بازار طلا پتانسیل بیشترین رشد را در 1401 دارد؟

در این میان اما برخی کارشناسان بازار طلا را محلی برای کسب بیشترین بازدهی می‌دانند، به این معنا که در سال 1401 به واسطه توافق و ثبات نسبی در بازار ارز، بازارهای داخلی وارد فاز رکودی می‌شوند، اما بازار طلا تحت تاثیر تورم جهانی با رشد همراه خواهد شد و سود مناسبی را به سهامداران خواهد داد.

در این خصوص سلیمان کرمی، کارشناس بازار سرمایه به بورسان می‌گوید: با توجه به انتظار برای احیای برجام بازگشت آرامش و حتی احتمال افت بیشتر نرخ ارز وجود دارد. کاهش تب تورمی با احیای برجام و سرکوب ناگزیر ارز می‌تواند بازارها را وارد دوره رکودی کند.

به گفته او، در این میان بازارهای مسکن و ارز احتمالا مکانی مناسب برای بازدهی نیستند. در بازار سهام گزینه‌های جذابی وجود دارند و اما شدت عدم قطعیت در این بازار بالا به نظر می‌رسد گرچه جذابیت این بازار در وضعیت فعلی متغیرهای اثرگذار کامل محسوس است.

کرمی در ادامه در خصوص چرایی انتخاب طلا به عنوان پربازده‌ترین بازار احتمالی 1401 می‌گوید: علت انتخاب طلا به انتظار برای ادامه‌دار بودن موج تورمی با وجود احتمال تشدید سیاست‌های انقباضی از سوی بانک‌های مرکزی جهان است. بر این اساس گرچه نرخ دلار در بازار ارز تهران می‌تواند افت بیشتری را تجربه کند اما احتمال رشد طلا همگام با رشد نرخ تورم در بازار جهانی به نظر می‌تواند طلا را در صدر جدول بازدهی دارایی‌ها قرار دهد. به نوعی شاید بتوان گفت طلا از موج تورم و رشد قیمت کالاها در بازار جهانی عقب است.

کدخبر: 73444 تاریخ انتشار